Turisme i fremtiden i Thailand

Hvordan kommer turismen til at se ud i fremtiden i Thailand? Ja, jeg beklager at skulle meddele det… Hvis den nuværende regering skal bestemme, så er det bestemt ikke beregnet for os helt almindelige danskere….

I går læste jeg en artikel, som belyser Thailands regering og Thailands Turistministeriums planer for turisme i fremtiden. Jeg må indrømme, at jeg ikke vidste, om jeg skulle grine eller græde – eller bare banke hovedet ind i væggen en 3-4 gange. Linket til artiklen i Thai Examiner kommer her – den er lang. Jeg skal forsøge at lave et lidt kortere resume af artiklen, altså – det som jeg forstår….

Først og fremmest er man fra Thailands regerings side ikke interesseret i turister, som kommer for at ligge på stranden og hygge sig med at købe en lille strandkjole og spise noget grillet kylling til frokost. Hvis man også gerne vil drikke en paraplydrink sidst på eftermiddagen. Nej tak. Turister der går ud om aftenen og hygger sig på en lokal restaurant og drikker noget øl og vin – nej tak – ikke den slags turister. Turister der kan lide at gå en tur på bar eller et spillested. Uha nej, nej, nej. Og skulle man interessere sig for at komme på venskabelig fod med en sød thai pige eller mand, så er det absolut NO GO med de nye planer.

Thailand vil nemlig have kvalitetsturister! De såkaldte “kvalitetsturister” bruger per definition flere penge, og de kommer til Thailand med det helt rigtige formål set med regeringens øjne, og de laver ikke så meget rod og ballade som “almindelige” turister. Thailand er nu ikke mere interesseret i familier, der kommer og bruger alle spareskillingerne på en sølvbryllupsrejse med hele familien, 2 veninder på rygsækrejse i Asien, eller de 5 venner fra bokseklubben, der har sparet sammen i et helt år til en fælles tur. Thailand vil have kvalitetsturister….. Ikke masseturismen som før med 40 millioner turister hvert år. Kvalitet fremfor kvantitet. Nogle med STORE penge!

Hvad er så en kvalitetsturist?

Man skal huske, at turismen i Thailand har udgjort ihvertfald minimum 20% af BNP i Thailand før Covid-19, og nu er 99% af den indtægt væk. Det gør ondt, men selvfølgelig mest på de mennesker som er involveret i turistbranchen. Mange af de mennesker der ikke er “officielt” registrerede som arbejdende indenfor turisme tælles ikke med i de 20%. Mange har været økonomisk tilknyttet turismen længere ude som leverandører og servicemedarbejdere (feks. air condition reparatøren på hotellet, massøren nede på stranden, blomsterbutikken der leverede til den flotte hotel foyer, lottosælgeren på baren osv.)

Hvad er en kvalitetsturist? Først og fremmest er en kvalitetsturist i Thailands regerings opfattelse en turist, der bruger mange penge. Der har været nævnt mange beløb fra regeringens side på hvad forbruget er for en kvalitetsturist, og nogle af beløbene er så astronomiske, at selv en pænt velhavende dansker ikke har den slags penge til en ferie. Og ifølge regeringen, så er det heller ikke ligegyldigt, hvad turisternes penge bruges til! De skal ikke bruges på at købe et måltid mad henne på gadehjørnet ved den gamle dame med kun 4 tænder eller på at få massage på stranden. Ej eller på at drikke øl på den lokale bar eller soppe rundt i strandkanten i eftermiddagssol med en is fra en lokal sælgers køletaske.

Nej, nej, nej!

En kvalitetsturist kommer ind i sin private jet eller på sin yacht. Booker sig ind på det største og fineste (internationale) hotel i byen og tager så på kulturelle udflugter til templer og durianfarme (hvis du undrer dig over det med durianfarme, så kommer der en forklaring lidt længere nede). Eller en endnu bedre turist: Får fixet alle de fysiske skavanker på Thailands i øvrigt mestendels udmærkede privathospitaler, som alt i alt desværre efterhånden er dyrere end at tage en tur på et privathospital i Danmark. Det er såkaldt “health tourism”, som de også snakker meget om her.

“Metaverse” projekt og kryptovaluta

Thailand har lavet et nyt turist projekt for næste år, hvor man vil fokusere på metaverse durian farm projekt og kryptovaluta.

Det er her, min kæde hopper af…. Thailands Turistministerium har forleden annonceret, at de ønsker at booste turismen med et metaverse projekt og kryptovaluta. HVAD????? Altså, jeg måtte da på Google for at finde ud af, hvad det nu var for noget. Kryptovaluta har man da hørt om men Metaverse??? Og det skulle være et metaverse durianfarm. Spørgsmålstegn, spørgsmålstegn……

Hvis jeg nu skal forsøge at forklare med mine egne ord, hvad jeg TROR de mener ifølge artiklen på Thaiexaminer, så er det følgende:

Kryptovaluta: Thailand vil indføre en virtuel valuta, som man kan bruge som turist. Lidt ligesom at købe et gavekort. Det kan man så bruge forskellige steder, og man kan så få “penge tilbage”, hvis man gør bestemte nyttige ting, som feks. at samle skrald op i naturen. Godt nok fraråder Thailands Nationalbank at arbejde med kryptovalutata, fordi det er så usikkert, men det har de nok ikke hørt om i Turistministeriet.

Metaverse: Et virtuelt univers, og i Thailands version kan man se duriantræerne gro virtuelt – (men baseret på en virkelig farm (som får penge for det?)) Så behøver du faktisk ikke at tage til Thailand?? Ja, undskyld – jeg kan ikke komme det nærmere, for jeg fatter det simpelthen ikke. Mark Zuckerberg (Facebook) er helt oppe i fænomenet, men jeg har nok lidt svært ved at se Thailand blive ledende på det punkt.

Et land med visioner

Thailand er et land med mange visioner! Der bliver hældt rigtig mange penge i forskellige turistfremstød, blandt andet på turistmessen i Berlin i 2022, hvor mottoet for landet her vil være: “Amazing New Chapters: From A-to-Z Thailand has it all”….. Kort og kontant.

Og så er det ikke engang løgn! Thailand har alt, og man skal indimellem anstrenge sig for at tage det ind.

De store visioner og alle marketing tiltag koster rigtig mange penge, og de lyder rigtig “fancy”, men de nytter jo ingenting, hvis de ikke virker. Fingeren i jorden er ikke lige en disciplin, man dyrker så meget her. Turistministeriet bestemmer, hvad turisterne ønsker, og sådan er det bare. Næste måned kan ingen alligevel huske, hvilke formidable planer, der var lagt frem.

Ned på jorden med et brag

Ja, så lander vi med et brag her i Hua Hin. Vi er bare helt almindelige herboende udlændinge + helt klart flere udenlandske turister i de seneste par uger. Vi har ikke jetfly eller flotte både, og vi er vist egentlig bare helt almindelige. For at forstå, hvordan nattelivet er her, skal man forstå følgende: Der er ikke noget natteliv! Der er et aftenliv, og det er helt fint med os to gamle knallerter, som ikke kan holde til at tåge rundt hele natten.. Officielt skal vi skal være taknemmelige for, at man nu må servere alkohol på alle SHA+ restauranter i byen indtil kl. 22 efter 8 måneders alkoholforbud. Hurra – de godkendte restauranter er der kun en håndfuld af i hele byen. Stort set alle barer i Hua Hin er blevet til restauranter nu, men uden SHA+ godkendelse, må de ikke servere alkohol. Det gør alle så alligevel – nogle mere åbenlyst end andre.

Også Tams bar Rockzone, som nu officielt er Rockzone Snack Bar, serverer nogle lækre ting lavet af restauranten ved siden af + et lille repertoire fra egen mikroovn. Men SHA+ godkendt er han ikke endnu.

De sidste dage er politiet pludselig kommet hver aften og har lukket alle steder før kl. 22, og det siges, at det er politiet fra Bangkok, der er her. Der uddeles pænt store bøder, og i barerne kommer folk forbi og siger, at de kommer fra politiet, så der skal lige betales lidt ekstra (feks. 4000 baht) for at holde åbent. 1 timer senere kommer politiet og lukker butikken. Billedet øverst er fra politirazzia i Soi 94 i aftes på vej hjem fra en fredelig aften.

Alt det her er jo ikke særlig befordrende for at skaffe de “ordinære” turister i Thailand. Vi forbinder Thailand med et rummeligt land med søde mennesker, som gerne vil sørge for, at vi får en god ferie. Vi forbinder ikke Thailand med at blive kriminaliseret for at sidde på en solstol på en onsdag (der skal stranden være lukket), drikke en øl på en open-air bar kl. 21 eller køre i bil uden bluse (det er nemlig også forbudt). Nu er det jo heller ikke os, der er kvalitetsturister, skal vi huske.

Jeg har en thai veninde, Ning. Hun er rigtig dejlig og meget intelligent. Hun siger tit: “What happened to my country??” Thaierne er generelt utroligt tolerante mennesker, og det må være årsagen til, at man ikke stiller spørgsmålstegn ved at der bruges i millioner af Baht på projekter som “Metaverse” og “Kryptovaluta”. I Danmark havde man helt klart skreget op: “Han har jo ikke noget tøj på!!” (H.C.Andersen)

Til sidst vil jeg sige: Hvis man bare holder sig “inden for murene” og ikke følger med i noget her, så er Thailand stadig dejlig.

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Turisme i fremtiden i Thailand

 1. Hua Hin Airport får travlt, når alle kvalitetsturisterne ankommer i deres privatfly 😀 – Men så bliver den da i det mindste brugt . Bare fiskerbådene fortsat kan komme til når hele kysten bliver invaderet af kæmpe lystyachter med helikopter landingsplads og speedbåde som redningsbåde. OK – En smule ironi er anvendt.
  Håber inderligt, at det hele normalisere sig over tid – og alt bliver som før = Tro på det ellers vil det nok ikke ske !

  1. Hej Bent, tak for din kommentar. Det er indimellem meget, meget svært ikke at anvende ironi i det her land. Der sker mange virkelig bizarre ting. Men vejret er jo i det mindste godt.
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.