Ugens fuser – de seneste Covid-19 lempelser i Thailand

Jeg kan simpelthen ikke forstå, at jeg ikke kan finde ud af at holde forventningerne nede! Jeg havde sådan håbet, at Thailand endelig ville lukke op for turismen igen efter deres Covid møde i går. Men nej! Endnu engang bare en fuser!

For et par uger siden, bragte medierne her i Thailand budskabet fra regeringen om, at man fra 1. juli vil erklære Covid 19 endemisk. Altså hvis lige nogle kriterier bliver opfyldt – så har man da heller ikke lovet for meget. Det skal så ske stepvist, og første step blev så besluttet på et møde i går. Det er det mindste skridt, jeg længe har set!! Og jeg blev simpelthen så skuffet – IGEN! For min egen skyld betyder det ikke så meget, hvad de gør, men vi har venner som virkelig lider under alle de restriktioner. Thai venner som kæmper for at forsørge deres familier, danske venner som rigtig gerne vil besøge deres børn og børnebørn i Danmark, men de tør ikke af frygt for at teste positiv og blive interneret, når de kommer tilbage. Thailand er meget afhængig af turismen, og det står stadig meget sløjt til. Også pga. Rusland/Ukraine krigen og Kinas Covid nedlukning, for en stor procentdel af turisterne i Thailand kommer netop fra de to lande.

Hvad ændrede man så i går?

Man ændrede lidt i farvekodningen på de enkelte regioner – mest i nordthailand. Det kommer jeg tilbage til. I forhold til turister så afskaffer man fra 1. april PCR test før ankomst (altså den der 72 timer før ankomst til landet). Man skal altså stadig på hotel og testes, når man kommer hertil. Er man positiv, ryger man på “hospitel” eller hospital for egen regning – sådan som det har været i længe her. Jeg ved ikke, om nogen ved deres fulde fem ville rejse hertil og risikere indespærring uden at tage en (iøvrigt gratis) test hjemmefra. Så hvad i alverden skulle det nytte at afskaffe den del??? Det er da bare en ekstra risikofaktor. Nu vil jeg forsøge at udtrykke mig diplomatisk: Nogle gange forstår jeg ikke thaierne – eller ihvertfald ikke regeringen!

Lige nu er omkring 230.000 thaier interneret rundt omkring i landet. De sidder i sportshaller, hoteller og andre steder, der er inddraget specielt til det. Langt, langt størsteparten af dem er overhovedet ikke særlig syge. Det koster dem da heldigvis ikke noget, og de bliver også proppet med medicin på statens regning, men mens de sidder der, tjener de ikke penge, for de kan ikke komme på arbejde. Havde staten nu brugt pengene på at behandle de virkeligt syge, så havde man jo haft nogle af de mest fantastiske sygehuse i verden bagefter.

Ja – som sagt, jeg forstår simpelthen ikke logikken.

Besøg fra Danmark – jaaaaaah

En af vores gode venner kommer snart på besøg, og jeg havde ærlig talt håbet, at han kunne slippe for alt det bøvl med Thai Pass for komme ind i Thailand. For slet ikke at snakke om den obligatoriske PCR test og hotelophold plus risikoen for at blive interneret, hvis han tester positiv! Han skulle måske nok være på den nogenlunde sikre side: Vaccineret 3 gange og har haft Covid 2 gange, så han kan komme bevæbnet med immunitetspas også! At det så virker helt skørt at skulle betale 5000 baht for at sidde og glo i et hotelværelse, mens han venter på testsvar…. Heldigvis findes der hoteller, hvor han kan betale for et hurtigt svar på max. 2 timer, og så er det bare ud af røret og afsted til Hua Hin. Vi står ihvertfald klar med kolde øl og en gang solskin!

Farvekodningen

I Thailand farvekoder man regionerne, og det afgør, hvilke restriktioner man minimum har. Jeg siger minimum, for det er op til den enkelte guvernør i regionen at lave regler, der kan være strammere. Et eksempel på det er Khon Kaen. De har en farvekode, som gør at det er tilladt at servere alkohol i restauranterne – men det har guvernøren nu forbudt. Udover farverne gul og orange, så er der også de specielle blå områder. Det er områder, hvor der er mulighed for turisme, og hvor nogle af restriktionerne er lidt mere afslappede. Specielt omkring alkohol i restauranterne. Phuket, Bangkok, Chiang Mai er feks. blå. Her i Prachuap Khirikhan er vi orange – altså højeste alarm. Lige bortset fra Hua Hin. Vi er nemlig blå, og det giver visse fordele.

I Thailand er barer og natklubber og den slags stadig lukket. Det har de været i et år nu. Så er der bare den lille twist (findes kun i Thailand), at hvis man som barejer orker at bøvle med bureaukratiet med at blive anerkendt som restaurant, så ændrer man status. Så skal man lige have en alkoholbevilling (den havde man jo nok i forvejen). Vupti – så kan man servere alkohol indtil kl. 23. Uanset om man har et køkken eller ej. Hvis man altså har den rigtige farve – og det har vi i Hua Hin, fordi vi er blå. Men kører man 2-3 km ind i landet, så er alkoholsalg i restauranter forbudt. De er nemlig orange jo. Så feks. Monsoon Vinyards som er en vingård 40km væk kan ikke sælge deres egen vin i deres egen open air restaurant. Mange af golfbanerne i området kan også kun servere vand eller cola. Det er simpelthen så synd for dem, og jeg fatter ikke, hvordan man kan få mere Covid af at sidde ude på en åben restaurant ved en golfbane end på en svedig “restaurant” (bar hvor man kan købe en klemme) hernede i Soi 94.

Et godt råd

Til alle rejsende der skal her til Thailand efter 1. april: Tag nu den PCR test hjemmefra – den er gratis! Nogle flyselskaber kræver også en ren PCR test, og det har jo ikke noget med Thailand at gøre. . Nogle lande kræver også en negativ PCR test for at mellemlande, så check det lige grundigt. Der er altså heller ikke meget ved at komme hertil og så betale en masse penge for at sidde og glo på et hotelværelse eller endnu værre på et hospital (der kan man ikke låse døren) eller ultimativt forfærdeligt en papkasseseng fra Ikea i en sportshal!

Og så skal jeg lige huske at sige, at intet er ganske vist her i Thailand, før det er indskrevet i Royal Gazette (Statstidene i Thailand).

Bliver det så bedre snart?

Ingen kan spå om Thailand. Jeg har efterhånden lært, at skridtene mod normale tilstande efter Covid er så små her til lands, at man indimellem føler, at man går baglæns. I går blev undtagelsestilstanden forlænget frem til slut maj, og det er et tegn på, at der ikke kommer til at ske de store forbedringer inden da. Og måske alligevel….. Lige nu går rygterne om et lynvalg snart pga. en meget tilspidset politisk situation (som jeg ikke skal komme ind på her). Sker det, så kan tingene ændres meget hurtigt.

I næste måned er det Songkran – altså Thai nytår. Det er den største festlighed i Thailand i løbet af året. Traditionelt besøger man sine forældre og bedsteforældre og ærer dem med at hælde vand på deres hænder og hoveder. At der så i nutiden har sneget sig kæmpe vandkampe og en masse fest og farver ind, er en anden side af fejringen. Ikke mindst for mange, mange turister før Covid 19. I år er det ikke forbudt at holde Songkran, men regeringen har forbudt vandkampene og bedt befolkningen afholde sig fra alkohol og fester og koncentrere sig om de religiøse aspekter af fejringen. Den henstilling er jeg HELT sikker på, at thaierne vil overholde…..

Der er ingen tvivl om, at antallet af smittede kommer til at gå op efter det. I millionvis af thaier flytter rundt i landet i løbet af den uge, og gammelmor på rismarken bliver pludselig udsat for baktusser og virus fra Bangkok. Det er bare et spørgsmål om, hvor galt det går. At der så dør mange mange flere i trafikken i de dage end af Covid er en anden sag!

Hvordan ser en fuser ud?

Jeg prøvede at google “fuser” for at finde et billede af sådan en.

Jeg kom til at tænke på den der reklame på dansk TV for et eller andet byggemarked, der reklamerede med “En Brøler”. Det var en behåret tingest på to fødder med en kæmpe mund. Den skreg i vilden sky, når en hjemmefusker håndværker havde lavet en “brøler”. Så må der da også være billeder af en fuser…..

Nej, det er der ikke rigtigt, så jeg valgte ovenstående billede som mit “fuser billede”. Det er håndværkere, som har arbejdet på kloakken ude i vores lille sidegade. Jeg kunne ikke nænne, at de skulle sove derude midt på vejen, så jeg lukkede vores gate op hver middag, så de kunne få deres blund i skygge og sikkerhed i vores carport. Det satte de stor pris på, og glæden var også stor, når der hen til aften kom en kurv ud med øl og sodavand!!

 

 

 

4 thoughts on “Ugens fuser – de seneste Covid-19 lempelser i Thailand

 1. Takker for god læsning . Vi har også venner I Hua Hin der lider vi har selv haft hus I 3 år ude i Black mautain og vores hjerte er i Thailand . Vi har planlagt en ferie i Krabi midt juli men læmpet de ikke restriktioner udsætter Vi det er bare så meget øv ventede også spændt på udmelding i går . Vi ønsker det bedste ikke mindst for Thailand så det kommer igang igen .

  1. Hej Kiss,
   tak for din kommentar. Jeg forstår så godt alle bekymringer med at komme ind i Thailand. Jeg krydser fingre for, at det snart får en ende, så alle Thailand-elskere kan komme tilbage, og så folk her kan komme til at trække vejret igen økonomisk.
   Venlig hilsen
   Janne

 2. Der kræves ikke PCR test længere for transit i Singapore. Altså fra lufthavnen eller Singapore air.

  1. Hej Flemming,
   tak for info, der var jeg ikke lige med på noderne. Jeg har redigeret mit indlæg.
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *