Træt af regnvejr og om at veksle danske kroner i Thailand lige nu

Regntiden i Thailand er ved at være slut, og det bliver bare skønt at slippe for gråvejrsdage og styrtregn i tide og utide.

Tyfoner og regntid i Thailand

Vi er lige nu midt i det, vi her i huset kalder “Den Store Regntid”. Regntiden i Thailand starter officielt engang i april/maj og slutter oktober/november. Det afgør Meteorologisk Institut her i landet, og det gør de ud fra monsunen mm. Det betyder ikke, at det ikke kan styrte ned i en måned enten før eller efter. Vejret her har sin helt egen rytme, og det kan skifte fra flot blå himmel og solskin til sure sorte skyer med blæst og styrtregn på ganske kort tid. Der er også kæmpe forskel på, hvor i landet man befinder sig. Det kan fint være helt tørt og solskin her, mens de vader rundt i 80 cm vand i Bangkok under 200 km væk. Hvad det angår, er Hua Hin helt klart et smørhul, og vi skal faktisk ikke klage! I skrivende stund advarer man folk om at gå/køre ud, for det vælter ned, og mange gader og fortove er totalt oversvømmede.

I år føles det lidt, som om vi har haft flere regnvejrsdage her i Hua Hin end f.eks. sidste år. Måske ikke regn i kæmpe mængder, men det har godt nok været gråt og trist rigtig mange dage. Vi snakker tit om, at det er synd for turisterne, for vi har også prøvet at sidde på hotelværelset i 2 dage på Koh Chang med møgvejr. Vi hyggede os da bare med bøger og internet, men efter et par dage fik vi alligevel økuller, når vi kom til aften. Koh Chang er altså ikke lige stedet med masser af taxier, og dengang fandtes Grab ikke. Så det var ud på gåben i mørke og regn, hvis vi ikke ville spise aftensmad på værelset. Men pyt – det gik jo fint.

Turist eller fastboende

Nu hvor vi bor her, kan vi faktisk godt nyde en dag med regnvejr, hvor vi er nødt til at tænde lyset om dagen for at kunne finde rundt, så mørkt er det. Efter at vi har fået ordnet vores tag, afløb og vinduer, så det ikke regner ind alle steder, og hele grunden bliver oversvømmet, så kan vi også slappe af, selv om det tæsker ned.
Men når det er gråvejr i mange dage, og det regner on-off hele dagen, så gider jeg det ikke mere! Det er heldigvis ret usædvanligt, men både i september og august i år har vi haft ret mange gråvejrsdage. Regnvejr gør også mange ting utroligt bøvlede! Vi er nødt til at ”evakuere” vores ellers ret store overdækkede terrasse, for med regnen kommer ofte også vind, så hynder, badehåndklæder og måtter flyver rundt og bliver plaskvåde.

Der er KÆMPE vandpytter rundt omkring, så man kan ikke gå nogen steder uden risiko for at ligne en druknet mus, hvis en firehjulstrækker er kørt igennem den nærmeste vandpyt med 80 km i timen. Man skal altså i bilen, for at være ”sikker”.

Vasketøjet vil ikke tørre, og der er våde fodspor overalt, hvis man ikke lægger måtter både her og der. (I Danmark hadede jeg måtter – her har jeg lært at ELSKE dem, hvis jeg ikke vil vaske gulv hele tiden). Det regner tit så hårdt, at det meste af jorden i bedene i haven hænger oppe på havemuren. Fliser og andre belægninger udenfor er begyndt at blive sorte, for de bliver aldrig rigtigt tørre.
Regn er en fantastisk livgiver, og jeg elsker det frodige look, som vores by har i regntiden. Meeen efter nogle måneder kan jeg godt lige nøjes med, at det regner om natten, og det er fint vejr om dagen! Og vupti – sådan er oktober i Hua Hin tit. I nat lynede og tordnede det helt vildt i timevis, og vi fik 25mm regn, der bare væltede ned på få timer. Her til morgen var det tungt og gråt med lidt regn af og til, uden at det blev til rigtig noget. Ved middagstid klarede det op, og nu er det den fineste dag igen. Og vejrudsigten sagde faktisk 78mm i dag! Okay – dagen er jo ikke ovre endnu, men lige nu er det rigtig dejligt, for regnen har også sørget for at sænke temperaturen til lige omkring de 30 grader. Faktisk frøs jeg fødderne i formiddags!

Det thailandske Meteorologiske Institut har bebudet, at regntiden officielt slutter i 4. uge af oktober, og det skal jeg glæde mig til!

Den kolde årstid er på vej, og jeg glæder mig faktisk til at få et par lange bukser på og nyde, at det er næsten lige som en rigtig god dansk sommerdag, mens thaierne hundefryser (og det gør jeg også). De seneste måneder har også været meget varme, og vores venner kalder min bedre halvdel for “Naked Man”. Han går kun i shorts! De skulle bare se “Naked Woman”, når hun styrter rundt og leder efter sin bluse, når det ringer på døren!

Danske kroner i Thailand

Et lidt andet emne, som jeg lige vil give en lille kommentar til.

De sidste par uger har der åbenbart været problemer med at veksle de nordiske valutaer, og hermed den danske krone, her i Thailand. Der har været mange teorier fremme om det. F.eks. at man kun kan veksle 2000 kr. ad gangen (som i pengeautomaterne), og at det er et krav fra bl.a. Danmark.

Nogle mente, at det er fordi de nordiske valutaer i thaiernes øjne er for usikre, fordi de tror DKK er forbundet med de britiske pund. Andre mener, at det er et week-end problem her i Thailand, og at man fint kan veksle på hverdagene.

I går skrev en dansker på Facebook, at han og hans kæreste havde været flere forskellige steder her i Hua Hin, hvor man ikke ville veksle danske kroner. Andre skrev, at det ikke var noget problem andre steder i landet, men den kurs de fik, var også rigtig dårlig (ca. 4,70 mod den officielle omkring 5,00).

Jeg kender ikke årsagen til hele misæren, men min konklusion på det hele er: Tag EURO eller USD med til Thailand, hvis du skal hertil. Hvis først der er sået usikkerhed om den danske valuta i Thailand, så ved man ALDRIG, hvad der sker, når man forsøger at veksle. Der er ikke ret mange vekselboder tilbage efter Covid. Hvis de få, der er + bankfilialerne, har fået ind i deres hoveder, at danske kroner er farlige, så kan man ryge i problemer. Også selvom de har ”løst problemet”. Det er måske bare ikke lige nået ud til bankfilialen eller til den enkelte medarbejder.

Man kan også hæve på sit VISA kort eller sit kreditkort i bank automaterne. Det er bare voldsomt dyrt. Først betaler man gebyr i Danmark, så får man en dårlig kurs, og så betaler man gebyr til banken her i Thailand (200 baht = 40 kr.). Og maximum hævning er 2000 kr. pr. dag.

Rigtig god søndag!

2 thoughts on “Træt af regnvejr og om at veksle danske kroner i Thailand lige nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *