Nyt år – nye problemer…

Det lyder måske lidt negativt, men her i Thailand (som så mange andre steder i verden), er 2022 er nyt år med nye problemer!

Omikron varianten har nu skabt panik overalt i landet, og det var nok ventet, at rigtig meget ville lukke ned fra i dag. Men så galt gik det heldigvis ikke! Sundhedsministeren var ellers ude (som altid) og annoncere, at hans ministerium lagde op til, at Covid kommissionen her i Thailand skulle lukke for turister og for alkoholsalg i restauranter – i hans verden er det her, det hele kommer fra. Men på mirakuløs vis fik andre kræfter kommissionen til at tage en “vi ser tiden an” attitude (for en gangs skyld!). Test and Go med 1 nats karantæne er stadig afskaffet, men det ser ud til, at de der allerede har et Thai Pass kan komme ind på det. Den 15. januar blev ellers annonceret som skæringsdato, men i Royal Gazette (Thailands Statstidende, hvor alle landets love offentliggøres) er der ingen dato.

Jeg er simpelthen så træt af det Covid…. Og jeg er så træt af, hvad alverdens regeringer gør ved deres befolkninger i den sammenhæng. Vi lukker i – vi lukker op – vi lukker i. Store dele af landenes økonomi ligger i ruiner, og det er ikke mindst tilfældet her i Thailand. Der foreligger ikke et helt klart tal for, hvad turismen udgjorde af BNP i Thailand før det her møg. De der forsøger at snakke det ned siger 18-20%, men så tæller man nok ikke alle pigerne, gadesælgerne, de små barer og alt det andet vi helst ikke skal snakke om med. Og heller ikke dem der lavede lakæsker, elefanter i træ, håndsæbe til hotelværelset osv. osv. Nogle siger, at turismen har udgjort helt op til 30% af BNP, og så er det altså ikke så sært, at det her gør ondt. Men regeringen her har sin egen strategi, for de er ikke interesserede i masseturisme, hvor folk ligger på stranden og steger om dagen og hujer rundt i nattelivet om natten. Jeg har skrevet om Thailands ambitioner om at tiltrække såkaldte “kvalitetsturister” her Men for at kunne tiltrække kvalitetsturister, skal der også være noget kvalitet til stede, som den slags turister er interesserede i. Ankommer man i privatjet, sætter man sig nok ikke på gadekøkkenet Raan Jai Fai og spiser krabbeomelet, selvom hun har en stjerne i Michelin Guiden. Man drøner nok heller ikke ud og ser 12 templer om dagen. Eller booker en botoxbehandling til en højere pris end i ens eget hjemland….. Mange af  de luksuriøse “kvalitets-attraktioner” kan man få bedre og billigere andre steder.

Sidste år besøgte den amerikanske skuespiller Russel Crowe Bangkok og skrev en masse om byen og sine oplevelser på Twitter osv. Han besøgte også de lidt mere “skæve” dele af byen og han faldt helt klart for den særlige charme, som Thailand har, når det er bedst. Der var en masse omtale af det i de thailandske medier, og det endte med, at han blev inviteret til kaffe hos premierministeren, som takkede ham noget så hjerteligt for den fine omtale på de sociale medier. Jeg tænker, at Russel Crowe går ind und kategorien “kvalitetsturist”, men han postede altså ikke kun billeder af templer, dyre lobbyer og kongepalads. Jeg tror simpelthen ikke at regeringen her forstår, hvad det egentlig er, at de millionvis af turister kommer her for – og mange igen og igen. Selvfølgelig er her sexturisme (nåja, ikke officielt, for det er forbudt), natklubber og hvad ved jeg. Men der er også os andre, som spinker og sparer for at opleve en bid af paradis med skønt vejr, dejlige strande, afslappende dage med søde thaier omkring sig og en fredelig tur i byen om aftenen.

I de kommende par uger kommer antallet af turister i landet kommer nok til at droppe drastisk, når folk igen skal i sandkasse på Phuket i 10-14 dage. Historierne om folk uden symptomer, der er blevet “interneret” på hospitaler til skyhøje priser florerer over hele verden. Forsikringer der ikke dækker, hvis man bliver interneret, fordi en person 4 rækker længere fremme i flyet blev testet positiv. Jeg har læst om rigtig mange, der har givet op og har annulleret deres længe ventede rejse til Thailand. Alt i alt, så ser det godt nok sort ud for turismen.

Her hos os har vi levet i nuet og nydt jul og nytår, hvor der igen har været meget mere liv i Hua Hin i de sidste 3 uger. Det er dejligt at se fulde restauranter og glade mennesker. Vi har ovenikøbet haft besøg af vores veninde fra Danmark, og hun ramte lige ned i smørhullet, hvor der ikke var så meget bøvl og ballade med at komme ind og at opholde sig her. Jeg må indrømme, at vi ikke har opført os særlig Covid ansvarligt… When in Rome – do as the Romans. Så vi tager maske på, når vi skal – vasker hænder og spritter af (uden at være hysteriske), og får pligtskyldigst taget temperatur i både 7-11 og hos tandlægen! Derudover forsøger vi at lave nogle ting, der virker “normale” for os. Men vi – og alle her i Thailand – har hele tiden truslen hængende over hovedet, at hvis BEFOLKNINGEN ikke opfører sig ordentligt, så får vi et gok med Covid-hammeren, for det er jo vores skyld det hele. Det er næsten som at vide, at man snart skal dø. Så skal man bare nå alt det, man gerne vil, mens tid er. Mange thaier har det ligesådan – vi skal bare udnytte de gode stunder. Mange vil sikkert sige, at det er egoistisk, men så må jeg tage den på mig.

Fra i dag træder så nye regler i kraft. Alkoholsalg i de fleste provinser er nu forbudt i restauranterne og barer osv. er stadig helt lukket. Så er der de blå zoner, som omfatter Phuket, Bangkok, Chiang Mai, Samui og flere andre områder. Plus nogle små mikroområder, som feks. Cha-Am og Hua Hin. Her må man servere alkohol i restauranterne frem til kl. 21.00. Vel at mærke, hvis man er SHA+ godkendt og ligger i det rigtige område.

Vores ven Tam, som ejer Rockzone, har været ved at rive hårene ud af hovedet. Han fik at vide, at måtte åbne, hvis han blev registreret om til restaurant og fik en SHA godkendelse. Det bøvlede han så helt vildt med, og det fik han så til sidst efter mange besøg på kommunen og politistationen. Nu har de så opfundet det næste: SHA+. Den kommer fordi myndighederne er sure over, at mange har gjort som Tam. Flere ministre og andre har ovenikøbet skældt ud over, at barejerne har udnyttet reglerne, og at de er “egoistiske” og spreder Covid. Jeg tænker, at hvis loven er sådan, så er det måske dem, der har lavet loven, den er gal med?

I skrivende stund er Tam så ved at få installeret et fedtfang i sin SNACK bar (en dims i afløbet som samler fedt, så man nemt kan samle det op og ikke udleder det), installere ekstra lys og et minikøkken (selvom hans mad kommer fra en rigtig restaurant ved siden af). I aften er det den helt store rengøring og i morgen er der inspektion, så der bides negle!! Hvis man tror, at Thailand er lovløse tidende, så kan man godt tro om. Ude på landet gør folk hvad de plejer, men inde i byerne er mange love og regulativer meget indviklede og bureaukratiske, så selv ikke Danmark kan være med.

Hvis Tam bliver godkendt til SHA PLUS, så må han sælge alkohol frem til kl. 21.00….. Sikke en masse bøvl for ikke ret meget. Jeg har foreslået ham, at han skal lave Afternoon Rock og så serverer en masse friturestegte andenæb (som han har på menuen fra restauranten ved siden af). Det kan han da helt klart tjene en formue ved!

I går aftes gik vi ned på Baan Khun Por (Fars Hus), som er det lokale og meget populære foodcourt. Her er billig mad og billig øl og tit også god musik. Et perfekt sted at sidde og glo på mennesker, for stedet er utrolig populært blandt både thaier og turister. Vi havde ikke været der i vel 9 måneder pga. Covid, og vi tog da også kun derned for at drikke en øl og tage stemningen ind. Jeg får 99.9% sikkert Cairo Quickstep, når vi har spist dernede, så det gør jeg helst ikke. Kun Sundried Pork, der har været skamstegt i frituren i 5 minutter! Som man kan se på billedet øverst, manglede der ikke kunder, og et øjeblik kunne man lukke øjnene og drømme sig tilbage før Covid – masker, restriktioner, kontroller.

Her kommer der nye regler hver uge – åbne op, lukke i, åbne op. I næste uge ændres det hele måske igen. Folk kan snart ikke hitte ud af, om de må åbne eller om ungerne skal i skole eller ej! Nogle gange føles det lidt som æslet, der går efter en gulerod på en pind. Livet kan da ikke være at håbe på at noget går over?? Får man så i virkeligheden det ud af livet, som man egentlig skulle?

Fortsat god søndag!

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Nyt år – nye problemer…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *