Hvis du ikke kan lide lugten i bageriet…..

Når man kommenterer på forholdene, når man bor her i Thailand, så får man tit at vide, at “hvis du ikke kan lide lugten i bageriet”, så kan du bare rejse hjem.

Hold nu op, hvor er jeg træt af at høre den replik!! Jeg læser det gang på gang i kommentarer på Facebook, og det er ikke kun danske sider men også engelsk- og tysksprogede sider.

Hvad er det, der gør, at man bliver statsløs, fordi man flytter til et andet land? Man mister en masse rettigheder i sit fædreland, fordi man flytter ud. I Danmark mister man feks. sit pensionstillæg, når man flyter uden for EU, og man har man ovenikøbet “karenstid” i feks. sygehusvæsenet, hvis man flytter tilbage. I det nye land skal man også bare holde sin mund og bøje nakken, for man har jo selv valgt at flytte dertil – man er ikke statsborger men bare gæst eller bekvemmelighedsflytning.

Alt det forstår jeg godt, men jeg synes altså, at man stadigvæk godt må have en mening. Selvfølgelig skal man følge sit nye lands love og regler, man skal også følge de uskrevne love og ikke jokke rundt i kulturen i landet. Politisk set skal man nok heller ikke deltage – det diskuteres jo også lige nu, hvor nogle faranger har deltaget i demonstrationerne i Bangkok. Men man må da for hulen have lov at give udtryk for, om noget er godt eller skidt? Jeg skal lige understrege, at det her intet har at gøre med thaierne, for her hvor vi bor, har vi aldrig oplevet noget dårligt med dem i den retning – tværtimod. Det har derimod noget at gøre med vores egne landsmænd – om vi så er danskere, englændere eller tyskere, eller hvad vi nu er.

Med udgangspunkt i Thailand, hvor vi nu har valgt at bosætte os på “tålt ophold”, som vi kalder det, så sker der så meget i det her land, at det var umuligt at forudse i 2016 (da vi købte vores hus), hvad der ville ske i 2020. Når vi kigger tilbage på de 4 år, der er gået, siden vi købte hus her, så er der sket ufattelig meget. Reglerne på mange områder er ændret utallige gange – og mange regler er blevet overholdt den første måned, og så er de gået i glemmebogen igen. Mange ting er utroligt omstændelige, og man har nogen gange lyst til at rende skrigende bort.

Derfor kan det også godt give en frustration eller to, når man render ind i forskellige forhindringer og problemer i Land of Smiles. Det skal man så bare ikke formaste sig til at give udtryk for offentligt, for så får man bare nogen på hattepulden fra sine “landsmænd”. Hvis du har så meget at brokke dig over, så rejs dog hjem! Jamen, det er jo ikke brok…. Skal man være statsborger i et land for at have en mening eller være frustreret over noget??

Vi to – min husbond og jeg – elsker Thailand på godt og ondt, og vi var godt klar over, at det ville give udfordringer at flytte hertil. Ingen havde forudset en Covid-19 situation, som har gjort alting helt uoverskueligt, det er klart. Vi forsøger at være “gode borgere” i det her land. Vi er kede af, at vi ikke må hjælpe mere i denne Covid-19 situation, for Immigrations har ikke ændret reglerne, så vi må ikke lave noget som helst, der ligner arbejde – heller ikke godgørenhed eller “hjælp til selvhjælp”. De thaier vi kender, og de steder vi kommer her i Hua Hin har aldrig opført sig racistisk overfor os – heller ikke på Immigrations.

Den “fordømmelse” man mærker kommer nærmest fra ens eget land. Om det er janteloven, der slår igennem, ved jeg ikke – eller om det er misundelse – eller bare en “trold”, der sidder bag sin skærm og skriver tåbelige kommentarer. I værste fald sidder vedkommende i Danmark og kommenterer på, at vi der bor her ikke må have en mening om thailandske forhold. Ja, hvad ved vedkommende da om noget som helst i Thailandske forhold??

Undskyld mit sprog, men det kan virkelig få mit tis i kog!

Hvis det var thaierne, der gav udtryk for “så rejs dog hjem holdningen” overfor de udlændinge, der bor her, så kunne jeg forstå det. Det er der nok nogen, der tænker,  og den holdning er jo endnu mere udbredt i Danmark. Det her er thaiernes land, og det må vi som udlændinge acceptere.

Der er ikke noget land, der er perfekt! Der er ikke et sted på kloden, hvor der ikke er nogen, der er utilfreds med noget. Og at have lov at give udtryk for de problemer der findes, burde vel være en naturlig “ret”, uanset om man er født her eller der eller bor her eller der? Jeg bor i Thailand og er født i Danmark. Derfor har jeg ikke ret til at deltage i debatten i Danmark = du kunne jo bare være blevet i landet! Jeg må heller ikke ytre mig om noget i Thailand, for så kan jeg bare rejse hjem! En holdning, der kommer fra andre udlændinge i landet eller folk, der sidder bag skærmen i deres hjemlands tryghed.

Næste gang jeg læser:  “Du kan bare rejse hjem” et sted, så laver jeg en woodoo dukke og henter mine knappenåle, nedkalder en fatwa, koger noget heksebryg med tudser og dragespyt eller det der er værre.

 

 

6 thoughts on “Hvis du ikke kan lide lugten i bageriet…..

    1. Mange tak. Jeg havde lige brug for at få luft. Er lige ved at springe i luften over den replik!
      God weekend!

  1. I virkelighen stammer ordene fra Danmark og handler op personer, der er kommet til Danmark.
    Når du hører det i udlandet er det sandsynligvis fra personer, der mener at det ikke kun gælder i Dk, men generelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.