Kom der så nogle turister til Phuket i går som planlagt?

Næh – der kom ingen turister til Phuket i går, som det ellers har været planlagt i et stykke tid. Der skulle komme et par hundrede kinesiske turister (antal uklart) med fly fra Kina – de skulle angiveligt være fra lavrisiko områder, og de skulle 14 dage i karantæne. Derefter kunne de så bevæge sig frit rundt på det nye visum for turister. De første ægte turister i månedsvis.

Det blev afblæst i sidste øjeblik, og alt efter hvem medierne spurgte, så var det fordi folk var bange for at få udlændinge ind, visum-delen var ikke afklaret, der er snart vegetarfestival i hele landet, og det skal ifølge visse medier trække omkring 15.000 indenlandske flypassagerer til Phuket. Premierministeren sagde, at der desværre ikke var nogen refusion for karantæne hotel, flybilletter og hvad de kinesiske turister allerede måtte have betalt for. Det var jo ikke aflyst – bare udskudt.

Hvad sker der med turismen i Thailand?

Ja, hvad sker der. Det er der godt nok mange, der spørger om, og det er forståeligt nok. Mange håber bare på at komme til Thailand på længere eller kortere ferier, og udmeldingerne er totalt modsatrettede, så det er meget svært at blive klog på.

Uden at skulle udtale mig om politik, så er det sådan her: Hvert ministerium passer sit, hvert distrikt med sin guvernør passer sit, CCSA (Centre for Covid Situation Administration) passer sit, premierministeren passer sit, turistforeningen (TAT) passer sit, turistministeriet passer sit osv. osv. Det vil sige, at der kommer udtalelser fra alle kanter om alt muligt, man kunne tænke sig at gøre for at få gang i turismen. Det bliver så måske skudt ned af CCSA eller premierministeren – eller også får det bare lov at stå uimodsagt.

Først når tingene står i Thailands svar på Statstidene – Royal Gazette – er de godkendt af parlamentet og i visse tilfælde også af kongen.

Hver eneste dag flyver det rundt med alle mulige “nyheder”, og man kan roligt finde den store sæk med det GROVE salt frem. Ellers bliver man simpelthen rundtosset.

Summa summarum: Der kommer ikke nogen dødelige, almindelige turister ind i landet lige nu.

Der er kun bestemte grupper af udlændinge der kan komme ind udover hjemvendende thaier, deriblandt udlændinge der er gift i Thailand, forretningsfolk, sportsfolk, militærfolk mm.

Det nye “Special Tourist Visa”

Special Tourist Visa er det alle folk snakker om lige nu, og det er faktisk vedtaget i midten af september, og har også været annonceret i Royal Gazette i slutningen af måneden.

Man kan få det nye visum på ambassaden i sit hjemland, og man får 90 dages ophold

Man skal overholde reglerne for at komme ind i landet – Good to Fly certifikat, negativ Covid 19 test max. 72 timer før og flere andre formaliteter

Flyet skal være chartret eller være et privatfly – ikke rutefly

Man skal i karantæne i 14 dage på et af de hoteller, der er godkendt til det

Efter karantæne kan man rejse rundt i landet

Man kan forlænge sit visum med 20 x 90 dage mod betaling

Men, men, men…..

Så begyndte alle mulige at udtale sig om alt muligt. Selv om det nye visum er vedtaget, så er det kun i grove træk, så nu skal det så omsættes i praksis, og så begynder det alt det svære.

Alle spekulationerne

Så begyndte alle spekulationerne. Regeringen udtrykte, at turisterne skal komme fra lav-risiko områder, og i den forbindelse nævnte de også Skandinavien. Der vil kun blive udstedt 1200 visa pr. måned, men at det alligevel ville generere indtægter på ca. 1 milliard pr. måned. (Lidt hovedregning siger, at det er ca. 890.000 baht pr. person pr. måned!).

Det kom også frem, at turisterne godt nok kunne bevæge sig frit rundt i landet, men at de skulle have en GPS tracker på. Desuden skulle de booke al indkvartering på forhånd.

Nogle dage før de første kinesere skulle lande på Phuket, faldt snakken så på, at Immigrations og ambassaderne IKKE havde fået noget at vide om, hvordan det nye visum skulle håndteres. På Facebook læste jeg, at nogen havde checket hjemmesiden for Thailands Ambassade i Kina, og to dage før, var der ingen information.

I tirsdags sagde guvernøren på Phuket så til medierne, at folk var bange for udenlandske turister i forbindelse med den årlige vegetarfestival, så derfor var det udskudt på ubestemt tid.

I går læste jeg, at turister fra Skandinavien stadig var planlagt til at ankomme som planlagt i begyndelsen af november. I dag siger en talsmand fra sundhedsvæsnet, at der skal lukkes op, og de regner med at formaliteterne er afsluttet i slutningen af oktober, så de første kan komme ind. Han siger også, at landet er nødt til at lukke op for turister for ikke at blive helt kvalt, og at Thailand ikke kan blive ved med at opretholde en 0-smittede politik.

Den generelle opfattelse i landet

Den generelle opfattelse er, at udlændinge er farlige, og de kommer med Covid-19 i bagagen. Myndighederne har brugt rigtig meget tid og mange ressourcer på at forklare folk, at smitten kommer fra udlandet, og det er jo sådan set rigtig nok. Men opfattelsen er nok desværre, at den kommer fra Vesten og ikke Kina.

Mange thaier er enormt stolte af, at Thailand har “vundet” over Covid-19, men det gælder nok ikke de mennesker, der har mistet deres jobs i turistindustrien. Man diskuterer, hvor meget turismen udgør af BNP, og det er jo underligt, at et land ikke kan give et rimeligt præcist bud på det. Men det højeste tal, jeg har hørt, er 20%. Og det er da klart, at det gør mega ondt, hvis det er tilfældet. Og så har man jo ikke taget hele “undergrundsøkonomien” med. Men der findes jo feks. heller ikke prostitution og den slags i Thailand, for det er jo forbudt.

Hver eneste dag hører vi tallet over smittede i landet. Det svinger mellem 0 og nogle få de fleste dage. Indtil for nogen tid siden, hvor det kun var thaier der kunne komme ind, var der stort set hver dag nogle syge thaier, som kom ind i landet fra hele verden. De var enten syge når de kom, eller også blev de det under karantænen. Nu er der så også udlændinge iblandt de smittede, for der kommer nu nogle få ind i landet hele tiden. De bliver også syge. Dermed kan enhver jo se, at det kommer udefra, og hvor vigtigt det er at være meget striks omkring indrejse.

Kort sagt, så er folk nu skrækslagne over at få udlændinge ind i landet, og det kan man jo godt forstå. Landet er stadig næsten hermetisk lukket med de økonomiske følger det har.

Hvad gør man så, hvis man savner Thailand?

Der er desværre kun 1 ord til de mange, som elsker og savner Thailand (med mindre man er i specialgrupperne), og det er: Vent!

Der er intet at gøre lige nu, og det har desværre nok også lange udsigter i og med at smittetallene stiger over næsten hele verden i øjeblikket.

Lidt trøst – hvis man kan sige det

Hvis man savner Thailand som turist i turistområderne, så skal man huske, at man sandsynligvis ville få et chock, hvis man kom her på nuværende tidspunkt. Phuket, Samui og Patthaya er mega hårdt ramt, og det meste er bare skoddet til. Vores venner, som var en tur sydpå for nogle uger siden, sagde at selv 7-11 forretningerne er lukket flere steder. Så er det altså slemt!! Her i Hua Hin er en del af midtbyen (Binthabat) da lukket op, men der er meget stille og meget få mennesker. Natmarkedet er decimeret til en tredjedel, og strandene er nærmest tomme.

Det er ikke til at kende, og rigtig mange steder i Thailand er bare en skygge af sig selv. Hvis man er vant til at opholde sig ude på landet, når man er i Thailand, så er det nok noget helt andet. Her er det meste nok, som det plejer at være.

Desuden går vi med masker i Thailand. Vi gør ihvertfald, når vi er ude – sådan er det at være Farang. Vi går med masker, så snart vi forlader matriklen, og jeg er stadig ikke kommet i hopla til at shoppe eller gå ture med en maske på. Det er så lidt noget andet med mange thaier. Jeg så et billede fra noget Zumba arrangement i centeret i forgårs. Der var billeder med 50-60 mennesker, der oksede rundt og gruppefoto bagefter. Ikke en maske! Men som udlænding er der bare ikke plads til ikke at følge reglerne – sådan er det!

Og så regner det i øjeblikket ad Pommern til, og her er hundekoldt. Det halve af stranden er skyllet væk (igen) i Patthaya, og der skulle være oversvømmelser i både Patthaya og Bangkok i disse dage. Her i Hua Hin regner det bare, og vi har snart infinity pool. Ikke at der er meget ved det, for den er så kold, at jeg ihvertfald ikke skal i den!!

Billedet øverst er et gammelt billede fra Samui – mens verden stadig var nogenlunde normal.

God weekend!

 

 

 

 

 

8 thoughts on “Kom der så nogle turister til Phuket i går som planlagt?

  1. Tak for det Jim. Da jeg havde skrevet indlægget læste jeg, at nu kan de udlændinge som ejer ejendomme i Thailand komme ind. De skal bare lige have en bankkonto med 3 millioner baht + 1 mere med 500.000 baht, som har stået der i minimum 6 måneder. Det lyder vist mere som Nej Tak!
   Venlig hilsen
   Janne

 1. Endelig noget nyt man kan forholde sig til. Yderst velskrevet og informativt, tak.
  Har vist også erkendt, at februar/marts ikke bliver brugt i Thailand denne vinter

  1. Mange tak for det Jan. Jeg tvivler også stærkt på, at der bliver noget ud af den kommende “højsæson”. Det kommer nok desværre til at betyde et totalt kollaps i turistindustrien. Mange håber trodsalt stadig på miraklet. Det er mega sørgeligt for både thaierne og vi andre, som elsker landet.
   Venlig hilsen
   Janne

 2. Tak for jeres information om situationen i Thailand.
  Vi har hus syd for Hua Hin hvilke vi købte i 2018 – så vi følger situationen spændt for at kunne komme derned igen uden de her besværligheder som alle lider under. Vi har desværre fået aflyst vores tur til september og her november – men håber på at vi kan komme afsted her til januar 21.
  Jeg vil følge jeres beskrivelse om situationen – da vi som i også skriver – her i DK møder mange “måske” fejlinformationer.
  Endnu en tak for jeres beskrivelser.
  De bedste hilsner
  Søren

  1. Hej Søren,
   tak for din dejlige kommentar. Vi ville revne midtover, hvis vi sad i Danmark og ikke kunne komme ud til vores hus, så jeg kan godt forstå, at I lider lige nu.
   Har I brug for hjælp med huset, må I sige til. Vi er jo pensionister på fuldtid!
   Venlig hilsen
   Janne

 3. Hej med jer

  Dette har ikke noget med det overståede opslag at gøre. Men hvordan har i fundet jeres hus og er det muligt at købe hus uden man er fra Thailand? Havde fået indtrykket af det, “kun” er muligt at købe lejlighed.

  Utrolig spænede læsning, da jeg selv og min kommende kone, overvejer af flytte ned inden for de næste par år Derfor utrolig fedt at kunne følge lidt med på siden af nogle der har gjort det.

  Håber I vil svare på mine spørgsmål

  Mvh
  Sigurd

  1. Hej Sigurd,
   tak for din kommentar og spørgsmål. Beklager det sene svar, men tiden går bare alt for stærkt her ved ækvator!

   Det korte svar på at købe hus her i Thailand er nok, at du er nødt til at opholde dig her eller endnu bedre bo her lidt for at få en ide om, hvad du egentlig ønsker dig af et hus. Er det størrelse, beliggenhed, nyt/gammelt osv. osv. Vi var selv lidt hardcore, for vi tog bare herud i 3 dage og så 13 huse. Vi var så heldige at drømmehuset var iblandt. Nu kendte vi en del til Thailand i forvejen, og vi har venner, der bor her i Hua Hin. Man kan godt købe et hus – man må bare ikke eje jord som udlænding. Derfor er det også meget populært at købe et hus i en “compound”, hvor byggefirmaet eller andre ejer jorden. De sælger så jorden med 30 års lease, og så kan man så bygge et hus på det (som regel bygget af jordejerne). Dem er der tonsvis af, og lige nu er der så meget til salg, at man kan vælge og vrage.

   Vi krydser fingre for, at det snart bliver muligt for jer at komme herud igen. Der er virkelig muligheder for en god handel.

   God weekend.

   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.