Valg i Thailand

Næste søndag er der valg til parlamentet i Thailand, men allerede i denne uge har man taget hul på “festlighederne”. Det med “festlighederne” kommer jeg lige tilbage til sidst i indlægget.

Thailands parlament

Thailands parlament består af 500 medlemmer og desuden har man et senat med 250 medlemmer. I 2016 (efter et militærkup i 2014) lavede man en folkeafstemning, hvor militæret havde lavet ændringer til grundloven. Den fik opbakning fra befolkningen, så fra 2017 skulle senatorerne udpeges af militæret i stedet for ved et senatsvalg som tidligere. Premierministeren behøver ikke længere at være medlem af parlamentet, og ved dette valg, skal senatorerne være med til at stemme om premierministerposten sammen med parlamentet. Da senatet er udpeget af militæret, og de 104 af 250 medlemmer er enten fra politiet eller militæret, er det en hård nød at knække for de “ikke-militære” partier.

Parlamentsvalg finder sted hvert 4. år i Thailand, og sidste valg var i 2019. I 2014 tog militæret magten i landet ved et kup, og først 5 år senere fik man et valg her i landet. Her vandt “militærpartiet”, som var sammensat til at understøtte General Prayuth Chan-O-Cha, så han kunne blive premierminister i Thailand. Det tog nogle måneder, inden valgresultatet endelig kom frem, og det viste sig, at et nyt progressivt parti, Future Forward, havde haft en kæmpe sejr, så de sammen med landets største parti kunne danne regering. Future Forward blev dog senere opløst som parti, og de to øverste i partiet, heriblandt Thanathorn fik en dom, så de ikke måtte være aktive i politik i 10 år. Thanathorn (som er en meget interessant mand – se mere her) var ikke sådan at slå ud, så han startede “Progressive Movement”, som er en slags græsrodsbevægelse, der bla. kæmper for at få militæret ud af styret.

Mange har sikkert også hørt om alle demonstrationerne i Bangkok, hvor unge mennesker kæmpede for demokrati og bedre muligheder for befolkningen. Nogle kæmper også for at få afskaffet “lese-majeste” loven, som er en lov om majestætsfornærmelse, som kan få folk i fængslet, hvis det vurderes, at de laver landsskadelig virksomhed. Demonstrationer er der ikke så mange af mere, og der sidder et ukendt antal helt unge mennesker i fængsel, fordi de var frontfigurer i demonstrationerne.

Thailand er kendt for militærkup, hvor militæret går ind og tager magten i landet, og der har været over 20 af slagsen siden 1912 – nogle af dem med mere eller mindre succesfulde. Kuppene har været brugt til at lægge låg på forskellige politiske hårdknuder eller kriser, og det har været generelt accepteret, at sådan løser man bare den slags situationer. Traditionelt har der kun rigtig været to sider af politik – højre og venstre – altså konservative (konge, militær, fædreland, tradition) og “peoples party”. Derfor har kanterne også været markeret skarpt op, som det jo er, når man er på hver sin fløj. Så kunne militæret lige tage magten noget tid, og på den måde tage “dampen” ud af det politiske klima

Med de nye progressive kræfter, som vil modernisere samfundet og have militæret ud af den politiske magt i landet, er der skabt et parti, Move Forward, som ser ud til at komme meget langt ved dette valg ifølge alle meningsmålinger. Partiet er et produkt af Future Forward, som man opløste efter sidste valg, men det ser ud til, at de er endnu stærkere ved dette valg. Det betyder, at politik ikke mere er sort/hvid, men at der skal andre og mere progressive tanker ind.

Det bliver meget interessant at se, hvad der kommer til at ske i de næste måneder. Sidst tog det lang tid at få opgjort valget, og valgkommissionen havde store problemer med at forklare, hvad kriterierne for opgørelserne og valgresultatet var. Så selv om vi skal spise valgflæsk den 14. maj, så bliver vi nok ikke særlig meget klogere den dag!

Valgprognoserne siger, at de partier, der er ved magten nu, bliver decimeret til en meget lille procentdel, og da vinderne af valget skal “dele magten” med senatet, så kan blive noget af et politisk klima efter dette valg.

Valgsystemet i Thailand er meget kompliceret, så det kommer som sagt til at tage lang tid, før de får det redet ud.

Hvad mente jeg med “festligheder”

Ja, jeg mente, at i dag er der “forvalg”, så de der ikke kan stemme næste søndag kan stemme i dag. Thailand har ca. 52 mio. stemmeberettigede i landet, og over 2 millioner har registreret sig til at stemme i dag – altså en uge før.

Og festligt er det altså desværre ikke. Et valg i Thailand betyder nemlig alkoholforbud! Fra dagen før afstemningen kl. 18 og så 24 timer frem. Argumentet er, at man ikke ønsker, at folk skal møde frem og være fulde, når de skal stemme, og så i værste fald stemmer forkert…… Men det gælder så ikke kun selve valget næste søndag – nej, nej – det gælder da også i denne weekend, hvor man kan stemme på forhånd….

Så alle barer osv. havde lukket fra i går kl. 18 – og det samme i næste weekend. Restauranterne må gerne holde åbent – men ingen alkohol. Denne weekend er en lang weekend med hele to helligdage, og for mange af de lokale barer og restauranter er det en kæmpe bet, når de ikke kan servere alkohol for alle horderne fra Bangkok og vi andre, som gerne vil have en øl eller et glas vin til maden. Jeg tænker nok, at hvis jeg havde drukket i aftes (hvad jeg så gjorde hjemme bag mine egne mure), så havde jeg nok været klar nok i knolden til at stemme kl. 8…. Det er simpelthen så synd for de næringsdrivende, der går glip af deres omsætning, som så bare går til de store butikskæder, for folk skal da nok få skrabet det sprit sammen, de skal bruge til en lang weekend!!

Vi kørte en tur i området i aftes ved 21-tiden bare for at se, hvordan der så ud. Det var godt nok en sølle omgang de fleste steder. Jeg tog et billede af et af barkomplekserne her i området (de der med en stak basthytter i en klump) – det så sådan her ud.

Til gengæld var alle Cannabisbutikkerne åbne, så selv om man kun må bruge cannabis til medicinske formål, og man ikke må ryge det i offentlighed, så kunne man altså godt købe det. Man kan så bare tage en kaffe og cannabis (kage) kombi og så hygge sig med det.

Vi kørte også forbi et hus, hvor der holdt 6 biler fra Bangkok, og der var gang i en kæmpe fest med øl, thaiwhisky og andet godt. De havde nok købt ind før kl. 18.

Vores Covid restaurant

Tæt herpå ligger en restaurant, hvor vi altid kunne få en øl til maden, mens der var alkoholforbud i ugevis overalt i Thailand under Covid-krisen. Vi fik det bare i et termobæger, og de beholdt flaskerne ude bagved. Det så vi mange mennesker gøre derhenne – både faranger og thai. De havde altid mange kunder, men de laver altså også rigtig god Isaan mad og er hammersøde.

I går aftes var der propfuldt, og folk spillede pool, spiste og hyggede sig. Der var selvfølgelig ikke alkohol på bordene, men der var MASSER af termobægre…

Politiet kommer nok ikke lige forbi og checker der, for manden i huset er selv politimand. Så det……

Politik og mig

Politik har aldrig interesseret mig i Danmark, for jeg syntes, at det hele var lige ringe, og der blev indgået så mange studehandler, at det nærmest kunne være ligemeget, hvem man stemte på. Men her er det anderledes, for noget af det der foregår er så tykt, at man ikke kan lade være med at følge med i næste episode af “Soap” (hvis man er gammel nok til at vide, hvad det er). Så jeg følger med, selvom jeg bare er en sk…. udlænding!

God Søndag.

PS. Vi har brugt folderen øverst som læseøvelser i vores thaistudier hver morgen. Hæftet indeholder en liste over de 67 partier, der stiller op, deres kandidater og så valgprogrammet. At læse det er en god måde at lære, hvordan thai varm luft lyder.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *