Hvad sker der med priserne i Thailand?

Ja, hvad sker der lige med priserne i Thailand? Der sker jo nok det samme som i resten af verden: De går op pga. stigende energipriser, vareknaphed og andre faktorer.

Det kaldes selvfølgelig inflation, og det ser man nu i det meste af verden, men Thailand har også andre problemer at slås med, som får priserne til at ryge til himmels på visse varer. Det rammer så bare meget HÅRDT hos de mange millioner thaier, som er fattige eller på fattigdommens rand. Når priserne på mad stiger voldsomt, så kan det være en katastrofe for de fattigste.

Når jeg snakker med min veninde i Danmark, så fortæller hun om, hvordan priserne bare går op og op på alting der. Jeg læste til morgen, at en gennemsnitsfamilie i Danmark skal regne med at betale ca. 20.000 kr. mere om året for helt basale ting som varme, mad osv. Inflationen i Danmark er lige nu omkring 4%, hvilket er det højeste i mange år. Jeg var ellers ret misundelig omkring jul, hvor en liter piskefløde kunne fås til 5 kr og en flæskesteg til 20 kr. pr. kg. Det var ligegodt MEGET billigere end her! Men det var nok, fordi julen blev aflyst i Danmark, for de tilbud findes vist ikke mere.

Det lidt mærkelige i Thailand er, at priserne på nogle varer er gået helt amok, og andre er helt stabile. Noget af det er der en forklaring på – andre fænomener kan man bare undres over.

Svinekød

Svinekød i Thailand er i løbet af det sidste år steget til omkring det dobbelte fra omkring 115 Baht pr. kg (ca 23 kr.) til 240-250 Baht pr. kg. Mange undrede sig over, hvad det var der skete der, for det så faktisk ud til, at der var mangel på svinekød lige pludselig. Ikke at der manglede noget i forretningerne, men det var bare blevet meget dyrt i forhold til tidligere. Pludselig begyndte thaierne at brokke sig helt vildt på Facebook over det (det er sådan man protesterer over tingenes tilstand her til lands). Så kom det på avisernes forside, og så begyndte nogen at grave lidt i sagerne.

Det viste sig, at antallet af svinefarmere var gået ned fra 200.000 til 80.000 i løbet af et år. Årsagen skulle være, at foderet var blevet for dyrt. Når man så ved hvilke monopollignende tilstande der er inden for store dele af handlen her i landet, så kan man jo tænke sit.

Men det var ikke det værste. Så kom det pludselig frem, at der vist nok var fejet en gang svinepest ind under gulvtæppet. Flere gange havde myndighederne bedyret, at Thailand var det eneste land i Sydøstasien uden den sygdom. Men de fandt så svinepest i en kælegris, og så var det skelet ligesom kommet ud af skabet, og nogle dage senere fandt de også sygdommen på et slagteri. Så fik myndighederne travlt med at fortælle, at de allerede for 3 år siden startede en indsats for at inddæmme sygdommen i Thailand. Man forbød også eksport af levende grise i en periode.

Myndighederne bedyrede, at svinepest IKKE var årsagen til de kæmpe stigninger på svinekød, men at de nu ville kontrollere alle led i svineproduktionen for at finde årsagen. Et par dage senere fandt man et lager på 200 tons svinekød på frost hos en af de store grossister. Men nej nej, det var der ikke noget mærkeligt i blev der sagt. Heller ikke selv om det var lige op til kinesisk nytår, hvor der bliver fortæret store mængder af svinekød. Myndighederne gik så i gang med en masse kontrolforanstaltninger, som blev slået stort op i medierne.

Da folk nu ikke havde råd til svinekød, gik det ud over kyllingekød og æg. Så røg priserne op på det. Da vi handlede i Makro for nogle uger siden, var der grisekød i massevis (til overpris) og gabende tomt i kyllingeafdelingen! Også æg fik et hak opad, indtil premierministeren beordrede priserne ned.

Der blev råbt og skreget en masse om det i medierne i nogle dage, men så døde det hen.

Nå, men det står hen i det uvisse, hvad årsagen i virkeligheden var. Efter kinesisk nytår er priserne på svinekød så begyndt at dale igen, og så kan man jo tænke sit.

Brændstof

Alle steder i verden er brændstofpriserne gået dramatisk op, og det er de selvfølgelig også her i Thailand. Brændstof er en væsentlig faktor for priserne på stort set alle produkter. Godt nok er benzin og diesel billigt i Thailand i forhold til mange andre steder, men det gør alligevel ondt, når priserne går op med 12 % på ganske få måneder. Transportbranchen protesterede til regeringen over dieselpriserne og blev lovet en max. pris på 30 baht pr. liter gennem en regulering af afgifterne. Lige nu er prisen på en liter diesel 31,14 baht, og det fik i sidste uge hundredevis af lastbilchauffører til at blokere en motorvej i Bangkok i protest.

Regeringen her er tit overbeviste om, at de på bedste militærvis kan beordre ting til at ske. Men det virker lige så lidt som at beordre den sten man har smidt op i luften til ikke at falde ned. Naturlove og markedskræfter er meget svære at styre. Det sidste kan selvfølgelig godt lade sig gøre, men de steder hvor det er afprøvet, er det ikke gået særlig godt.

Lønninger

Her i Thailand sker der selvfølgelig nøjagtig det samme som alle andre steder: Når priserne på alting går op, så mister folk købekraft og så forlanger de mere i løn. Derfor diskuterer man nu at sætte mindstelønnen op. Mindstelønnen er i dag 336 baht pr. dag (ca. 67 kr.), og man diskuterer at sætte den op til 492 baht. Det er en stigning på over 30%!! Ikke at jeg under de stakkels mennesker en ordentlig løn…. Men arbejdsgiverne derude kan da ikke bare betale 30% mere i lønninger – ihvertfald ikke uden at sætte priserne op. Og så er vi jo lige vidt, for så skal arbejderne på minimumsløn til at betale mere for deres varer, så deres ekstra købekraft bliver spist af inflationen. Forslaget er ikke vedtaget endnu, og det kan bare være en gang varm luft, men der er et valg omkring det næste hjørne, så det kunne jo også være en måde at skaffe sig nogle stemmer på. At thaierne så uanset hvad ikke er sikret mindstelønnen er en anden sag. Det er nemlig ikke noget, der håndhæves men en slags henstilling. Der er masser af mennesker som arbejder for mindre end mindstelønnen – om ikke andet så gæstearbejderne fra Myanmar, Cambodia og Laos.

Hvis man tjener 336 baht pr. dag og har en familie med et par børn, så er det altså meget knapt. Der skal betales for bolig, mad, skolepenge, skoleuniformer, transport, telefon osv. osv. så selv om begge forældre arbejder hårdt 6-7 dage om ugen, så er det en kamp at få pengene til at slå til.

Grønsager

For nogle måneder siden steg priserne på mange grønsager voldsomt. Et blomkål eller en rød peber kostede pludselig næsten det dobbelte. Det skyldtes ifølge myndighederne, at der var meget slemme oversvømmelser i store områder, hvor der dyrkes grønsager. En overgang var der faktisk tomme hylder i forretningerne, for der var ingen varer, og man gik forgæves efter mange basale grønsager. Det har heldigvis ændret sig, og priserne er gået ned igen på det meste, men man fornemmer stadig, at mange grønsager er lige DEN tand dyrere end før.

Vores lille husholdning

Ja her i vores lille husholdning mærker vi det da også. Jeg har klæbehjerne, hvad angår fødevarepriser, og jeg kan da godt se, at rigtig mange ting er blevet meget dyrere. Men i stedet for bare at betale det vilde for en svinemørbrad eller koteletter, brugte jeg to hyggelige dage ved min computer på at finde helt nye og spændende retter med kylling. Dem samlede jeg i en liste med links til opskrifterne, og så røg de ind i min madplan. (Ja – madplan…. Jeg har lavet madplan for et par uger frem i mange år, og jeg kan simpelthen ikke slippe den vane. Jeg elsker at lave mad, men nogle dage står min madhjerne bare stille, og så er det nemt at kigge i listen og så hive en pakke kyllingelår op af fryseren.)

Jeg kan sagtens trylle en okay middag frem af et par kyllingebryster og en masse grønsager til 20 kr. for to personer. Og så er der også råd til at gå ud og spise indimellem, og vi plejer ikke at gå efter de dyre steder og heller ikke efter dyre råvarer.

Nu kører vi heller ikke ret mange kilometer i vores ellers udmærkede bil. Faktisk måtte vi skifte batteri på den, fordi vi kørte for lidt og for korte ture i den. Af og til bliver det til en lidt længere tur eller en tur til Bangkok på sygehuset. Så det med benzinpriserne påvirker ikke os så meget.

El- og vandpriserne er ikke steget det vilde (endnu), så det er faktisk kun fødevarer og almindelig forbrugsvarer, der påvirker vores økonomi. (Vi betaler ca. 4,5 baht pr. KW (altså under 1 kr) for strøm og ca. 100 baht bruger vi på vand om måneden inklusiv havevanding).

Så vi skal jo ikke klage over priserne. Dog kan jeg godt se, at for en almindelig thai familie uden de store indtægter, kan det hele godt være en kæmpe udfordring.

Kan man så mærke prisstigninger som turist?

Ja – helt klart. Man skal bare lige huske, hvad man sammenligner med.

Prisen på det hotel vi bruger, når vi skal på hospitalet i Bangkok er lige steget fra 1550 til 2100 baht pr. nat. Procentuelt en meget stor stigning, men man skal lige tage ind i ligningen, at det værelse før Covid 19 kostede 5000 baht. Der er stadig rigtig gode tilbud på hotellerne – også selvom priserne er gået markant op, efter at det begynder at drysse ind med turister igen.

Priserne på mange restauranter er også gået op. Det er klart, at de er nødt til at dække sig ind, når råvarerne stiger. Vi har en lokal restaurant, der hedder 99. Det hedder den, fordi man indtil for ganske nylig kunne få dagens “specials”, Sunday Roast, eller en stor morgenmad for 99 baht. Det er nu slut efter 8 år, og priserne er nu op i mod det dobbelte. Men okay – en stor gang steg med kartofler, sovs og grønsager til 40 kr. er jo også meget billigt.

“Lommepengene” til ferien rækker simpelthen ikke helt så langt som før! Og det værste er faktisk, at når først sådan en stigning har fundet sted, så er det stort set umuligt at få priserne ned igen. Jeg kom lige til at tænke over fedtafgiften i Danmark. En pakke smør er jo stadig ALT for dyr, selvom fedtafgiften er faldet væk for mange år siden…..

Men nogle ting er stadig meget billige i Thailand, og kan man finde ud af at udnytte de råvarer, der ikke er så dyre, så er det stadig meget billigt at bo her.

Her er et godt eksempel – 2 majs for hvad der svarer til 7 kr. Og så fik jeg også 4 helt udmærkede tandbørster for 25 Baht (5 kr) forleden. Man skal bare se sig for!

Og de her, som viste sig at være Schweizer Drops – altså de der bolsjer med pebermynteskal og chokolade indeni. Mums. Godt nok kun 9 stk. i posen, men til 5 baht i Mr. Do-it-yourself går det an.

God søndag!

 

 

 

 

2 thoughts on “Hvad sker der med priserne i Thailand?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.