Håndværkere i Thailand

Jeg plejer gerne at sige, at kun en tåbe frygter ikke en håndværker i Thailand! Og det mener jeg alvorligt – det kan være rigtig, rigtig slemt!

Projekt Pumpehus

Efter vores seneste projekt sidste år, hvor vi skulle bygge et nyt pumpehus, svor jeg, at vi ALDRIG mere skulle have en thai håndværker ind på matriklen. Heller ikke selvom hele huset er ved at falde sammen. Det var så slemt, at vi var meget tæt på at give dem deres penge og bede dem om at forsvinde, men da vi havde fået kontakten igennem vores caretaker af huset, så ville vi ikke fornærme ham.

De var en virkelig prøvelse! Ikke nok med at de svinede helt vildt med cement og mørtel overalt – der lå byggeaffald i bunker, som de bare gik og jokkede rundt i – de smed rundt med værktøjet og fjernede vores afdækning – de sendte min bedre halvdel ud at handle flere gange på samme dag (i samme butik – med andre ord de tænkte ikke 5 minutter frem!) Men som sagt, ikke nok med det! Ham formanden af de to var så arrogant, at han ikke ville snakke med os, så vi måtte ringe til vores caretaker flere gange og gå igennem ham. Han var helt klart til “my way or the highway”, og vi skulle ikke fortælle ham noget om, hvordan det skulle laves. Nu er det jo ligesom os, der skal leve med resultatet, og vi er altså ikke specielt krakilske eller perfektionistiske.

Sidst men ikke mindst, så var kvaliteten af deres arbejde så ringe, at hvis det var det, der skulle til for at være murer og snedker, så tænker jeg også, at jeg kunne være med! Prisen holdt heller ikke, så det blev noget dyrere, end vi havde regnet med. Til gengæld måtte min bedre halvdel udbedre flere fejl og mangler (vi orkede ikke mere) – blandt andet kunne døren hverken åbne eller lukke, og de påstod ellers, at den ene var snedker.

Men men, nu er det blevet fint, og vores poolmand er glad for, at han ikke mere skal kravle ned i bunkeren (det gamle pumpehus), hvor han tit sad i vand til knæene!

Vores fine lille pumpehus

Projekt fuge swimmingpool om

Jeg skal så ikke brodere alt for længe over et andet projekt, der kørte samtidigt, hvor vores caretakers team kom og skulle fuge vores pool om. Selve arbejdet er blevet nogenlunde okay – men de SVINEDE med det der to komponent fugemasse overalt på kanterne (som er mørkegrå). De svinede helt over i vores sala, og så smed de resterne ud forskellige steder i haven i vores bede, hvor det hærdede op og nu ligger som en slags betonflager. Da de forsøgte at rense de grå fliser af, tværede de bare rundt i det og efterlod en tynd hvid film. For at camouflere den, smurte de så alle fliserne ind i ………. MADOLIE!!! Jeg sad i mit ansigts fodsved i 2-3 hele dage og skrubbede i det med noget virkelig skrapt rengøringsmiddel og en skuresvamp for at få det olie af, inden det hærdede op!

Uddannelse af håndværkere i Thailand

Der er ikke rigtig nogle håndværkeruddannelser her, så man er så at sige “sidemandsoplært”. Materiel og redskaber er ofte underdimensioneret eller decideret helt forkerte til opgaverne. Passe på kundernes ting og ikke svine er for mange en by i Rusland (de siger bare soooooorrry eller kommenterer slet ikke på det). Og så gør man en del ting, som vi ville gøre for 50 år siden. Du kan godt vise en thai en smart dims fra Danmark – ja, du kan endda forære ham den, fordi han har mere brug for den end dig, men han bruger den ikke…. Når de lægger fliser, hamrer de dem ned med en gummihammer, så der altid er en rigtig god chance for at få skrukke fliser (spørg bare vores venner, der har fået lagt flere hundrede fliser om i deres nye hus og have). Ja, jeg kan fortælle skrækhistorier i en uendelighed, men det vil jeg undlade. Jeg kan også godt huske en håndværker eller to i Danmark, som har lavet noget rigtig klyt og regnet med, at det bare var okay.

       

Projekt råddent hegn

For nogle måneder siden begyndte dele af vores hegn ind til naboerne på begge sider at falde ned. Det var sådan et træskelet med cementplader på, og pladerne faldt simpelthen ned, fordi træværket indeni var fuldstændig rådnet væk (nok ikke så mærkeligt med et ca. 20 år gammelt hegn). Vi snakkede med naboerne, og vi blev enige om, at vi skulle prøve at få nogle tilbud hjem (selvom det med håndværkere var en skræmmende løsning). Vi fik et tilbud hjem igennem et farang ejet firma, og det var da så højt, at det slet ikke kunne komme på tale, og så gik projektet lidt i stå.

Så gik vores aircondition i soveværelset i stykker for nogle uger siden, og da vi har ulidelig hedebølge, var vi nødt til at få gjort noget ved det i en fart. Vores normale aircondition mand havde ikke tid, så vi spurgte vores venner, om de kendte en. Sådan fik vi kontakt til Rose, en sød ung kvinde (godt nok med et barn, de kalder terroristen – han skreg da også som en stukken gris, mens de var her). Rose taler også udmærket engelsk af en thai at være, og de lavede simpelthen en super stykke arbejde her til en ordentlig pris. Vi anbefalede hende til en anden ven, og der lavede de også et rigtig fint arbejde med at skifte rør inde i en mur og reparere bagefter.

Så jeg tog mod til mig og spurgte hende, om hun kendte en, der kunne lave vores hegn. Ja, da – det kunne hendes bror da. Roses bror virkede lige så sympatisk som hende – lys i pæren, ikke noget med at galopere rundt som en skamskudt hest, forståelse for opgaven og ingen arrogance over for min husbonds tegninger til projektet. (Thaier kan generelt ikke lide, hvis man fortæller dem, hvordan man synes, de skal løse opgaverne). Bare det, at der kommer en håndværker i en bil, der ikke ligner noget fra en krigszone eller en losseplads og som har noget grej, der er i orden, det er ikke helt almindeligt her. Et par dage efter fik vi et rigtig godt tilbud, som også vores naboer var begejstrede for, så vi besluttede at sætte i gang.

De kom torsdag morgen klokken 9. Tre yngre mænd og en dame, som helt klart var vant til at arbejde sammen. Broren styrede det hele med kyndigt overblik, og i løbet af 1 1/2 time havde de revet det gamle hegn ned og slæbt det væk. Så kom fruen (som sjoskede så slemt i sine gummistøvler frem og tilbage over vores terrasse, at vi var ved at få grineflip) med sin kost og spand, og så blev der ryddet op og gjort rent.

Imponeret handymand

Så kom vi til der, hvor min egen handymand blev virkelig imponeret! Håndværkerne svejsede stellet sammen til plankeværket ude i vores alley, og så monterede de også lige den side, der vender ind til naboen, inden de monterede det på muren. Dermed behøvede de ikke ind på naboens side og arbejde. Det var da smart! Min mand var bare åben mund og polypper over sådan en tankeaktivitet! Han var faktisk totalt næsegrus!

Siden ind til naboen er monteret og klar

Som det jo er her i Thailand, så skal der en god lang frokostpause til, så man både kan nå at spise noget og få sig en vejfortjent lur i middagsvarmen. På trods af at de brugte 5 kvarter på det, så var de færdige med 17 meter hegn på en enkelt dag! Bim bam busse – så var der lige et hegn.

Med thailandske håndværkere, skal man også indregne “ups’er” – altså ting de smadrer eller på anden måde ødelægger. De her havde kun kvæstet en palme på naboens side (hele det fag skvattede ned, for der var ikke noget træstel tilbage indeni), og så en enkelt underskål inde hos os. Det er altså billigt sluppet!

Sekundet efter, faldt naboens side ned og kvæstede deres palme

Der går nemlig som regel altid noget i stykker, eller noget bliver ødelagt, når man har håndværkere her. Med pumpehuset måtte vi efterfølgende hyre nogen til at rense fliserne for mørtel, og det gjorde de med grydesvampe til den nette sum af 4200 baht. De her ryddede superfint op efter sig, og alt byggeaffald tog de med, så man kunne næsten ikke se, at vi havde haft håndværkere. De bad os checke, at alt var okay, og vi skulle bare overføre pengene til deres konto.

Jamen altså – det var fantastisk. Vi skulle betale 15000 baht for arbejdet, og naboerne tog så halvdelen, så det kostede os 7500 baht at få helt nyt hegn (vi regnede ellers med at genbruge de gamle plader). Ja, så plus lidt maling. Så i morges kl. 6 stod vi med morgenhår (selvom vi var i byen i aftes) og malede hegn, inden der kom sol på. 2. gang får det i eftermiddag, når solen er væk igen, og så skal der bare hænges lamper og planter op igen. Det har været “piece of cake”, og vi har fået ordnet en ting, som vi har vidst var galt helt fra vi købte huset i 2016.

I morgen tidlig kommer Rose igen. Vi har en gennemtæret galvaniseret tagrende (kun 5 år gammel), så det drypper ned på vores terrasse med sådan noget rustvand, som jeg ikke gider at få i mine fine hvide fuger. I morgen starter regnsæsonen officielt, og så skal der bare lige gøres noget efter gode gamle A.P. Møllers motto: Rettidig Omhu. Rose kender selvfølgelig også en, der kan ordne tagrender, så vi  håber bare, at det er lige så gode folk som hendes bror.

Jeg er meget, meget glad for at vi har lært Rose at kende, og hun får helt klart servicen på vores aircons fremover. Gode folk hænger ikke på træerne, men vi er heldigvis velsignet med Hua Hin’s bedste gartner og også den bedste poolmand. Med Rose er vi nu godt dækket ind, og vi ved, at vi kan få håndværkere til en fair pris.

 

 

 

 

4 thoughts on “Håndværkere i Thailand

 1. Tak for alle dine skriverier om Thailand !
  Jeg har set så mange eksempler på at det kan/går galt med håndværkerne.
  Nu er vi ved at få lavet mur i hele underetagen på svigermors hus.
  I alt 48 meter mur, pudset på begge sider med huller til vinduer og døre, plus lidt mere arbejde indenfor og maling på begge sider.
  Han er færdig med 36 meter og alt ser fint ud.
  Jeg er ret nervøs, men det går fint og billigt endda 🙂
  Mvh
  Jess

  1. Hej Jess,
   tak for din kommentar og undskyld mit sene svar. Vi har haft rund fødselsdag i familien, så jeg har lavet mad i dagevis.

   Håber dit byggeri går rigtig fint.

   Venlig hilsen
   Janne

 2. Ja man kan være uheldig, men folk der har bygget hus i mit område, har fået fantastisk valuta for pengene, nærmest små paladser, måske skal man kende nogen der kender nogen.
  I denne uge har der i danske medier været fokus, igen igen, på de skandale ramte super sygehus byggerier. Og det går fra slemt til værre. En mindre TV kanal borede hul i en væg, og vandet fossede ud i mere end et minut, fedt indslag. Det der skulle stå færdigt i 2020, tjae der går nok en hel del år mere, dele af det opførte skal måske rives ned og bygges op igen. Måske er det en velsignelse, for på sundheds siden, har vi ikke personale til at bemande de nye sygehuse. I samme boldgade har vi skandalen omkring Cancer behandling, her er blevet fusket med tallene og sparet på pengene, tallene stiger uge for uge, det startede med 30 patienter der ikke fik den rigtige behandling, nu er vi over 800 patienter, men måske handler det om dobbelt eller 10 gange flere. Ingen ved noget, ingen vil udtale sig, de har strakt sig så langt som til at der har været en misforståelse i procedure. De to bedste kiruger indenfor mave tarm, har opsagt deres stillinger i protest. Det hører med at folk der har en privat forsikring, kommer forrest i køen, apropos jeres overvejelser om at komme tilbage til EU og få gratis behandling… Vi kender løsningen, vi nedsætter en kommission, det er det samme svar, med alle de kommissioner er det ikke noget under beskæftigelsen er i top i Danmark, bureaukratiet lever godt.. Når du klager over de Thailandske politikere, i det mindste kan du sætte ansigt på hvem der har ansvaret. I Danmark er der ingen der tager ansvar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *