Overvejelser når man køber hus i Thailand – uønskede sidegevinster

Når man køber fast ejendom i Thailand, er der mange ting man skal tænke på. Der er love og regler, beliggenhed, husets indretning og stand osv. osv.

Alt det er jo helt som at købe et hus i Danmark, og ofte har man allerede defineret ret klart, hvad man egentlig ønsker sig af sit hus og sine nære omgivelser.

Man skal dog huske, at Thailand IKKE er Danmark på nogen som helst måde! Man kan godt pakke sin retfærdighedssans og sin fornemmelse for fornuft ned, hvis man køber ejendom i Thailand. Der kan komme rigtig mange uventede faktorer ind i billedet. Og de fleste af dem kan man ikke gøre en pind ved.

Lad mig lige starte med at fortælle en lille historie. Dengang jeg mødte min husbond for over 30 år siden, skete det på vores arbejdsplads. Da jeg startede i firmaet var han på ferie, og vores meget talende receptionist fortalte om ham – han spillede bas og strikkede strømper. Nøj, det lød spændende tænkte jeg. Da jeg så mødte ham en uge senere, var jeg godt klar over, at DER var vist min “soulmate”. Han følte åbenbart det samme, for efter noget tid flyttede vi sammen og blev senere gift. Men som han sagde: “Der var lige en sidegevinst”. Og han mente ikke en af de gode! Jeg havde nemlig en hund – en super dejlig (og hysterisk) cocker spaniel, som sov hos mig i sengen og sad på forsædet i bilen. Alt det blev den dog hurtigt vænnet af med.

Det er her, det med sidegevinsten kommer ind….. Man får næsten altid en sidegevinst, når man køber hus i Thailand. Og ikke altid af de gode som en æske kattetunger til bankospil!!

Sidegevinster i Thailand kan være rigtig mange ting. Naboen begynder at opdrætte kamphaner, og de begynder at gale kl. 3.00 om natten. Det er et godt eksempel, og bare i vores omgangskreds har vi masser af eksempler. Vi kender nogle mennesker, som var nødt til at flytte fra deres lejlighed, for der blev (ulovligt) slagtet svin lige udenfor deres hus om natten. Det gav selvfølgelig en masse skrigeri og larm. Nogle af vores venner, som bor i Sam Roi Yot, 35 km syd for Hua Hin i det smukkeste område lige op ad bjergene. Der er bare lige det, at naboen opdrætter svin i en pindeindhegning, og de døjer med smågrise i haven og lugten af gris det meste af tiden. Nu har de tilbudt at betale for et svinehus, så de kan få de der grise lidt under kontrol.

         

Et par andre venner ønsker at bo et sted med dejlig udsigt og i fred og ro, så de byggede et hus ude blandt ananasmarker laaaaangt ude på landet. Pludselig en dag kom elværket og knaldede elmaster op hele vejen rundt i deres udsigt, og noget tid senere vrimlede det ind med buldozere og andet tungt udstyr. Støvhelvede i lang tid… Nu skal der nemlig bygges et eller andet MEGET stort boligområde lige i nærheden af deres hus.

En anden sidegevinst her kan være naboer, man ikke kan enes med. Vi kender flere, der nærmest ligger i krig med deres naboer. Nogle thaier er meget ærekære, og når først noget er gået galt, så er det helt umuligt at reparere det igen. Men okay – jeg husker stadig de der udsendelser på dansk TV om nabostridigheder, så det behøver man altså ikke tage til Thailand for at få. Dog kan det udvikle sig noget mere voldsomt i Thailand. Vores venner bor nabo til et hus, hvor ejeren brokkede sig så meget over fejl og mangler til bygherren, at der en dag kom en pick-up truck forbi, og de skød så lige ejeren!

Og det er så det man skal huske! Man er udlænding i thaiernes land. Altid! Thai kultur er meget forskellig fra den danske, og især den danske retfærdighedsfølelse kan man godt pakke ned. Vi er vant til, at vi altid kan søge retfærdighed ved at klage. Den gælder ikke her! Og i mange tilfælde er det bedre at bøje hovedet og holde sig under radaren i stedet for at gå ind i en konflikt. Uanset hvor irriterende sidegevinster man bliver præsenteret for. Derfor er der også rigtig mange der siger, at man bare skal nøjes med at leje, og det kan der jo være noget om! Så kan man bare pakke sit skrammel og flytte, hvis man bliver overvældet af sidegevinster!

Lige nu synes jeg, at vi har fået LIDT for mange sidegevinster her hvor vi bor! Vores lille paradis er forvandlet til et veritabelt støjhelvede, mudderhul og så har vi lige støv op til begge ører! Noget af det går væk i løbet af forhåbentlig relativt (thai style) kort tid, men noget af det kan vi nærmest ikke se enden på!

Midt i januar kom kommunen og gravede alt op uden for vores hus for at lave nye kloaker. Vi spurgte ham formanden (sammen med en masse andre bekymrede naboer), hvor lang tid, det ville tage. Ca. en måned mente han (vores havemand, som tilfældigvis var her på samme tidspunkt, mente nok at det så nok nærmere var to). Ja, nu har vi så 27. februar, og det hele står stille og vores tilkørselsforhold er mildest sagt forfærdelige. Se bare billedet øverst! I forrige uge fik vi 150mm regn over to dage (hvilket er helt uhørt på denne årstid), og det resulterede i et pløre og ælte, og huller i vejen der var livsfarlige. Så kom de og smed noget mere smadder i, som så er ved at synke sammen. Vi har ikke set en “håndværker” i næsten 3 uger, og det hele er gået i stå. Men vi lever i et pløre, hvor nogle huses kloakvand bare render oven på jorden.

Vi håber, at de kommer og gør det færdigt inden den rigtige regntid, men jeg har da virkelig mine tvivl efterhånden! Og så skal der også lige graves nye vandrør ned, og det er ikke samme rende som kloakerne, så det skal nok blive rigtig sjovt! Behøver jeg at sige, at vores bil ligner noget, der har været med i rally sprint i en grusgrav?? Og skiftesko har fået en helt ny mening….

Men det er faktisk ikke det værste! Det værste er projektet overfor. Aldrig nogensinde havde vi forestillet os, hvad der kunne komme til at ske! Der lå et pænt hus i nogenlunde moderne stil med 5 selvstændige to-etagers lejligheder af ok kvalitet. Oprindelig bygget og ejet af en vesterlænding – formodentlig englænder. I august 2020 startede den nye ejer op med at rense taget af og give det hvid maling. Det blev godt nok grimt, men det kan vi jo ikke gøre noget ved…. Sidegevinsten er at ligge i sengen om morgenen og tro at det har sneet! Men det blev meget værre! I 1 1/2 år har de nu kørt med borehammer, vinkelsliber og andet grej i timevis hver eneste dag 7 dage om ugen i lange perioder. Og de er færdig med en enkelt lejlighed og i gang med nr. 2. Det kommer godt nok til at tage MEGET lang tid, før de er færdige med alle 5 lejligheder i det tempo. Og så bliver det ovenikøbet grimt, og hvis ikke vi skal bygge en 8 meter høj mur, så bliver det altså vores udsigt!

Det værste er dog larmen! Jeg har efterhånden hørt et utal af lydbøger, for det bedste at gøre er at komme et par propper i ørerne for at lukke larmen ude. Får vi gæster i dagtimerne, så skal vi råbe til hinanden på terrassen det meste af tiden, det knaser mellem tænderne af sand, og så skal folk beholde deres sko på, for jeg gider ikke støvsuge og vaske gulv flere gange om dagen!

Jeg ved godt, at det lyder som noget “piveri”, men det er altså enerverende at være i. I disse Covid tider har vores hjem været vores base mere end nogensinde før, og så er der altså ikke meget ved at skulle gemme sig i den fjerneste krog med sin computer eller sin lydbog. Det er også lige før, at jeg er mere hvid nu end i februar i Danmark, for jeg gider ikke være udenfor i vores dejlige have om dagen, som det er lige nu med alt det larm.

Nå, men jeg siger det bare! Man ved aldrig hvad der kan ske! I dag så jeg et opslag på Facebook fra en gut her i Hua Hin. Han spurgte, hvad han kunne gøre ved, at thaierne er begyndt at smide skrald på grunden ved siden af hans hus. Ikke bare lidt – men bunker af bygge- og haveaffald samt husholdningsaffald – og i fuldt dagslys. Lugtgener, rotter osv. osv. Han fik det råd at passe sig selv for ikke at blive slået ihjel. Jo jo! En lejemorder i Thailand kan fås for ca. 3000 kr., og det bruges med jævne mellemrum, så det skal man ikke spøge med.

Jeg ved ikke, hvordan man kan gardere sig mod uønskede sidegevinster. Vi syntes selv, at vi var smarte ved at købe et “gammelt” hus i et udviklet kvarter, hvor vi ikke lige kunne få en masse byggerod og bøvl omkring os. Vores fodboldbane overfor, som jeg i første omgang var bange for med hensyn til støj har vist sig at være rigtig hyggelig og slet ikke irriterende. Men jeg skal da lige love for, at vi alligevel har fået sidegevinst så det batter fra uventet kant!

Som noget positivt kan jeg dog fortælle, at vi har mega søde naboer, og det betyder jo da også en del – udover at vi bor i et dejligt hus, som godt kan være et paradis. Uden for arbejdstid altså!

Rigtig god søndag!

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *