Blomster, blomster, blomster

Jeg elsker blomster! I Danmark kan det være en dyr fornøjelse, og de seneste år, vi boede i Danmark, var udvalget heller ikke noget at skrive hjem om. Her i Thailand derimod, kan man fylde bagagerummet med blomster – uden at blive flået.

Thaierne elsker også blomster, og der er masser af blomstrende træer, klatreplanter og buske overalt. Også ved de private hjem. Derfor er udvalget også forbavsende stort i Thailand. Det er også ret sjovt, at man ser masser af planter, som vi kender fra vindueskarmen eller udestuen i Danmark – ja her gror de jo udenfor.

Min favorit blomsterhandel er denne her på Phetchakasem Road i Hua Hin.

Han har 3 orkideer til 100 baht (20 kr), så jeg kommer jævnligt forbi for at fylde min orkidekrukke op med nye planter.

Butikken er ikke så stor, men de har tit noget rigtig spændende og anderledes. Ejeren er thai, men han taler rigtig godt engelsk. Han ved en masse om planter, og så er han en super flink fyr. Han kan også kunsten med “blomster tetris” – det vil sige få proppet rigtig mange planter ind i et lille bagagerum.

Han kan også en anden kunst….. En farlig kunst! Hvis jeg spørger efter noget, han ikke har, så tryllerylle – så har han det tit næste gang jeg kommer. Det er selvfølgelig fint, men tit har jeg så købt noget andet i mellemtiden.

Sidst men ikke mindst, så er han god til at få ting til at se supergodt ud. For det meste virker alle planter friske og velpassede, og det gør det meget fristende. Alt ligner en million, og så ender det ofte med, at de 3 orkideer til 100 baht bliver til et helt bagagerum med planter! Jeg kan simpelthen slet ikke styre mig, for det meste er bare ufattelig billigt.

Sådan en bilfuld planter og krukker her kostede 1300 baht – (260 kr) – det startede med 6 orkideer til 200 baht……

Når man er i planteforretning her, skal man høre efter, hvad de siger. Og man skal bruge sine øjne!

De fleste gartnere – uanset hvor dårlige de er til engelsk – kan sige “sun” og “no sun”. Der skal man altså høre efter! Her er der afregning ved kasse 1, hvis man stiller en “no sun” i bragende sol. Believe me – jeg har brændt masser af planter af! Måske syntes jeg lige, at den der gule klatreplante kunne være flot op ad den stolpe – godt nok i 8 timers fuld sol hver dag. Det holdt den så ikke til! I den modsatte ende, så har jeg købt planter, som i løbet af kort tid lignede nogle syge skravl, fordi de kom ind i skyggen. Faktisk har vi sådan nogle lige nu, fordi vores mangotræ er blevet for stor og skygger for alt omkring sig. Vi har også flyttet nogle planter ud i solen, som nu er gået amok.

Det med at bruge øjnene i planteforretningen gælder, hvis man ikke får service oplysningen om sol eller ikke sol. Man kan faktisk selv regne sig frem til det. Planterne under skyggenet = ingen sol. Planterne i direkte sol = direkte sol. “Simpelt, min kære Watson”

Vi har fået meget mere sol i haven, efter at vi fældede en del palmer sidste år. Det er en anden historie, som man kan læse mere om her. Det betyder, at vi har været nødt til at ændre hele strukturen i haven, og det bøvler vi faktisk stadig med. Jeg havde det dejligste skyggehjørne under nogle palmer. Der havde jeg hængeplanter og orkideer, men nu er det hele brændt af. Jeg har så blandt andet købt citrus planter i stedet. Min lokale gartner havde ikke noget spændende i den retning, så jeg købte planter på nettet. Nu venter jeg spændt på Buddhas Hånd, Finger Lime og Græskar Lime.

Noget af det skønneste ved at have planter i Thailand er, at hvis man får placeret dem rigtigt, så kvitterer de med at vokse som vilde. Og nogle planter blomstrer, så det er en fryd. Det kan selvfølgelig også være en plage som feks. vores mango, som gror så man næsten kan se det. Lige op i alle elkablerne, hvilket ikke er så heldigt. Derfor skærer vi den tilbage med jævne mellemrum. Og derfor får vi heller ikke mange frugter.

Vores ven Tam, plantede blomster nede på Rockzone. Det grinede vi godt nok en del af, for de blev nærmest plantet i vejopfyld, og de får fuld sol hele dagen. Vi foreslog ham at lave et decideret blomsterbed med god jord og automatisk vanding, men nej tak.

Men en dag i februar, da vi kom derned, så der sådan ud.
Godt nok har han vandet dem hver dag, men jeg blev godt nok forbavset over, at det kunne komme til at se sådan her ud på 2 måneder

Nu har jeg fået ham til at skrive navnet på de planter op på et stykke papir, så jeg kan fylde en tom plads, hvis jeg får brug for det.

Det med at gøde er også lidt en videnskab i Thailand. Kunstgødning er ikke særlig populært, og det er svært at finde poser med mere end et par kilo. Og så er det dyrt! Så kan man købe nogle flasker med et meget ildelugtende fluidum i. Det er ekstrakt af kolort, og det skal vandes ned. Når vores gartner skal gøde vores græsplæne, så fordeler han nogle poser pottemuld og vander dem ned. Så ligner græsplænen en vits i flere uger. Man skal faktisk passe på med gødning, for nogle planter kvitterer simpelthen ved bare at gå ud! Der er også røget en del på den konto!

Skadedyr, svampe osv. er der selvfølgelig også her i Thailand som alle andre steder. Vi døjer med uldlus – ikke så slemt mere, efter jeg smed min Hawaiblomst ud. Den smittede alt omkring sig med det skidt. Jeg fandt noget gift i byggemarkedet, som var baseret på nikotin. Det slog jeg så også et par planter ihjel med! Vores havemand grinede over hele femøren, da vi fortalte ham, at vi selv havde slået dem ihjel. For et par år siden gik vores gamle, bonsaiklippede, superflotte bourgainvillae pludselig ud. Der var gået termitter i den…. Det blev jeg godt nok ked af.

Nå, men det er jo altid rart at få en anledning til at skulle om i planteforretningen igen!

Det vigtigste at huske, når man har have i Thailand – og for den sags skyld alle andre steder – er planlægning. Hvis man som i vores have planter 15 ens palmer på samme tid – ja, så bliver de alle for store på en gang. Vil man have noget struktur, skal der både noget højt og lavt til, nogle stramme former og nogle bløde. Man skal tænke på, hvordan ting vokser til – og hvor hurtigt. Hvor mange steder i Danmark har man ikke set en thuja vokse op i udhænget? Her skal man huske, at en lille sød palme kan blive til et kæmpe monster med 2 cm lange pigge på alle bladene!

Vi boede 22 år i et dejligt hus lige op ad en stejl skråning med fredskov. Det var megaflot da vi flyttede ind og også de næste 5-10 år. Men så tog skoven altså overhånd. Et kæmpestort meget flot egetræ lavede vores græsplæne om til mos. Store grantræer sørgede for, at vores solfangere ikke fik nogen sol. Det meste af haven lå i skygge det meste af dagen. Murværket blev grønt, og roserne gik ud. Jeg gik så kold i den have, at vi kun passede vores krukker på terrassen, lugede mellem de ældgamle fliser og slog græs. Det meste andet lignede en rigtig skovhave.

Derfor nyder jeg nu at have blomster og en rigtig have. Godt nok er vores have noget rod med SÅ meget struktur, at de fleste kan finde deres indre OCD frem. Bare ikke mig. Når der alligevel er rod, så kan jeg ikke stresse over lidt ukrudt, eller at en bregne pludselig har slået rod på toppen af en 2 meter høj palmestub. Jeg synes faktisk bare, at det er charmerende! Når der kommer en thai, der ikke har været i vores have før, så står de bare og glor. De fleste thaier kan godt lide den slags rod. Nu er det så også en thai kvinde, der har designet vores have. Bortset fra at hun plantede for mange rævehalepalmer på en gang, så synes jeg, hun har gjort det rigtig godt. I min smag i hvert fald.

Til sidst vil jeg lige vise vores fine flammetræ. Vi købte det i september som et voksent træ i stedet for en meget stor palme, som blev fældet. Vi konsulterede med vores havemand, og han mente, at han sagtens kan holde træet i skak uden at komme til skade (som han gjorde med vores palmer). Vi har siden midt september taget et billede næsten hver eneste dag kl. 8.00 for at følge udviklingen. Det skal senere blive til en ‘time laps’ film, men der skal mange billeder til for bare at lave et par minutters film.

Her er et billede fra september og et billede fra i går. På trods af at vi stort set ikke har fået regn i et halvt år, så klarer det sig fint. Vores havemand passer også godt på det. Forhåbentlig får det blomster til næste år. De er bare SÅ flotte med ildrøde blomster i kæmpe klaser.

 

September 2020
April 2021

Det var en rigtig god disposition, for genboen er ved at rasere bygningen overfor med 5 lejligheder fuldstændig. Godt at dække noget af den øjenbæ. Måske skal vi ud og købe et par træer mere?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Blomster, blomster, blomster

 1. Jeg har et hus lidt syd for Hua Hin og vil gerne have lidt hjælp til at anlægge haven, eftersom jeg ikke har nogen som helst kendskab til planter.

  Jeg vil derfor høre om i kan anbefale nogen til at komme og se på haven og give gode råd. Haven er delvis anlagt i forbindelse med afslutningen af byggeriet for et års tid siden, men jeg er ikke helt tilfreds med resultatet.

  1. Hej Jørn,
   den er svær! Der er et firma, som laver haver professionelt. De hedder Thai Garden Design og kan findes på google. De laver nogle meget flotte koncepter, men jeg tror ikke, de er billige. De fleste havefolk her ved kun lidt om planter – de ved om planterne kan tåle sol eller skal være i skyggen og den slags. Men anlægge haver er nok ikke lige det, de er bedst til. Vi var heldige at overtage en have i “rodet stil”, som vi godt kan lide. Kommer der lidt ukrudt, så får vi ikke en knast – det er jo bare med i rodet. Vi har et motto: Ryddeligt indenfor – Rod i haven. Det har vist sig at give ro i sjælen for os! Jeg håber, du finder en løsning på din have!
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.