Ubudne gæster – termitter

Noget af det krapyl, der er i Thailand som man skal frygte mest, er termitter! De er de mest ubudne gæster, og kun en tåbe frygter ikke den skade en flok termitter kan anrette!

Vi har hørt masser af skrækhistorier om termitter. De kommer snigende ind – de kan ikke lide lys, så de holder sig i det skjulte. Vi har hørt om folk, der har fået spist et helt køkken på ganske få uger. Vi har venner, der har fået spist hele palmetræer og andre som måtte undvære et badeværelse i ugevis, fordi termitterne skulle lokkes ud med lokkedåser – derfor skulle badeværelset være mørkt hele tiden.

Som mange husejere i Thailand, har vi betalt for regelmæssig såkaldt “pest control”. Der kommer et team med jævne mellemrum, typisk en gang om måneden, og de holder øje med hus og have, og så sprøjter de mod utøj og bekæmper resten. Det kan være alt fra myg, kakerlakker, rotter, slanger, bisværme og andre mindre rare ting. Vores pest control har nok ikke lige været de mest effektive, selvom de sprøjtede både højt og lavt, inklusive mine vinduer og krydderurter! Jeg har kun haft dem inde og sprøjte 1 gang på 2 år, og da det bare bestod i at lægge gift langs alle kanter i hele huset, så tænkte jeg, at det kunne vi nok selv finde ud af.

I sidste uge kom der så et nyt team og skulle gå den sædvanlige runde. De sprøjtede ikke højt og lavt – kun lavt – og det var jeg egentlig ikke så tilfreds med. Indtil de kom og sagde, at vi da havde et mindre termitangreb i en af vores store palmer. Som det kan ses på billedet, så er det en slags mudderopbygning på palmen, og der går en fin opmuret, lukket gang ned i jorden, hvor det egentlige bo befinder sig.

 

Der var masser af larver og også voksne insekter. Den nye pest control gav dem noget gift, men jeg kan meddele, at i skrivende stund er der stadig levende termitter derude.

Det skal lige siges, at det nederste “plys” eller “gulvtæppe” på palmen er helt naturligt, og det kan blive til et udmærket sted for andre planter at bo, som det også kan ses på billedet ovenfor.

Termitter lever af cellulose, som de gnasker sig til i træet, men de kan ikke lide lys og udtørring, så de udhuler simpelthen træet under en tynd skal. Man siger faktisk, at hvis man har termitter i noget træ, så kan man lægge øret til og høre dem guffe i sig.

Sådan et dejligt Kvik køkken er sikkert en kæmpe lækkerbisken for sådan en gang termitter, for de kan sidde inden under laminat eller maling og opfostre en større familie. Og man opdager det først, når man trykker en finger igennem en låge – eller den falder af! Og det har jeg ikke lige tænkt skulle ske med mit næsten nye køkken!!

Derfor var jeg også rigtig glad for, at de termitter var UDENFOR og ikke inde i huset. Men skrækken sidder alligevel lidt i kroppen, og vi havde da også den flinke mand fra pest control til at kigge på noget fodliste i stuen, hvor jeg netop havde kunnet stikke fingeren igennem træet (og den relative nye maling). Han bankede bare lidt på det og sagde: “Not termites – maybe rotten”. Nåja, og det har netop regnet ind ad vinduet ovenover, så den er nok ok.

I regnsæsonen har vi også flyvetermitter. Termitternes levevis minder om biers – der er soldater og arbejdere osv. – og også en dronning. I modsætning til bierne, hvor der er mange hanner til at befrugte dronningen, så har termitterne en konge. Parret fortsætter med at parre sig hele livet, og en termitdronning kan blive op til 25 år. Holy smokes! Her i Thailand har vi på visse årstider – typisk i regnsæsonen såkaldte flyvetermitter. De kommer flyvende hen til aften, og de går efter lys, så har man døre eller vinduer åbne, så vælter de ind i hobevis, sværmer rundt om lamperne, smider vingerne og dør. Men finder en han og en hun et godt sted, ja så kan de lige grundlægge et nyt termitbo.

Og sådan et har vi så nu, og det er jeg godt nok ikke glad for!

Jeg har selvfølgelig googlet internettet tyndt for at finde information om det her – tænk hvis vi bor på et kæmpestort termitbo! Det er jo lidt ligesom isbjerge, hvor det kun er 10%, der stikker ud af vandet! Såvidt jeg har kunnet orientere mig, så lever denne her type termitter i jorden og “snylter” så på noget træ. Men da vores hus vist står på en kæmpestor betonplade, og vi ikke har noget træ i forbindelse med jorden, så går det nok ikke så galt.

Men jeg må indrømme, at jeg er glad for, at vi valgte fodpaneler lavet af cement i de to værelser, vi renoverede i foråret. Dem kan de da ikke æde!!  …eller kan de? Fiber cement indeholder jo fibre !

Og så kommer den nye pest control til at patruljere mit køkken hver eneste gang fremover!

 

2 thoughts on “Ubudne gæster – termitter

    1. Der kommer et indlæg i morgen om termitter – denne gang inde i huset, hvor de har ædt en dørkarm. Meget skræmmende!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.