Om at købe ting online

Jeg har før været inde på det der med at købe ting online, og denne gang vil jeg fortælle lidt om, hvor man virkelig kan finde nogle besparelser.

Faktisk kan man også med lidt planlægning gøre nogle rigtig gode køb, selvom man er her som turist i nogle uger. Man kan tilmelde sig portalen og lure hjemmefra, og så kan man få leveret til sit hotel eller anden adresse her i Thailand, mens man er her. Jeg vil også gerne slå et slag for Ikea Thailand, for der kan man også virkelig gøre nogle gode køb i småtingsafdelingen. Det kræver selvfølgelig, at man har plads i kufferten til hjemturen, men hvor mange kommer til Thailand med en proppet kuffert? (med mindre man er ved at flytte herud – det kan jeg skrive under på!)

Vi handler utroligt meget på internettet, fordi det kan være helt ufatteligt bøvlet at finde det, man har brug for her i Hua Hin. Man kan køre fra Herodes til Pilatus og lede efter en eller anden dims, og så søger man lige på Google, og så kan man købe dimsen til det halve på Lazada. Lazada er en af de største salgsplatforme her i Thailand, men det kommer jeg tilbage til. Jeg vil rigtig gerne støtte de lokale butikker, men som jeg plejer at sige: “De har det, de har”. Dermed mener jeg, at hvis jeg leder efter feks. en grydeske, så har de kun to slags at vælge imellem i hele byen – ligegyldigt hvor jeg går hen. Det er lidt firkantet sagt, men der er altså noget om det. Og så kan man ikke være sikker på, at forretningerne har det, de havde i sidste uge. Jeg køber en bestemt flydende håndsæbe, og en lang overgang var den umulig at opdrive her i byen. Så kiggede jeg på Lazada og fandt ud af, at jeg kunne købe 10 refill poser, og så kostede de kun det halve

Jeg forlanger ikke, at butikkerne skal have alle mulige ting til faranger, men når man går på Lazada og finder lige det, man har ledt efter i lang tid, så er det altså ikke helt løgn.

Lazada er en af de største platforme her i Thailand, og den er ikke særlig god. Den er bøvlet at finde rundt og søge i, og det meste er på thai, selvom man vælger engelsk som sprog. Hvis man bruger sin mobiltelefon, kan man ikke klippe teksten ud og køre den igennem Google Translate, men det kan man på en computer. Beskrivelserne er mangelfulde, og så er der masser af pirat produkter, så hvis noget er FOR billigt, så er det nok en kopi. Jeg prøvede det fornylig med en creme, som er uden parfume og allergitestet og det hele. Jeg fandt en billig en, og der kom noget “creme” med helt forkert konsistens, og så lugtede den af petroleum….. Da jeg først lukkede den op en måned efter modtagelse, var det for sent at brokke sig, så jeg måtte bare købe en ny og hoste op med pengene til den rigtige pris. De sælger også meget billige Sansumg telefoner… (Læg mærke til stavemåden!).

Udover det, så fungerer det faktisk ret godt, og selvom vi betaler med et tilknyttet kreditkort, så har vi meget sjældent problemer med det. Priserne er for det meste rigtig gode, og så kan man købe alt mellem himmel og jord. Man skal dog være opmærksom på, at Lazada er bygget op over, at det er en myriade af små og store forretninger, og at man betaler fragt for hver butik. Fragten for en pakke på 1 kg ligger på ca. 38 baht. Nogle af forretningerne ligger i Kina, og så er der selvfølgelig længere leveringstid.

Jeg køber alt mellem himmel og jord på Lazada. Her finder jeg den bedste rugmel til rugbrød, nødder og kerner til rigtig gode priser, specialprodukter fra forskellige lande, batterier (de der Panasonic, man kan købe her er noget rigtig møg). Jeg køber tøj og sko, kosmetik, shampoo, køkkenapparater osv. osv. Min husbond købte sig en elbas, og vi har fornylig købt et nyt køleskab, som blev leveret af en lokal butik. Prisbesparelse i forhold til at købe direkte i butikken var 5000 baht. Da også værd at tage med.

Jeg er en såkaldt “tingoman”. Jeg elsker ting, og jeg er også lidt af en gadget freak. Jeg er vild med en lækker telefon (ikke nødvendigvis dyr), jeg kan godt lide at have det bedste køkkenudstyr, jeg kan lide at have masser af tøj at vælge imellem (men det skal være til en god pris), og sådan er det hele vejen rundt. Min mand er også “tingoman”, men det er mere indenfor værksted og musikinstrumenter. Det var nok også derfor, at der fulgte en 20 fods container med os herud. Jeg kunne jo ikke efterlade mine køkkenmaskiner, og min husbond kunne da ikke bare efterlade sin polsøger og sin bas (plus alt det andet). Jeg kan virkelig glædes over et godt køb, hvor jeg føler, at jeg får valuta for pengene. Det er jo ingen kunst at købe mærkevarer og så bare betale kasse, men nogle gange giver det selvfølgelig god mening. Jeg ville f.eks. ikke gerne skille mig af med min Ankarsrum Assistent køkkenmaskine, der er en bomstærk maskine, som er god til det meste.

Som nævnt, er der mange kopier på Lazada – især inden for elektronik – men der er altså også nogle ting, som man giver helt vild overpris for i Danmark. Her tænker jeg på området køkkengrej. Forretningerne i Danmark tager ofte til Asien, eller mere specifikt Kina, for at finde nye spændende produkter, som de kan lancere på det danske marked. Et eksempel på det er den der silicone tang, som man kan bruge i en teflonpande uden at ridse. Min første af slagsen købte jeg i Flensborg, og det var HELT nyt og slet ikke kommet frem i Danmark endnu. Jeg betalte små 200 kr. for den, og den var også virkelig god. Fornylig købte jeg en tilsvarende i Ikea Thailand – 99 baht! Hvis jeg kigger på priser i Danmark nu, ligger de på 35 – 100 kr.

Jeg vil lige komme med et par eksempler, hvor jeg har følt mig temmelig dum….

Disse her slibesten købte jeg i Danmark, og jeg har virkelig været glad for dem. Jeg har en del knive, og jeg kan bedst lide, når de alle er virkelig skarpe og klar til brug. Nogle gange tager jeg en formiddag ud, og så ser jeg fjernsyn og sliber knive. Jeg kan ikke helt huske, hvad jeg gav for dem i Danmark, men et hurtigt check på nettet viser, at de koster mellem 250 og 350 kroner i Danmark pr. stk. Her koster de 71 baht… Og kvaliteten er ok, for en af vores venner har købt dem på Lazada til omkring 100 baht stykket, og de fungerer fint!

Jeg fandt dette silicone sæt for noget tid siden til 250 baht. Jeg er blevet så glad for det, fordi det også kan tåle at komme i en varm pande, og så er det også beregnet til opvaskeren. Jeg blev så glad for det, at jeg købte et sæt til mine veninder, og jeg håber, at de er lige så glade for det, som jeg er. En enkelt silicone grydeske koster i Danmark 35 kr., og skal det være med navnet på en kendt bagerjomfru på, så koster en grydeske i omegnen af 100 kr.

Der hvor jeg følte mig virkelig dum var de her beskyttelseshandsker, som jeg bruger, når jeg bruger mit rivejern eller skal skære noget bøvlet. De beskytter mod snitstår, og de virker bare. Pris for 1 stk. i Danmark 125 kr. for 6-7 år siden. Så gik der hul i pegefingeren på handsken, og så måtte jeg finde en ny på Lazada. Pris i Thailand for 2 stk. 68 baht. Ja – jeg var lige henne og se i spejlet, hvad der stod på ryggen af mig…

Jeg er rigtig glad for mine Microplane rivejern, og de er købt i Danmark til omkring 200 kr. pr. stk. På Lazada sælges noget tilsvarende til 315 baht. Og ja – kvaliteten er helt okay, og de kan fint rive det, de skal.

Man kan selvfølgelig købe masser af skrammel på Lazada, og nogle gange skal man anmelde en sælger for snyd (og det gør vi så). Andre gange får man noget gratis, fordi sælger har sendt noget forkert. F.eks. fik jeg sidste år 3 fleece trøjer gratis, fordi de to af dem var forkert, men sælger reagerede ikke inden for tidsfristen, og så fik jeg bare automatisk mine penge tilbage. Der findes selvfølgelig andre platforme som Shopee (her er det ikke lykkedes mig at lave en konto), Ali Express og Alibaba. De to sidste er i Kina, og man kan risikere at betale told for nogle varer. Det ved vi af bitter erfaring, hvor speditøren lige opkrævede det dobbelte af tolden i gebyr til sig selv.

Alt i alt er vi glade for Lazada, for det gør livet meget nemmere, og så kan man købe rigtig mange billige og gode ting.

Hvad laver den opvaskebørste øverst så? Ja det er min hyldest til Ikea! I de første par år vi boede her kunne jeg ikke finde opvaskebørster af bare nogenlunde beskaffenhed nogen steder. Thaierne bruger jo en svamp til at vaske op, så det kunne jeg sådan set godt forstå. Så til at starte med var opvaskebørster næsten altid på ønskesedlen, når vi fik gæster fra Danmark. Funders de bedste. Så fandt jeg en okay opvaskebørste i et byggemarked i Cha Am, så jeg havde altid et lager af dem. Hverken Funder børsterne eller de lokale thai holdt ret længe. Efter kort tids brug stod børsterne ud til alle sider, og så var de sådan set færdige.

Så købte jeg nogle opvaskebørster online hos Ikea i Bangkok. Aldrig har jeg da haft sådan en god opvaskebørste! (Ja, jeg ved godt at det er at glædes over en meget lille ting….) Min opvaskebørste kører nu på 3-4 måned, og for at holde hygiejnen smider jeg den med i opvaskeren på 70 grader et par gange om ugen. Den er stadig som ny. Haleluja! Jeg købte 6 stk. i Ikea til 19 baht stykket – jeg har givet min veninde en, men jeg tænker da jeg har opvaskebørster til resten af mit liv der. De er jo uopslidelige!

Om nogle uger skal vi på tur med nogle venner, og turen går blandt andet til Ikea i Bangkok. Uha et farligt sted at komme!!

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.