Nytår i Hua Hin – en mærkelig aften for mange

Godt Nytår og må 2022 blive MEGET bedre end 2020 og 2021.

Man skal ikke lade sig narre af overskriften, for vi havde en dejlig nytårsaften med masser af musik sammen med nogle dejlige mennesker! Jeg havde lavet mad i en måned, og de sidste par dage op til var meget travle, men jeg fik hjælp fra min veninde, som er på besøg fra Danmark, så det gik fint.

Der skete dog noget nytårsaften, som fik det til at være en mærkelig aften for mange her i Hua Hin!

I Hua Hin er stort set alle barer blevet SHA godkendt som restauranter, og de kan derfor nu sælge alkohol frem til kl. 22.00. Politiet i Hua Hin havde givet alle udskænkningssteder besked om, at de måtte holde åbent til kl. 01.00 nytårsaften. Derfor var der rigtig mange mennesker i Soi 94, og restauranterne havde købt rigeligt hjem til lager af både mad og drikke. Alle var klar til det helt store knald efter mange måneders stilhed.

Fyrværkeri

Vi havde inviteret en lille flok af venner og bekendte fra alle egne af verden til en nytårsaften i musikkens tegn. Vi havde stillet en lille scene op i haven, og der var to hold musikere til stede – inklusive min bas-mand og hans hobbyband “Splinter”, så der var masser af musik.

Normalt er der fyrværkeri på nogle af de store hoteller lige i nærheden. Sidste år blev det dog fyret af kl. 19.00 pga blæsevejr, og det blæste faktisk så meget, at vi var nødt til at sidde inde, for ellers ville maden simpelthen flyve af tallerknerne. Vi har en stor terrasse oven på vores carport, hvor vi har udsyn over en del af byen, og planen var at gå derop og se fyrværkeri og få et glas bobler kl. 24.00.

Kl. 22 begyndte fyrværkeriet på hotellerne nede ved stranden pludselig. What?? Nogle af gæsterne nåede at se lidt af det – resten havde travlt med at hygge sig. Vi blev enige med os selv om, at der nok skulle komme mere om et par timer.

Uventede gæster

Kl. 22.30 ringede min telefon. Det var Tam, som ejer Rockzone SNACK and Music Bar. “Khun Jane, police closed my bar! I need to bring my staff to your house for countdown”. Selvfølgelig da – I kommer da bare! Det viste sig, at politiet åbenbart lukkede det meste af Hua Hin ned – nogle steder allerede kl. 20.30. Politiet henviste til, at det var vores nye guvernør, der havde givet ordren til det – på trods af, at regeringen havde givet tilladelse til at holde åbent i HELE Thailand på de godkendte steder til kl. 01.00.

Her er et foto som florerer på nettet. De skulle angiveligt være fra om eftermiddagen, hvor politiet og en specialstyrke forbereder sig til razzia.

Så lidt efter dukkede Tam op med sine 4 folk i baren med en pose mad (typisk thai), og vi fik dem bænket med nogle øller. De var glade for at være hos os og nød da også musikken, men omstændighederne var der jo ikke meget ved.

Tam var knust. Han havde ekstra checket nytårsaftensdag, at han måtte holde åbent til kl. 01.00. Han er nu såkaldt SHA godkendt som restaurant, hvilket var kriteriet i sidste uge for at sælge alkohol. Baren var nytårsaften fuld af forventningsfulde kunder – den største aften hele året – og så måtte han smide dem alle ud og lukke kl. 21.30. Nu skulle han pludselig være SHA-PLUS godkendt ifølge politiet – det var sandelig ikke deres ide men guvernørens. Tams frustration var forståelig, og det var også forståeligt, at han gik lidt hårdt til øllerne den aften og endte med at sove den ud i vores gæsteværelse. Ha ha.

Fyrværkeriet kl. 24 var der ikke så meget ved – de havde jo futtet det meste af allerede kl. 22. Måske de havde fået besked på det af politiet.

Da vi ønskede hinanden Godt Nytår blev det mange gange sagt, at vi håbede på, at 2022 ville blive mindre trist og skør end 2021.

Jul og Nytår i Hua Hin 2021/2022

I disse dage er byen bare PAKKET med folk. Der er trafikpropper de mest vanvittige steder, og jeg har set billeder fra stranden i Takiab syd for byen, hvor det er det rene fluepapir. Her er mange udlændinge men endnu flere thai turister fra blandt andet Bangkok. Tamarind Market, som er et udendørs aften spisemarked, var totalt proppet i aftes på trods af, at det var 1. januar. Det er jo en fantastisk mulighed for at SÆLGE noget, men det skal åbenbart ikke være nemt.

Siden Test and Go ordningen blev stoppet pga. Omicron varianten, kan turister kun komme ind igennem Phuket Sandbox med 7 eller 14 obligatoriske dage på øen, hvis man ikke vil i karantæne på et hotelværelse i feks. Bangkok. Det vil helt klart få antallet af udenlandske turister til at falde her i området. Thai turisterne skal begynde arbejde igen på tirsdag, og så bliver her nok temmelig stille igen i løbet af januar. Det er meget trist. Vi har nydt at der igen var gang i svesken, selvom vi måtte gå forgæves til en meget stor lokal restaurant. Den var simpelthen fyldt op!

Bliver 2022 bedre i Hua Hin??

Ærlig talt – jeg tror det ikke… Jeg har hørt flere thaier sige: “What happened to my country???”. Og det tænker jeg også meget tit. Hvad sker der med det her land?? Og den der nye variant går sikkert amok nu efter at millioner af thaier har besøgt familie og været på juleferie. Og alkohol vil helt sikkert få en stor del af skylden – og dermed også udskænkningsstederne. (Jeg kan så fortælle at Chat Chai morgenmarked var så proppet med mennesker forleden morgen, at vi næsten ikke kunne komme ind for at købe et halvt kilo rejer. Markeder er efter min mening en endnu større risiko end en øl på en open air bar).

I Hua Hin har vi stort set ikke set noget til politiet de seneste år, andet end når de får besked på at lave kontrol ved provinsgrænsen (Covid-19 check) lige nord for byen. Så sidder der 10-15 betjente under en solskærm og glor i deres mobiler hele dagen, mens bilerne bare drøner forbi.

Fornylig har vi fået både ny guvernør i Prachuap Khirikhan og ny politimester i Hua Hin, hvilket nok er en del af årsagen til de drastiske handlinger….. De skal sikkert vise nogen længere oppe i systemet, at de er effektive og gør noget mod Covid-19, så alle de stakkels næringsdrivende her er ved at rykke håret ud af hovedet. De kan holde åbent den ene dag, og næste dag er der razzia. Og at man sætter svært bevæbnet personel ind for at lukke nogle barer i en lille sød gade i lille Hua Hin, og så ovenikøbet Nytårsaften, det fatter jeg simpelthen ikke. Jeg er sikker på, at turister synes at den adfærd passer perfekt til deres slogan “Land og Smiles”.

I dag skal alle ejerne af de små nye “restauranter” her i Soi 94 mødes, og så vil man lave fælles front og forsøge at få guvernøren i tale. Jeg tænker ikke, at det hjælper ret meget, men jeg forstår godt, at de gerne vil kæmpe.

En sjov historie til sidst

Vores veninde fra Danmark er efterhånden også ved at forstå, at det ikke lige altid eer så nemt at forstå den thailandske tankegang.

I formiddags skulle vi i 7-11, for hun manglede cigaretter. Hun gik ind i forretningen for at købe 2 pakker cigaretter og kom ud vildt frustreret efter pænt lang tid. Det viser sig, at man kun kan købe 1 pakke cigaretter ad gangen – på papiret altså. Så efter en masse palaver og det halve af personalet til stede for at forklare, endte det med, at hun købte først en dunk mælk og en pakke cigaretter – betalte – og så købte en pakke cigaretter mere! Udover at mange mærker er udsolgt her på grund af en prisstigning for et par måneder siden, så er alle cigaretter dækket til med plastic, så man kan ikke se, hvad de har i butikkerne. Så er det jo ikke nemt at finde et alternativ.

Jeg må så indrømme, at vi som herboende og med en pæn bunke thai gloser i rygsækken måtte forlade en forretning med uforettet sag i sidste uge, da vi skulle købe cigaretter til hende. Vi fattede simpelthen ikke hvad hun mente med “only one”. Jeg sagde til min bedre halvdel, at det dælme da er for mærkeligt at sælge cigaretter i “løs vægt” – så kan børnene da også være med! Men så fik vi altså forklaringen.

Typisk Thailand….. Det svarer jo til Danmark og Panodiler.

Jeg vil slutte med at ønske Godt Nytår igen. Jeg så gerne Covid-19 ud af vores hår i løbet af de kommende måneder, så det hele ikke skal være totalt bindegalt alle vegne! Så kunne jeg også komme til at skrive om nogle lidt mere spændende og positive ting!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.