En trist omgang

Det er jo svært at komme udenom. Det er en trist omgang lige nu i Thailand! Covid-19 lægger landet delvist ned i hvad de kalder den 3. bølge.

3. bølge – hvad betyder det?

Det betyder, at de finder et sted mellem 2-3000 personer smittede pr. dag lige nu. I første bølge nåede vi ikke over et par hundrede om dagen. 2. bølge var lidt større, men det var angiveligt mest blandt migrantarbejdere fra Myanmar og andre lande. De arbejdere, som mest var lavtlønsarbejdere på de store markeder, spærrede de så bare inde, så det kunne rase ud.

Lige nu foregår det meste ved “optrævling” af tidslinjer, og så folk der bliver testet på hospitalerne. Bliver man testet positiv, skal man pakke en taske, og så bliver man ellers interneret i en sportshal eller et felthospital sammen med flere hundrede andre, som heller ikke har symptomer – eller kun lette symptomer. Lige nu er senge af pap i høj kurs – det er jo også rigtig hygiejnisk. De står også pænt tæt, så hvis naboen hoster og sprutter, så har man da chancen for at udvikle sygdommen, hvis man nu er testet falsk positiv. Når man er “indlagt”, skal man overholde reglerne på stedet, ingen alkohol og rygning, man skal spise maden på stedet, og man får ikke lov at gå udenfor.

Da det hele brød ud igen for nogle uger siden, startede man med at fylde sygehusene med asymptomatiske eller lidt halvsløje mennesker. Så slap pladsen selvfølgelig ret hurtigt op. Derfor krydser jeg også fingre for, at man ikke får blindtarmsbetændelse eller tarmslyng. Vi har jo en sygeforsikring, så vi kan jo tage på privathospital. De var ret hurtige til at melde fra og sige, at de ikke kunne teste flere…. Der er nok flere penge i udlændinge og rige thaier end det, de kan få fra staten for en patient.

Desværre er der en del flere dødsfald iblandt de rigtig syge, end der var sidste år. De fleste er dog gamle mennesker eller folk med diabetes og andre skavanker. I går døde der en engelsk mand af det her i Hua Hin. Han var 92 og havde flere sygdomme. Det er selvfølgelig trist, men han var jo nok ikke holdt i 100 år alligevel, hvis man skal være lidt kynisk.

Her er man også skrækslagne over udviklingen i Indien. Skulle det ske, at den variant når hertil, så kollapser systemet også fuldstændig her. Vi har mange fine sygehuse, men hvis de er optaget af folk med almindelige influenzasymptomer, ja så går det da helt galt.

Hvad gør myndighederne?

De hopper fra sten til sten, som vi siger på dansk. For 2 uger siden blev karantæneperioden sænket for vaccinerede turister, og Phuket skulle lukke op 1. juli. Man har lavet programmer, hvor staten delvist betaler hoteller, restaurantbesøg og andre ting for thaier. Altsammen for at stimulere økonomien. Folk fik lov at rejse land og rige rundt til det thailandske nytår, og man mener, at ca. 20 mio. mennesker rejste rundt i den uge. Det er så faktisk kun halvdelen af det normale. Mange var virkelig bekymrede for en smitteeksplosion efter Songkran, men det ser ud til, at det ikke er gået helt så galt, som man kunne frygte.

Nu er karantænen på 14 dage genindført – vaccineret eller ej. Phuket brystede sig af, at de ville vaccinere stort set hele øen, for at få lov at åbne, og de gik i gang med projektet med fuld knald. Så fik vi masser af tilfælde i hele landet, og doserne blev fordelt ud over det hele. Sundhedsministeren var i Hua Hin i sidste uge og inspicere vores offentlige sygehus. Han medbragte godt 9000 doser vaccine til hospitalspersonale osv. Det batter jo ikke noget. Forleden fortalte en thai ven, at de vaccinerer yngre mennesker i militæret… Hvad?

Prachuap Khirikan, som provinsen her hedder, har været pænt slemt ramt i de sidste uger, men tallene er godt på vej ned. Her i Hua Hin havde vi 23 nye tilfælde i går og 11 i dag. Her i byen behøver de ikke lave lock down og udgangsforbud. Det klarer folk helt selv. Gaderne ligger øde hen, og der er stille som i graven de fleste steder.

I flere provinser er der “soft lock down”, som betyder, at myndighederne henstiller til, at man bliver hjemme om natten. Fra i morgen bliver nedlukningen strammet i 6 provinser med flest tilfælde. Der må man ikke spise på restauranterne feks. Det må vi godt her indtil klokken 9 men ingen alkohol. Det er blevet slået stort op, at man skal gå med maske, når man går udenfor sin residens. Det har vi sådan set skullet siden i marts sidste år her i provinsen. Som udlændinge har vi også gjort det for ikke at stikke ud, så der er ikke noget nyt for os. Til gengæld har de nu fundet på, at man skal have maske på i bilen, hvis man er mere end 1 person. Det er lettere tåbeligt! Vi kan stå lige ud af dobbeltsengen, og så skal vi sidde med maske på i bilen! Den bliver svær….

De lokale guvernører har indført forskellige regler for de enkelte provinser, så skal man udenfor sin egen provins, så skal man holde tungen lige i munden. Nogle steder skal man i karantæne, hvis man kommer fra et højrisikoområde. Andre steder skal man være vaccineret eller have en negativ test, der max. er 72 timer gammel.

Vacciner? Der kommer lidt dryssende fra Kina i form af Sinovac, som måske virker 50%. Kineserne har endda været så venlige at FORÆRE Thailand en halv million doser. Astra Zeneca skal produceres lokalt, men fabrikken skal jo omstille produktionen, og det gør man altså ikke bare sådan lige. De har tidligere lavet medicinske produkter som feks. EPO, der er et middel til at øge mængden af røde blodlegemer. De siger, at de er klar med en masse doser 1. juni. Putin har også været på banen og har tilbudt, at Thailand kan købe Sputnik vaccinen. Johnsson og Johnsson er også godkendt, men jeg har ikke set, at der skulle være noget på vej. Moderna og Pfitzer er ikke godkendt i Thailand. Man har også godkendt, at private hospitaler og klinikker i Thailand må vaccinere. De har bare ikke noget at vaccinere med…

I går blev det annonceret, at også udlændinge som os kan få vaccinen – i første omgang dem over 60. Jamen tak da….. Vi venter vist lige og ser.

Turister i Thailand

Jeg tror desværre, at det har lange udsigter, hvis man gerne vil til Thailand som helt almindelig turist. Hvis de skal vaccinere på 50 ud af 70 millioner mennesker med denne her fart, så kommer det til at tage et år eller mere, som jeg ser det. I værste fald laver vi i mellemtiden en thailandsk mutation af det møg, og så er vi virkelig på spanden.

Alle sandkasse projekterne i Chiang Mai, Phuket og Patthaya er sat på hold. Midt i alt det, så har en gruppe erhvervsdrivende i Hua Hin skrevet til regeringen, at byen her også gerne vil være en sandkasse. Tjah…

Her er også forfærdelig trist at være lige nu. Hvor man har levet af turister før, er man helt modløse og desperate. Alt er lukket og slukket igen, og mange af stederne kommer simpelthen ikke op igen. De sidste reserver er brugt, og mange må dreje nøglen for sidste gang. Dem der har det bedst er faktisk Foodpanda og GrabFood, som er transportservice for restauranter. De blæser rundt på vejene til fare for alle andre. Ja og så 7-11, som dog ikke må holde åbent døgnet rundt mere men skal lukke mellem 23 og 4 morgen.

Jeg er desværre også bange for, at Thailand tror forkert, når de tror, at turisterne vælter ind, når de bestemmer sig for at åbne igen uden karantæne og andre forhindringer. Hvis der kun kommer en lille brøkdel af de turister, der kom her før, ligger det meste stadig øde hen. Jeg husker for en del år siden, da Spanien var ved at gå bankerot. Vi var på Gran Canaria og boede i Las Palmas. 80% af alting var lukket, og vi følte vi var kommet til en tidligere slagmark. Det var helt forfærdeligt. Der er en eller anden hårfin balance mellem at steder er overrendt eller det lige er tilpas med andre mennesker og dermed udbud og variation.

De allerhårdest ramte

Det siger sig selv, at de allerhårdest ramte er de mennesker, der har arbejdet i turistindustrien. Mange af dem har været nødt til at rejse “hjem” og lægge sig ind hos familien. Der er ikke jobs at få, og de får ikke noget af staten, hvis de ikke har en kontrakt. Lige nu er der ingen, der får noget. Men det breder sig jo, som ringe i vandet. Vores lokale søde ølmand står næsten med tårer i øjnene, når min bedre halvdel kommer og køber lidt. Ingen alkoholsalg til barer og restauranter = ingen ordentlig indtægt. Det ene af vores shoppingcentre er afhængig af velhavende turister. Halvdelen af butikkerne er nu lukkede og mange medarbejdere arbejdsløse. Der bliver ingen huse solgt, så mægleren og advokaten har ikke noget at lave. Og sådan kan jeg blive ved….

Undskyld at det i dag handler om død og ulykke, som folk næsten ikke gider høre om mere. Men de 12 måneder man har haft til at forberede sig på en ny omgang her, har man brugt på noget andet. At tage erfaring fra andre landes oplevelser er ikke en mulighed. Nu sidder de fleste almindelige thaier så i det til halsen. Det er så forfærdeligt!

Billeder siger mere end ord

Billedet øverst er fra Baan Khun Por (Fars Hus), som er et af de mest populære steder at spise på Food Court i Hua Hin. Der er (under normale forhold) live musik hver aften, gode priser for ok mad og en ret speciel og fed stemning. Her spiser familier, venner mødes og indimellem er der også koncerter med store navne indenfor Thai musik. Normalt skal man i weekenden komme tidligt for at få en god plads, men det er ikke tilfældet nu.

Billedet øverst viser hvordan der så ud sidste lørdag, og her er et par mere. (Tak til Rune for fotos)

Sådan så der ud en lørdag aften for 2 år siden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *