Jernbanen i Hua Hin

I Hua Hin pågår et meget stort jernbaneprojekt i disse måneder, hvor der implementeres to spor til togene i stedet for et. Det siger sig selv, at sådan et stort projekt midt i en by griber ind i en masse infrastruktur og en masse menneskers liv og levebrød.

Hvis man bevæger sig bare lidt uden for centrum i Hua Hin mod syd, kommer man til området omkring Soi 88 og Soi 94. Det er det område, vi bor i, og det er vi bare SÅ glade for. Faktisk hedder vores adresse direkte oversat: Landsbyen, hvor man kan høre togbanen. Der er masser af lokalkolorit, og folk har bygget forretninger op i både de to hovedstrøg (Soi 88 og 94) og omkring banen. Man kan få alt fra street food til fine dining, man kan få syet en knap i, få massage, lave testamente, høre rockmusik og handle tøj. Her er alt mellem himmel og jord, og det er bare så sjovt og aldrig kedeligt!

Men tilbage til jernbanen. Som det er nu, er der kun 1 spor til togene på de fleste strækninger i Thailand. Når så to tog møder hinanden, skal det ene tog selvfølgelig ind på et vigespor, mens det andet kører forbi. Det siger sig selv, at der går MEGA meget tid til spilde med det, og derfor er togene i dag mest bare ”bumletog”, som tager 100 år om at komme fra A til B.

For nogle år siden vedtog man at lave ca. 4700 km strækning med et spor om til ”dual-track”, altså med to spor. Det projekt nåede til Hua Hin sidste år, og vi har det faktisk ret tæt på her i vores nabolag, og vi er glade for, at de er færdige med at flytte en hulens masse jord i gamle udbombede lastbiler!

To spor fylder mere end et spor, og da thaierne har været rigtig gode til at bygge huse overalt langs banen – men UDEN at eje jorden, så har det været en hård omgang for mange familier. De fik besked på at rive deres huse ned og forsvinde – jorden var nemlig ejet af jernbanen. Dermed forsvandt også en del af det lokale islæt og mange små dejlige forretninger, som feks. vores gode blomsterhandel! Ledvogterhusene blev revet ned de fleste steder, så nu er det op til folk selv at holde tilbage, når toget kommer (og det er ikke altid man gør det her!!!).

Selvfølgelig skal man ikke kæmpe imod udviklingen, men det er godt nok også lidt trist… Og folk her nægter at give op, så de bor stadig i ruinerne!

Der skal bygges en ny station – også oppe i højden, og der er vist ikke ret mange der helt ved, hvad der skal ske med den gamle fine station. Jeg har også skrevet om Hua Hin banegård her. Lokalplaner i Thailand er selvfølgelig på thai, og de er måske tilgængelige et eller andet sted, men de fleste lokale i Hua Hin aner heller ikke helt præcist, hvad det hele bliver til.

,

I dele af Hua Hin skal skinnerne også op i højden, og det fylder jo endnu mere i landskabet end bare et sæt skinner. Det skulle dog hjælpe på trafikken, som så kan køre under skinnerne.

Men at leve i nærheden af en byggeplads kan være en udfordring! I løbet af de næste par uger går de i gang med at bygge flere piller – der er bare liiiiiiige det, at de piller skal stå midt i to af de mest trafikerede rundkørsler i byen. Vi kalder dem ”Den Trælse Rundkørsel” og ”Dødens Rundkørsel”. Det sidste fordi den også går tværs over skinnerne og er i to spor. Nu er det ikke for at skyde på thaierne, men rundkørsler har ikke været med i deres opdragelse, så man holder ikke tilbage, som det var tænkt. Man moser og maser bare – og med to spor kan det være et mareridt at komme ud af rundkørslen igen. Tag så med i kalkulationen, at de fleste motorcykler er ligeglade med om de overhaler indenom eller udenom – ja, så er det meget ”spændende”.

I sidste uge gik det op for borgmesteren her i byen, at man måske skulle finde en plan for trafikafviklingen i ”Den Trælse Rundkørsel”, for den bliver kun farbar i en retning! Og hvor gør man så af resten af trafikanterne i de 3-5 måneder, det kommer til at tage at bygge de piller?? Ja, det må guderne vide, og jeg tror simpelthen, at jeg kommer til at sidde på den nærmeste café og kigge på trafik! Det er utroligt, hvad folk finder på i trafikken her, så det skal nok blive spændende!!

Når det hele er færdigt om ca. et års tid, så kan man køre med tog til og fra Bangkok på 2-3 timer. Det giver da mening, for med en trafikprop eller andre problemer på motorvejen, kan det nemt løbe op i 4-5 timer. Man vil også kunne flytte en del af godstrafikken fra lastbiler til tog, og det er jo også smart nok.

Men indtil da kan trafikken i området blive ret “underholdende”. Det bør dog ikke afholde nogen fra at komme her til området, for her er alt hvad man kan ønske sig til en ferie i Thailand. Ikke ret langt til stranden og masser af muligheder!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *