Covid-19 i Thailand 3.0

Ja, så fik Thailand sin 3. bølge af Covid 19, og denne gang endnu værre end de to sidste gange.

Ikke at tallene som sådan er alarmerende endnu, for knap 1000 tilfælde om dagen i et land med næsten 70 millioner indbyggere er jo ikke slemt.

Det skræmmende er faktisk ikke tallene – men omstændighederne!

For det første – Testning

Udbruddet/bølgen denne gang stammer angiveligt fra nogle natklubber i Bangkok. Jeg har godt nok svært ved at se, at det skulle kunne brede sig til hele landet i løbet af ganske få dage. Måske er inkubationstiden bare kortere i Thailand? Nej gas – men som dansker er man nok opflasket med en vis portion skepsis.

Nu testes der så – og DA DA….. Så findes der en masse smittede. Og nu er Hua Hin virkelig kommet på landkortet med forholdsvis mange tilfælde. Alle sammen stammende fra de barer i Bangkok. Faktisk har det bredt sig til hele provinsen ud fra en enkelt person der kom fra Bangkok og gik på en natklub her i Hua Hin….

Så de har testet og folk er strømmet til Hua Hin Hospital for at blive testet. Der vises timelines på Facebook for hver enkelt patient. Hvis man så har været i den og den 7-11 eller spist på den og den restaurant, så skal man testes. Så man har testet, og man har fundet over 300 tilfælde i vores provins i løbet af få dage. I går kom det så frem, at nu var der ikke flere testsæt tilbage, så folk blev sendt hjem igen fra hospitalerne. Men så kommer tallet da også til at gå ned igen af sig selv.

Og ikke nok med det. De steder, der skal behandle testene er totalt overloadet, så det tager 3-4 dage at få svar. Hvor mange kan man nå at smitte i mellemtiden?

For det andet – Proceduren

Hvis man går ned og bliver testet, og man får en positiv test, så ryger man direkte på hospitalet. Symptomer eller ej! Eller nej – nu er der ligesom ikke plads på hospitalerne mere, så nu bliver man “indkvarteret” på felthospitaler sammen med masser af andre mennesker på meget lidt plads, indtil man tester negativ. Så hvis man skulle have en falsk positiv, så er man da ret sikker på, at den bliver positiv i løbet af ens “ophold”.

Her er ikke noget med hjemmekarantæne, hvis man er positiv! Det kunne måske også være årsagen til, at mange mennesker holder sig væk fra testen? Nu er hospitalerne så fyldt med folk, der godt nok er positive, men som ikke fejler en pind eller måske bare har lidt normale influenza symptomer. Faktisk er her ikke ret mange mennesker indlagt på intensivafdelingerne med Covid-19. Indtil videre er der på over et år kun 97 døde MED Covid og ikke nødvendigvis AF det. Den sidste døde patient var over 90 og havde tuberkulose!

Billedet ovenfor er af et felthospital i Bangkok, som de er ved at indrette lige nu. Der bliver plads til 200 mennesker!

Hvis jeg kommer på sådan et felthospital, så dør jeg simpelthen. Måske ikke fysisk men indeni. Bare at forestille sig at skulle på toilet? I bad? Lade sin mobiltelefon eller holde kontakten med familie og venner? Det kan godt være, at jeg er et luksusdyr, men det var altså blandt andet derfor, at jeg ikke boede i kollektiv, da jeg var ung. Jeg er simpelthen ikke skabt til at skulle bo og leve sammen med en masse andre mennesker.

Nå, men jeg er jo Farang (udlænding), så jeg ryger nok direkte på privathospital til 5-8000 baht pr. nat og for egen regning. Så kan man jo ligge i forsterstilling over alle de penge, man smider ud af vinduet til ingenting og elendig mad i stedet for at fortvivle over sin homofobi.

For det tredje – Vaccinen

Her hopper kæden helt af. Der er simpelthen ikke nogen vaccine at få i Thailand. De har vaccineret nogle få hundrede tusinder, og under 100.000 har fået anden gang. De vaccinerer lidt her og der, og faktisk har man brugt rigtig meget krudt på at vaccinere på Phuket for at kunne lukke op for turister snart. Selvom der så ER vaccine, så har de meldt ud, at de kun har kapacitet til at vaccinere ca. 10.000 personer om dagen. Thaierne er rasende, og det forstår man godt! I mange andre lande er der jo lys for enden af tunellen, men her er vi dårlig nok kommet ind i tunellen.

Man har fra myndighedernes side satset næsten 100% på Astra Zeneca, fordi det kunne produceres lokalt. Det i sig selv er sådan set en god ide, men der er ikke kommet vacciner ud til thaierne derfra endnu. De siger, at de producerer som gale, men alligevel har man måttet bestille Sinovac Vaccine i Kina. I Brasilien har man fundet ud af, at Sinovac virker ca. 50%. Nu har man også godkendt Johnson & Johnson, men der er laaaaang kø, og den har jo heller ikke ligefrem de fedeste anmeldelser.

Det er et meget følsomt emne. En oppositionspolitiker her i Thailand er anklaget for både det ene og det andet for at lave en video på Youtube, hvor han påpeger problemerne omkring forsyningerne af vaccine. Jeg følger nogle thai sider, hvor jeg prøver at følge med, så godt jeg kan med mine sparsomme thai sprogkundskaber. Stemningen der er bestemt ikke god, og der er kæmpe kritik af myndighedernes håndtering af situationen.

Konklusionen

Jeg vil bare sig, at jeg skal være 90% død, før jeg skal testes for Covid i det her land. Hvis vi bliver syge, så lukker vi bare døren og spiser piller og tager hostesaft med morfin, som man kan købe i 7-11 til 26 baht. Vi har allerede et lille lager, hvis det skulle ske. Her har vi Foodpanda og masser af andre, der kan levere mad, og så klarer vi os nok.

Jeg skal helt sikkert heller ikke vaccineres her, før jeg har en god mavefornemmelse af, at det er en vaccine, der er ok. Jeg skal ikke have noget kineserknald – eller den russiske Sputnik, som de kigger på at godkende nu. Jeg stoler ikke på de private hospitaler, for det er bare pengemaskiner. Vi udlændinge kommer selvfølgelig også til at betaler vild overpris for at blive vaccineret, når det engang kan lade sig gøre. Lige nu er vi slet ikke med i planen. (Gider ikke høre kommentarer om, at vi bare kan rejse hjem.)

Til gengæld har jeg en anden filosofi: Hvis alle de andre er vaccinerede, så bliver jeg vel heller ikke syg??

Godt Nytår

Til slut vil jeg gerne sige Godt Nytår. I dag er det Songkran – altså thailandsk nytår. Det fejres normalt med alt fra religiøse festligheder til vilde fester, hvor der kastes med vand og drikkes igennem. Det var aflyst sidste år, men i år har man tilladt det – men uden alt det vilde. Det er sådan set fint nok, for at smide vand i hovedet på hinanden er nok ikke smart, hvis man vil undgå smitte.

Til gengæld er flere millioner mennesker rejst hjem til deres familie på kryds og tværs af landet. Bangkok har næsten ingen trafik i disse dage, og alle der har været i Bangkok i “normale” tider, ved at trafikken der normalt er helt vanvittig. Der skal spises, hygges, drikkes og fejres mange steder i de næste par dage. Jeg – og rigtig mange andre – frygter for, hvordan tallene kommer til at se ud i løbet af de næste par uger.

Her i Hua Hin er der dødstille. Vi er jo det nye hotspot efter Bangkok…..

Sawadibiimai – Godt Nytår!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *