Om at rejse til Thailand lige nu – en halvstor risiko

Ja, jeg har jo skrevet om det her en del gange, men da reglerne for indrejse konstant ændrer sig, vil jeg i dag skrive lidt om, hvad reglerne er for at rejse til Thailand lige nu, og hvad risikoen er.

For at komme ind i Thailand skal man på forhånd søge om et såkaldt Thai Pass. Jeg vil ikke gå i detaljer med, hvordan man søger om Thai Pass til Test and Go og “sandkasserne” (ja, sådan kaldes områderne med den type karantæne), for det er beskrevet her.

Fra 1. februar ændrede man reglerne for indrejse til Thailand. Vaccinerede personer har siden december kunnet komme ind i landet med en negativ PCR test hjemmefra og med en hotelbooking for en nat, mens man venter på resultatet. Det nye er, at man nu også skal booke et hotel til nat nr. 5 med endnu en PCR test. Reglerne for alt hele processen er meget indviklede, og mange håbefulde turister har udtrykt frustration og nervøsitet over det besværlige system og manglende svar på deres ansøgninger.

Inden man booker sin flybillet og begynder at se frem til at nyde det dejlige klima her, så skal man lige være OBS på nogle ting.

Kravene til Thai Pass og Test and Go

Man skal virkelig sætte sig ind i reglerne og de forskellige krav til dokumentation, når man beslutter sig for at rejse til Thailand. Man skal checke, hvilke krav flyselskabet og Thailand har, så man ikke bliver afvist ved check-in. Man skal holde sig i meget tæt kontakt med det hotel, man booker, så lad være med at bruge bookingsiderne på nettet. Man skal alligevel selv sørge for det meste i direkte kontakt med hotellet. Hotellet skal være SHA++ godkendt (før var det SHA+). Der skal også en forsikring til, og husk at læse det med småt!

Inden man søger Thai Pass, skal man have alle dokumenter klar, og de skal uploades på deres hjemmeside og i de helt rigtige formater. Herefter skal hotellet bekræfte hotelbookingen til myndighederne inden for 30 timer – ellers bliver ansøgningen automatisk afvist. Det kan man jo lige følge op med hotellet omkring.

De der tog afsted på den “gamle ordning” havde åbenbart langt færre problemer med systemet, end de der søger Thai Pass nu med den nye ordning, så det er ikke blevet nemmere! Sådan er det tit her i Thailand – man søsætter noget software som er halvfærdig, men det ses jo da også andre steder!

Nå, men er man så heldig, og alt går glat, så står man med et Thai Pass og er “good to go”.

Løber man en risiko for at få ødelagt sin ferie i Thailand lige nu?

Ja – man skal altså lige være klar over, hvad der kan ske, hvis  man testes positiv undervejs. Her er er meget stramme regler for håndteringen af  en Covid-19 smittet person. Og alle omkring den person. Plus at det kan være forbandet svært at kommunikere med thaierne. Ens skoleengelsk kan ikke bruges til en pind, og de lukker helt for box 1, når de bare udfører en “ordre”. De er meget autoritetstro, så har de fået besked på at noget skal gøres på en bestemt måde, så kan man i langt de fleste tilfælde godt glemme at argumentere, uanset hvor ulogisk, det der foregår, kan virke for os.

Her er nogle af værste scenarier. Langt de fleste turister, der kommer her i disse dage, går glat igennem og har en skøn ferie. Der er dog desværre en vis procentdel, som får “thailogik” at føle på den trælse måde, og som får ferien spoleret.

Positiv PCR test?

Er man symptomfri og meget, meget heldig, så får man lov at isolere sig i sit hotelværelse. Det er mere sandsynligt, at man overføres til det hospital, som hotellet samarbejder med – uanset symptomer eller ej. Da hver enkelt sag skal vurderes individuelt, afhænger det af den, der skal bestemme, hvad der skal ske, men langt de fleste kommer på sygehus.

Man skal selv betale for sin isolation, og mange hospitaler vil kræve forudbetaling, og så må man rode med sin forsikring bagefter. Pris ca. 10.000 baht om dagen, altså omkring 100.000 baht eller 20.000 kr. for 10 dage. Det er nok ikke lige alle, der har det beløb med i håndbagagen…. Og efter 10 dage er det meste af ferien måske brugt.

Men det er ikke alt. Der er flere ting, der kan gå virkelig galt!

 • Har man i flyet på vej hertil siddet i nærheden af en person, som senere testes positiv, så kan man også ende i isolation – symptomer og test underordnet. De siger 4 rækker foran og bagved.
 • Hvis man kommer som par eller familie og testes 1 person positiv, så kommer resten af familien også i isolation.
 • Kommer man som et par med børn, og begge forældre testes positiv men ikke børnene, så risikerer man at børnene ikke kan komme med i isolation, men parkeres på et lokalt “welfare center”.

Den sidste er virkelig slem, og mange fik da også morgenkaffen galt i halsen, da det blev annonceret. Men det er den officielle politik, og man kan godt glemme at lave om på noget her som udlænding. Jeg tror, at de fleste danske børn ville få en meget traumatisk oplevelse i en thailandsk institution, hvor de ingenting forstår, totalt anderledes kultur, og hvor de får ris med hammerstærk sovs 3 gange om dagen.

De fleste forsikringer dækker ikke, hvis man ikke er syg men isoleres pga. et af ovenstående scenarier, så det kan blive en virkelig dyr affære for en familie.

Mange har også klaget over, at de ikke kan få lov at få en test mere, hvis de testes positive. Alle ved jo, at der er falske positiver. Her testes man igen, når det passer thaierne.

Hvad så?

Tjah… Jeg forstår rigtig godt, at folk længes efter at komme til Thailand. Nogle kommer for at holde ferie – nogle kommer for at se deres familier efter rigtig lang tid. Her er også skønt lige nu, hvor det ikke er ALT for varmt. Men hvad skal man gøre? Skal man blive væk og finde et andet rejsemål?

Jeg kan sige det på denne måde: Jeg savner min familie og dejlige venner i Danmark enormt. Vi havde planlagt en tur til Danmark 2020, men det gik jo af gode grunde helt i vasken. Det var selvfølgelig ærgerligt, men sådan var det jo bare.

Nu kan vi i princippet godt rejse til Danmark, men jeg tør simpelthen ikke! Jeg er ikke bange for turen, Covid eller andre forhindringer. Men jeg NÆGTER simpelthen at udsætte mig selv for den risiko, at jeg skal smide 20.000 kr. til et hospital helt unødvendigt – og jo så også samme sag for min bedre halvdel. Og som herboende og ikke turist, så risikerer vu ovenikøbet at blive interneret på et såkaldt hospitEl – en seng i en sportshal med en masse andre mennesker under fængselslignende forhold – og delt op i mænd og kvinder.

Aldrig i livet. Så jeg må bare vente og håbe på, at det hele bliver bedre engang, så jeg kan lægge mig ind ved familie og venner i flere uger!

Pengemaskine

Mange har beskyldt det hele for at være en kæmpestor pengemaskine. Jeg ved det ikke, men man klør sig alligevel lidt i håret, når man læser nogle af de historier der florerer.

Et faktum er, at 10.000 baht per nat på hospital for at være i isolation er totalt skørt. Da jeg var på øjenhospital og fik opereret mit øje, havde jeg en nats indlæggelse. Der var sygeplejersker, der kiggede til mig hver time hele natten, jeg fik medicin, mad og drikke, og min husbond kunne sove på sofaen. Det var som at være på hotel med roomservice og det hele, bortset fra, at vi ikke kunne låse døren. Det kostede 4500 baht.

I dag læste jeg om nogle danskere, der skulle til Koh Samui. For at booke PCR test på 5. dagen, skulle de betale 4400 baht for test, 1000 baht for taxi, 100 baht for noget ikke defineret, og så kom hotel bookingen oveni. Så næsten 10.000 baht + hotel for hvad?? Vores veninde fik en Test and Go “pakkeløsning” i Bangkok for 5000 baht på et godt hotel med transport og test. Hun fik en PCR test før hjemrejse her i Hua Hin for 3300 baht. Hvad sker der lige?

Der er også nogle statistikglade expats her i landet, som følger tallene for Covid smittede hver eneste dag. De laver de grafer, som myndighederne ikke laver. De har undret sig over, at antallet af smittede udlændinge (altså folk der kommer ind i landet) i gennemsnittet ligger ret fast på 205 personer om dagen. Jeg fatter ikke, hvordan så mange indkommende folk kan være positive, for de er jo vaccineret og testet i alle ender og kanter! Men ingen tvivl om, at nogle privathospitaler skummer fløden!

Konklusion

Jeg skal ikke konkludere noget på nogens vegne, men jeg vil med det her bare gøre opmærksom på, at det her kan være en alvorlig sag. Normalt slipper man jo for at blive rodet ind i et lands mærkelige regler som turist, men her kan man virkelig få en slem overraskelse.

Jeg håber, myndighederne kommer til fornuft! Cambodia og Philippinerne er åbnet op igen uden alle mulige skøre regler og krav, og det ser ud til, at Vietnam snart går samme vej. Og der er jo også Mexico og mange gode steder i Europa. Det der skulle være højsæson i Thailand er snart slut, og det kommer til at koste dyrt at gøre det så besværligt og risikabelt at komme hertil.

Det blev slået stort op i medierne her i Thailand, at 1. februar – den første dag med det nye og mere bøvlede Test and Go program – havde genereret 26.000 ansøgninger. Mange af dem var gengangere pga. problemer med systemet, folk med arbejdstilladelse, folk med familie og thaier, der gerne ville hjem. Målet er 5-8 millioner turister i år. Der er godt nok lang vej igen…..

Imens stiger antallet af smittede hver dag lige nu. På trods af at myndighederne har sagt, at Thailand nu skal leve med Omikron og lade det gå sin gang, så er næsten 85.000 mennesker lige nu interneret eller indlagt. Vi har undtagelsestilstand indtil 31. marts – mindst. Økonomien hænger i laser og inflationen er slem på visse områder.

Og det med priserne skriver jeg om næste gang.

God weekend!

 

 

 

10 thoughts on “Om at rejse til Thailand lige nu – en halvstor risiko

 1. Hej 🙂

  Vi kommer desværre ikke afsted imorgen da min kæreste netop er blevet testet positiv

  Men læste dit skriv med stor interesse.
  – Det mht flyveturen og konsekvenserne hvis der er smittede indenfor 4 rækker.
  Hvor har du læst det?
  Kan nemlig ikke finde noget på det? 🙂
  Mvh
  Alexander

  1. Hej Alexander. Ærgerligt, at du ikke kunne komme afsted – jeg håber din kæreste kun får en mild omgang Covid.
   Det med de fire rækker kan jeg heller ikke finde mere, men det var vist den “uofficielle” norm på et tidspunkt.
   Venlig hilsen
   Janne

  1. Hej Morten,
   tak for din besked. Det er altid dejligt at høre, når det jeg skriver er brugbart.
   Venlig hilsen
   Janne

 2. HEY – Jeg havde osse planlagt en tur til Danmark 2020, tager afsted i slutningen af Marts og bliver et godt stykke tid i DK.
  I 2020 sagde min mavefornemmelse bare at jeg skulle bliver hernede og vi byggede hus.
  Dem som finder ud af at indordne sig og omstillingsparate , man siger at naturen altid finder en udvej.
  Jeg har læst rigtig mange at dine uge breve med stor fornøjelse og selvfølgelig ikke altid enig,
  FOLK kan jo medbringe selv test fra Danmark
  – men jeg kender godt til Thai logik ,
  Har lige købt Jernkæde , den sælges i KG -pris , Jamen jeg skal bruge 7 meter, hvor langt rækker et KG – INGEN ved det i butikken, ok
  Jeg køber 1 KG af den tynde kæde og det svare til 90 cm . NU bliver det svært og 3- 4 medarbejder fordufter -INGEN vil vide det .
  Min Kone siger til mig, du skal ikke komme og lære Dem noget …..- Hun har ret .
  Der er osse meget stor forskel om du er i syd – Nord eller hilsen herfra Khon Kaen i ISAN.
  Jeg skal hjem og rytte op og sælge ud , pyt med logikken, helbredet er bedre og mine fremtids planer er ikke at bo et sted i Danmark med udsigt til dødensforgård, gør at jeg vælger solen stå op og solen går ned i smilets land
  TAK. – Varme hilsner fra ISAN.

  1. Hej Palle,
   tak for din kommentar, som fik mig til at grine højt. Det er jo lige præcis sådan Thailand er. Mega dejligt det meste af tiden, men også MEGA frustrerende til tider. Og du har ret: Ingen skal lære en thai noget. De står hellere med en gren fra et træ og blander cement end at bruge den maskine, man lige har fundet frem til dem. De vil hellere feje i 3 timer med en pindekost, i stedet for at tage den effektive Fiskars kost, vi har med fra Danmark.

   Der er helt klart også forskel på, hvor man er henne i landet. Bare se alle diskussionerne om at gå med maske. Nogle steder bruger man det stort set ikke, for politimanden i landsbyen gider heller ikke gå med den. Andre steder (som her i Hua Hin) går man ingen steder uden maske.

   Men er man i Thailand, så er man her på godt og ondt. Og sådan er det jo nok alle steder. Vi kommer heller ikke tilbage til Danmark. Når vores helbred og sygeforsikringer sætter en stopper for Thailand, så ender vi nok i Spanien et sted.

   Tak igen for din hyggelige kommentar.

   Venlig hilsen
   Janne

 3. Jeg har bestilt ferie til phuket 16 marts, jeg har fået godkendt Thai pass og betalt det hele, men er nu smittet med corona. Er der nogen der ved om jeg skal lave en ny ansøgning om Thai pass eller skal jeg bare have en læge erklæring med.

  1. Hej Tommy,
   jeg er ret sikker på, at du skal medbringe bevis på, at du har haft Covid-19. Men jeg må også indrømme, at jeg har haft svært ved at følge med i alle de kringlede regler, så du bør nok checke ekstra op på det. Jeg fandt det her på Top Tours’ hjemmeside:

   De Thailandske myndigheder oplyser, at man kan rejse til Thailand, hvis man er erklæret rask 14-90 dage før ankomst til Thailand. Lægeerklæring (Document of medical certificate) skal uploades i indrejsetilladelsen og medbringes på rejsen. Man er stadig underlagt samme regler mht. test før og under rejsen.

   Rigtig god tur!

   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *