Undocumented Feature

I vores lille familie bruger vi af og til udtrykket “Undocumented Feature”. Det er når noget har nogle “bivirkninger”, som man ikke lige havde regnet med.

For 3 år siden rev vi os og plantede et fuldvoksent træ i vores have, efter at vi havde fjernet 12 palmer, der bare var stammer med lidt blade i toppen. Se mere her. Glade var vi, for der gik ikke ret længe, så var det grønt og flot, og det dækkede også en grim elmast ude på vejen. Plus en gadelampe, som skar i øjnene, når vi var i poolen om aftenen. Træet skulle give flotte røde blomster i toppen noget af året, og det ventede vi så på med spænding. Det var et såkaldt flammetræ.

Men først blev det grønt. Det lavede nye grene og kviste, og i løbet af kort tid havde vi et skyggehjørne med et flot træ. Det skal lige siges, at vi checkede med vores havemand, inden vi købte træet, om han kunne styre det, for vi var godt klar over, at det kunne blive pænt stort. Det var han med på, så vi betalte de 12000 baht for træet og 3000 baht for kranen, og så havde vi et træ.

Efter et par måneder spurgte jeg min bedre halvdel, hvad alle de der “fnuller” i poolen var for noget. Det kunne vi ikke rigtig finde ud af, og nogle uger senere begyndte vi også at have “fnuller” andre steder i haven. Så begyndte vi at have nogle lange “pinde” på op til 40 cm, der lå og flød over det hele. En dag da jeg kiggede ud på vores nye træ, og der kom et vindpust, lignede det simpelthen snevejr med nogle bittesmå blade, der fløj lige hen i poolen. Det var det sk…. træ!

Da træet også ragede ud i elledningerne (og som vores havemand siger: “Hvis jeg har valget mellem at gå hen til en slange eller noget el fra elværket, så vælger jeg slangen!” Så han beskar det ret kraftigt, og så gik det nogenlunde igen i nogle uger. Så begyndte det igen med “snevejr” fra træet, og der lå pinde og blade i store bunker overalt.

Vores supergode poolmand stod tålmodigt med sit lille net og samlede blade op af poolen. Når han var kommet hele vejen rundt, kunne han starte forfra, hvis det blæste…. Jeg havde simpelthen så ondt af ham, og det var faktisk ikke fair, at han skulle bruge så meget tid på vores lille pool, som normalt er mega nem at holde, for den er ikke særlig stor, og den tenderer ikke til at gå i ubalance.

Vi fik havemanden til at skære træet tilbage igen…. Så begyndte vi at gå i poolen dagen før vores poolmand skulle komme. Vi hjalp hinanden med at tage et tykt lag småbitte blade af overfladen, så det ikke var alt for træls for ham. Vi havde de der blade overalt indenfor også. De hang simpelthen i sko og fødder, når vi gik på fliserne omkring poolen.

Her begyndte jeg at blive ret negativ…. Vores havefolk brugte alt for meget tid på at feje pinde og “konfetti” (størrelsen på bladene) op. Jeg selv fejede og fejede, og jeg var ved at få en prop, når det blæste, og det bare lignede snevejr udenfor!

Vi spurgte havemanden, om han kunne checke, hvad det skulle koste at få træet taget op igen og så få plantet et nyt. Vi havde fået øje på et andet træ på en rasteplads på vej til Bangkok. Det havde blade på størrelse med en spisetallerken, og så voksede det da ikke så vildt. Det var et såkaldt brødfrugttræ, som har flotte blade, og som bærer frugter. De kan koges og bliver lidt ligesom kogte kartofler, og de smager faktisk ret godt. Havemanden checkede med en ven, og han ville have 28000 for at tage det gamle op og plante et voksent brødfrugttræ. Den tyggede vi godt nok lige lidt på. Vi syntes jo, at han fik et gratis træ, som var omkring 15000 baht værd, og så var det da noget dyrt.

Da vi havde besøg fra Danmark i sommers, sagde en af vores venner til os, at det da var en no-brainer. Det var da meget billigere at fælde det “gamle” træ og købe et nyt end at få det gamle fjernet. Det var jo sådan set rigtigt, men vi var ikke lige indstillet på at nedgøre et så fint træ. Træet var jo godt nok – det stod bare i den forkerte have. Vi forsøgte at forhandle lidt på prisen for en udskiftning, men det fik vi ikke meget af.

To gange om ugen kiggede jeg på havemanden, der stod og fiskede blade op i en halv time, og når han gik, var der blade i poolen igen. Vi overvejede, om vi ville give de 28000 baht, men det havde vi altså ikke særlig meget lyst til. Brødfrugttræet kostede kun 12000 baht, så han ville have 16000 baht for at fjerne det gamle….

Imens havde vi snevejr i både maj, juni, juli og august. Jeg opgav helt at feje, for det var fuldstændig omsonst. Vi beskar træet hveranden måned, men det voksede ufortrødent til samme størrelse i løbet af nogle få uger.

Så en dag havde vi en ven på besøg. Han har boet i Dubai i nogle år. Vi fortalte ham om vores f…træ og planerne om at gøre noget ved det. Han sagde, at hvor han boede i Dubai, var der forbud mod at plante de træer, fordi de vokser så hurtigt, og fordi deres rodnet kan være ret ødelæggende. Faktisk blev det betragtet som en invasiv og skadelig plante! Vi fik også nye poolfolk, og de var ved at få en knast over den konstante dryssen med små blade.

Det slog hovedet på sømmet for os. Ikke nok med at det svinede ad Pommern til, men at det også lige kunne løfte både fliserne og skade poolen – så var det nok. Vi indså, at vores ven fra Danmark havde ret. Det var en no-brainer.

Så vi spurte vores havemand, om han kunne tage det ned. Han ordnede en meget stor mango for os for nogle år siden. Vi købte en motorsav til ham, så han ikke skulle ordne det med en fuchsschwanz, og vi havde stiger osv. klar. Den var han med på! Han er en dejlig mand – han farer ikke forvirret rundt som så mange thaier. Min bedre halvdel og han har lavet mange projekter sammen, og han er virkelig en stjerne. Han har passet vores have, siden vi købte huset i 2016, og vi passer også på ham!

 

Så lørdag gik det løs. Han gik stille og roligt i gang, og han sørgede for, at vi ikke fik skader på fliserne, og at intet endte i elkablerne. Hans kone hjalp med at rydde op, og min bedre halvdel var også med som arbejdsmand. Så var vi så heldige, at vores poolteam på 4 mand dukkede op, og de jublede, da de kom ind og så, at vi var ved at fælde det sk…. træ! Poolfolk og havefolk kender hinanden, så vupti – så var der ryddet op og fejet. Et helt træ lå i ladet på en pick-up truck.

Et nyt træ på 2 meter er bestilt online på Lazada. 1370 baht. Det kommer  nok i morgen, og så skal det plantes i sit nye hjem. Så må vi se, hvor mange “Undocumented Features” der er med det. Men skulle der falde et blad i poolen, så sker der nok ikke så meget ved det.

Det var en halvdyr fejltagelse, men det er nok ikke værre, end at folk for 30 år siden plantede thujaer lige op ad husmuren. 10 år senere skulle de fældes, fordi de groede lige op i udhænget!

Brødfrugttræ

 

One thought on “Undocumented Feature

  1. Godt i fandt en løsning for det må da være irriterende med alt det xtra arbejde sådan et træ bibringe med

    Sender denne lille hilsen fra næsten dit ‘hood’ Hua Hin, hvor vi nyder en lille uge måske 2 hvis intet andet interessant skulle dukke op.

    Mange hilsener

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *