Om at flytte til Thailand – del 8 – hvordan er det så?

Hvordan er det så at bo i Thailand?

For os er der nogle helt klare highlights:

Klimaet

Ja, først og fremmest er det et virkelig dejligt klima at være i (for det meste – lige nu er her så koldt, at jeg har ”Danmarksuniform” på – jeans, en trøje, sko og strømper!) Og klimaet var faktisk en af hovedårsagerne til, at vi gerne ville forlade Danmark. Jeg må være født på det forkerte kontinent, for jeg kan ikke fordrage at fryse – så sveder jeg hellere tran med anstand! Vi har de flotteste solopgange og solnedgange, som man faktisk kan se, fordi det ikke er overskyet 50% af tiden som i Danmark.

Udeliv

Meget af vores udeliv er selvfølgelig relateret til det dejlige klima, vi har i Thailand. Vi har en super overdækket terrasse, hvor vi ikke bliver stegt af solen, og der sidder vi rigtig meget. I vores hus er de fleste døre og vinduer åbne, når vi ikke sover – også selvom der flyver 2 kg skidt ind om dagen lige i øjeblikket.

Går vi ud og spiser, undgår vi steder med air-condition, for hvem gider sidde i 18 grader og spise. Og her i Thailand kan man stadig tillade sig at gå ud og spise med jævne mellemrum, især hvis man holder sig til thai mad og gode thai steder.

Vi kan begge lide at glo på folk, så at kunne sidde et sted UDENFOR på et gadehjørne er guld – så leger vi rigtig turister.

I Danmark ”hygger” man indenfor med stearinlys og tæpper det meste af året. Det er jeg ikke til, og jeg savner det absolut ikke!! Og da heller ikke de korte dage, hvor det er mørkt, når man kører på arbejde og mørkt, inden man kører hjem. SUK – så deprimerende!

Venner og bekendte

Vi har mødt mange nye mennesker her i Hua Hin, og det er rigtig sjovt at få nye bekendtskaber – både thaier og fra alle mulige andre lande. Vi har jo alle det til fælles, at vi er tilflyttere, så der er altid noget at snakke om. Vi oplever denne nye verden forskelligt, og det er altid fint at samles om. Vi er så heldige, at vi også har nogle gode gamle venner i nærheden, og det er bare dejligt – vi har ligesom med en lang historie sammen.

Uorden, kaos og forfald

Det lyder måske som noget man burde undgå, men det er faktisk også noget af det, der giver livet kolorit! Da vi var i Danmark i 2018, var vi helt knuste over, hvor kedeligt og ”ordentligt” alting er – det havde vi helt glemt. Her lever man livet på en helt anden måde, og det er selvfølgelig på godt og ondt. Mange vil sige, at her er fuld af skrald, en million huller i vejene og forurening alle vegne. Det er sikkert også rigtigt, men der kan altså også være noget smukt i et hus, der aldrig blev færdigt, og som er indtaget af klatreplanter – eller en ældgammel lastbil med tyk røg efter sig, men som er malet i alle regnbuens farver. Der sker også altid noget her – Thaierne er altid i gang med noget, og selvom man kører den samme vej flere gange om måneden, så er der næsten altid sket noget nyt. En butik er lukket og en anden åbnet ved siden af med nøjagtig de samme varer – eller der er sat et kæmpe skilt op med et billede af borgmesteren – 2 måneder senere hænger det i laser og blafrer i vinden. Al den aktivitet giver meget rod, og det skal man nok kunne skønne på for at kunne nyde at være her.

For at få plads til den nye dual track togbane måtte man jævne en del huse med jorden. Næsten…

 

Udfordringer

Når det så er sagt, så er det hele jo ikke bare super duper jubeloptimist lykke – for det er det ikke. Men det er der vel ikke nogen steder. Her er nogle af de ting, vi har som sten i skoene.

Sproget

Vi kæmper – og det er ikke løgn! Vi læser/øver thai i 2-3 timer hver eneste dag og har gjort det i et halvt år nu. Vi har fået lært at læse (laaaaaaaaangsomt), og vi har også fået et pænt stort ordforråd. Men sproget er sindssygt svært, selvom det i virkeligheden er ret simpelt uden en masse grammatik. Vi håber hele tiden på at ”bryde igennem lydmuren”, men det er godt nok bare op ad bakke! Når vi ser thai fjernsyn eller hører thai radio, genkender vi en masse ord, men vi kan simpelt hen ikke nå at omsætte dem i farten. Og alle skilte og mange publikationer er så skrevet med en helt anden skrifttype end den klassiske, så det skal man også lige lære. Nogle vil sikkert sige, at det skyldes alderen, men det kan jo også være, at computeren er for lille til alt det…. Men det er i hvert fald drønirriterende.

Politik og valuta

Jeg har aldrig interesseret mig synderligt for politik, mens vi boede i Danmark, men her er jeg nærmest gået i den anden vejgrøft. Det foregår godt nok på en HELT anden måde end i Danmark, og det er faktisk totalt fascinerende, hvad der kan lade sig gøre i det her land. Jeg kan desværre ikke komme nærmere ind på det, for her udtaler man sig altså ikke offentligt om politik – og slet ikke som udlænding. Man skal desuden heller ikke udtale sig om kongehuset, da der er meget strikse regler for majestætsfornærmelse – man kan komme i fængsel i meget lang tid for det.

Det føles for mange expats, som om vi ikke mere er så velkomne her. Det er klart, at når myndighederne lægger op til, at de fleste udlændinge er narkobaroner eller er involveret i andre ulovligheder, så begynder befolkningen generelt også at have samme holdning. Og så skal det siges, at der også ER mange kæltringe og skiderikker i Thailand – men de går nok ikke og roder med minimumsindkomst fra pension for at få visum alligevel….. Og så kommer der mange vesterlandske turister og opfører sig som idioter rundt omkring, og det er trist at blive slået i hartkorn med dem. En anden ting, der diskuteres flittigt her er ”dual pricing” – det findes feks. i nationalparker (statens), som tager 20 baht for en thai og 200 baht for en udlænding. For nogle uger siden vedtog man desuden, at offentlige sygehuse kan forlange 3 x prisen for behandling af en udlænding i forhold til en thai. Så kan man jo sige, at vi har flere penge end thaierne – ja, det er da muligt, men det sender godt nok bare et signal!

Lige nu er thai baht i en utrolig høj kurs, og det giver masser af problemer for landet – blandt andet er eksporten under pres, og man mener også, at det primært er derfor mange turister bliver væk. I min optik er der masser af andre gode grunde til, at antallet af turister er dalet – alle mulige regler om rygning, alkohol, lukkede strande, bøder for ingenting osv. osv. er nok også med til at tegne et andet billede af Smilets Land. Ja, og så er der alle trafikulykkerne, færger der synker, ulykker med vandscootere og paraglidere for bare at nævne nogle.

Også for os der bor her, har den høje baht kurs ramt hårdt. For et halvt år siden strammede man de økonomiske krav til de herboende expats, og det har faktisk betydet, at det nu ikke mere er muligt at bo her kun på en almindelig pension. Rigtig mange har allerede forladt landet – især englændere, nordmænd og svenskere har været hårdt ramt på kursen. Det må være en katastrofe, når man har hele sit liv her – familie, børn, hus og det hele – det kan man jo ikke bare sådan lige flytte.

Men det gør meget ondt i økonomien, når værdien i lokal valuta af ens pension og spareskillinger reduceres med 15-20%!!

Vi har diskuteret det en del, og vi er blevet enige om, at vi må kigge på en plan B. Blandt andet bliver vores sygeforsikringer med alderen til en meget tung byrde (hvis man skal have en ordentlig forsikring), og det kan jo helt klart gøres noget billigere ved at opholde sig i Europa, hvor man kan benytte de offentlige sygehuse i de andre lande. Men der er mange faktorer, og alt skal nok undersøges grundigt, inden man gør noget drastisk. Det kan jo dog komme så langt, at vi bliver TVUNGET til at forlade landet, fordi der kommer regler der gør, at vi ikke kan være her. Og det havde vi ikke lige set komme, da vi besluttede at flytte hertil.

Har vi fortrudt?

Ikke et sekund! Vi kniber stadigvæk os selv i armen og siger: ”Bor vi virkelig her?” Vi har masser af gode oplevelser, og vi har jo slet ikke set hele Thailand endnu, så vi har ikke behov for at rejse ud af landet. Og Hua Hin er et rigtig dejligt sted, hvor der er lidt af alt muligt, så man keder sig aldrig.

Kommer vi tilbage til Danmark? Nej – det er højst usandsynligt. Så skal der ske et eller andet virkelig specielt – som feks. at Shu-bi-dua får ret i deres spådom om Costa Kalundborg!!

Dette var sidste afsnit af min føljeton om at flytte til Thailand. Du kan få nyheder fra bloggen ved at trykke på facebook knappen øverst og følge min profil der.

Dual track projektet i Hua Hin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *