Bilforsikring og dashcam i Thailand

Her i Thailand får man rabat på sin bilforsikring, hvis man har et dashcam. Det forstår man godt, for kun en brøkdel af alle motoriserede køretøjer er forsikret her i landet, og et dashcam er et godt bevis i et eventuelt trafikuheld.

Hvem får skylden

Ja, som udlænding har man en rigtig god chance for at få skylden. Det er fordi, vi – i modsætning til Thaierne – er opfostret til at forsikre os mod al landsens ulykker, og det ved de godt. Ikke mange motorbikes har forsikring, og mange biler har kun den obligatoriske bilforsikring til 650 baht om året ca 130 kr., som i sagens natur ikke dækker ret meget. Nærmest ingenting – det dækker op til 80.000 baht ved personskade, og 300.000 baht ved død. Den dækker ikke køretøjer osv.

Derfor er det nødvendigt at tegne en ekstra forsikring, og den kan man få i varierende grader af dækning og til meget forskellige priser.

Thaierne ved godt, at de fleste expats køber en bare nogenlunde dækkende forsikring – også for at have dækning på bilen, hvis det er bare en nogenlunde nyere bil. Derfor vil de også forsøge at give en farang skylden, hvis de kan, så der er noget forsikringsdækning – i det mindste for den ene part.

Hvis uheldet er ude

I modsætning til i Danmark, hvor man udfylder et papir og sender det til forsikringen, og så lader de to forsikringsselskaber finde ud af det bagefter, så skal man her være noget mere oppe på dupperne, hvis der sker noget her i Thailand. Mange forsikringsselskaber har et nummer, man kan ringe på fra skadesstedet, og så dukker der en person op, som kan tale i det mindste bare lidt engelsk. Husk også, at sørge for at få et kontaktnummer, hvis du lejer en bil som turist – det er megavigtigt at kunne få kontakt med nogen, der kan tale thai.

Har man en thai ven, man kan ringe til, er det helt optimalt. Ellers klapper man bare i, indtil der dukker nogen op, der kan hjælpe en. Også hvis politiet kommer. Jeg siger ikke, at politiet altid holder med thaierne, men man kan i en chock situation nemt komme til at sige noget forkert eller misforstå noget.

Dashcam – et rigtig godt bevis

Her i Thailand opfordres folk til at sætte kameraer op overalt. Her er ikke de strikse regler som i Danmark, og dash cams er helt almindelige. Man kan lynhurtigt finde ud af, hvad der er sket i en tvivlssituation, og det er helt anerkendt som bevismiddel her.

Det kræves ikke, at man har bagudvendt kamera, men det kan sandelig også være en god ide. Det er ikke altid, at dem bagved er helt vågne, og de kører alt for tæt. Motorcyklisterne her kører indenom, udenom, på tværs, vælter ud i trafikken, blinker den forkerte vej, har et køleskab bagpå osv. osv. Det er altså smart at have situationen på sit kamera, hvis der sker noget.

Og så giver det rabat hos mange forsikringsselskaber – vi sparede 5% på vores klasse 1 bilforsikring. Forsikringsselskabet tager et billede af kameraet som bevis, og så får man rabatten.

Hvad skal man så købe

Man kan få helt billige dash cams til nogle få hundrede baht, som kan optage og afspille, og det er sådan set det. Og det fungerer jo også fint i mange situationer. Så kan man købe nogle meget dyre, high-end mærkevarer som feks. Garmin, som har nogle indbyggede funktioner som GPS, Wifi, og andres smarte features.

Vi havde et fint kamera med både kamera til både fremad og bagud med fra Danmark. Det kunne klipses på bakspejlet og var relativt nemt at montere. Vi havde bare alverdens problemer med det, for det gik helt i selvsving indimellem og skiftede billeder, tændte og slukkede og andre sjove ting. Det værste var, at vi ikke kunne udlæse SD kortet til computeren, og så er det jo sådan set ubrugeligt. Vi har korresponderet med firmaet i Danmark, som vi købte det af, i ugevis, og de har nu erkendt, at de nok bare må betale pengene tilbage.

Derfor har vi nu købt et nyt kamera på Lazada. Det er et Junsun (kinesisk) dashcam med 4K kamera fremad og fuld HD bagud. Det har GPS og noget assistance til at advare om, om man kører for tæt eller skifter vejbane. Det sidste kommer vi nok ikke til at bruge her i dette trafikale rod. Men sådan sidder kameraerne monteret fremad og bagud.

Fremad  …………..bagudvendt 

Vi må sige, det tager flot film og lyden i det er ok. Det har GPS, men det går primært ud på, at man kan se, hvor man har kørt. Det er altså ikke en navigator.

Lige knap 3200 baht (630 kr.) måtte vi bløde for det, men det kan jo på sigt vise sig at være alle pengene værd. I forhold til priserne for sådan noget i Danmark, så er det et fund!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.