Hvad sker der i Thailand lige nu??

Hvad er det der sker lige nu her i landet? Man kan sige, at situationen er temmelig tilspidset, og jeg må indrømme, at jeg ikke synes, det er så sjovt lige nu!

Den korte udgave

Den korte udgave af, hvad der foregår i Thailand i disse dage kommer her.

Der har været flere demonstrationer siden juli/august måned, primært i Bangkok men også andre steder. Det er universitetsstuderende og andre, som ikke er tilfredse med tingenes tilstand i landet. De har opstillet en række krav til regeringen, som blandt andet omfatter følgende:

  • Premierministeren skal gå af
  • Grundloven skal ændres tilbage (den blev ændret i 2016, så man fik et senat (udpeget af PM), og så Premierministeren kan komme udefra og ikke være medlem af parlamentet)
  • Der skal være ytringsfrihed
  • Ingen forfølgelse af opponenter mod regeringen
  • Kongehuset skal reformeres

Den 14. oktober var der annonceret demonstration foran parlamentet, og af en eller anden grund sendte man den kongelige kortege, som var på vej til Emerald Buddha, igennem folkemængden. Som jeg tidligere har nævnt, er det ikke tilladt at tale om kongehuset – det kan give 15 års fængsel. Det er slet ikke tilladt at kritisere kongehuset, så da en del af demonstranterne stillede sig omkring bilen med dronningen og lavede 3-finger signalet og råbte kongekritiske slagord, kammede det hele over.

Pladsen blev ryddet af uropolitiet midt om natten til den 15. oktober, efter at der var blevet erklæret nødretstilstand. Den indebærer blandt andet, at alle kan blive arresteret i 30 dage uden at komme for en dommer, censur af medierne – herunder de sociale medier, forsamlingsforbud for mere end 5 mennesker i Bangkok.

Indtil videre havde der stort set ikke været nogle voldelige episoder. Det mest opildnede var nok sammenstødet med de gule royalister og demonstranterne. Om aftenen den 15. oktober samlede sig igen mange tusinde mennesker i Bangkok på trods af forsamlingsforbuddet. Det foregik også fredeligt og folk gik hjem hen på aftenen, efter at nogle gader og Skytrain stationer havde værret afspærret. Dog var mange af nøglepersonerne i demonstrationerne nu arresteret, blandt andet menneskerettighedsadvokat Arnon Nampa.

I går aftes var der igen stimlet mange tusinde mennesker sammen på trods af, at det stod ned i stænger. De råbte ikke så kønne ting om kongen og premierministeren. For at sprede demonstranterne brugte politiet nu tåregas og farvet vand med kemikalier, der gik i øjne og lunger. Den blå farve skulle sikre, at folk senere kunne anholdes. Vi så billeder af munke og børn, som fik samme tur, og det var meget skræmmende.

I dag har demonstranterne så bebudet, at der kommer en ny demonstration i løbet af dagen. Denne gang vil de ikke fortælle hvor eller hvornår. Seneste nyt er at man opfordrer demonstranterne til at gå til nærmeste skytrain station kl. 15.00 og afvente instrukser. Demonstrationen starter kl. 16.00.

Der er angiveligt anholdt langt over 100 mennesker i de seneste dage, og nøglepersonerne i demonstrationen uden mulighed for at komme ud på kaution. Alle arresterede risikerer op til 15 års fængsel.

På grund af reglerne i nødretstilstanden har jeg ikke noget at skulle have klinket rent meningsmæssigt, men jeg kunne godt skrive en hel afhandling om emnet. Hvis man vil læse en mere detaljeret beskrivelse af forløbet, kan man gå på Wikipedia og læse mere (på dansk) via det her link.

Thailand er nu et enormt splittet land og økonomien ligger i ruiner, blandt andet på grund af Covid-19 men ikke kun derfor. Demonstrationerne og håndteringen af dem er på alverdens avisforsider. Land of Smiles har efterhånden et meget stort image problem, og det er bestemt ikke rart at tænke på, hvad fremtiden kan bringe for landet.

Der er så mange ressourcer og flittige mennesker i Thailand, at landet kunne være et rigt og godt land at være i for langt de fleste. I stedet er nogle ganske få rige, der ejer 90% af værdierne, og resten af befolkningen kæmper en daglig kamp for overlevelse. Og den kamp er ikke blevet mindre nu.

Åh, hvor synes jeg dog at det er synd……

 

PS. Jeg kan af gode grunde ikke bringe billeder af demonstrationerne i Bangkok. Billedet i dag er af bogen “Den Lille Prins” af Antoine de Saint-Exupéry. Bogen blev skrevet for over 70 år siden, og er egentlig en børnebog. Den har dog mange lag, og den er god at få forstand af for filosofiske sjæle – den kan helt klart anbefales også for voksne.

Vi har købt den på thai til en ven, som tænker meget.

Her er et par citater fra bogen:

“Intet er umuligt for den der bærer viljen i hjertet.”

“Kun med hjertet kan man rigtigt se. Det væsentlige er usynligt for øjet.”

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.