Thailand og alkohol(forbud)

I dag har vi forbud mod salg af alkohol fra kl. 18 til kl. 18 i morgen søndag pga. valget her i Thailand. Det gælder både butikker, restauranter og barer. Det samme sker næste weekend, når det egentlige valg finder sted (i morgen er “forvalg” for dem der ikke kan stemme hjemme). Forbuddet er bare en lille del af Thailands alkoholpolitik, som er blevet strammet op flere gange i de sidste år.

Lyder det sært? Ja for en dansker er det ret mærkeligt – især med den totalt liberale lukkelov der er i Danmark nu, hvor man kan sælge ALT på ALLE tider af døgnet.

Turister og alkohol

Mange turister opfatter Thailand som et sted, hvor alkohol flyder i stride strømme på alle tider af døgnet. Sådan har det også været tidligere, men i de seneste år er der godt nok blevet strammet meget op. Selvfølgelig kan man godt finde steder, hvor det er “som i gamle dage”, hvor man kan købe en øl eller en flaske lokal sprit alle steder på alle tider af døgnet, men feks. her i Hua Hin er man ret strikse med alkoholforbuddene.

Det er forbudt at

  • sælge alkohol til unge under 20 år
  • sælge alkohol til folk som er fulde (den håndhæves vist ikke!)
  • sælge alkohol i forretningerne fra 14 – 17 og fra 24-11. Det gælder alle butikker – hver dag!
  • sælge alkohol på de alkoholfrie dage, som er religiøse helligdage og ved feks. et valg
  • reklamere for alkohol – en berømt thai skuespillerinde viste en drink på facebook og blev straffet. Derfor har alle thai bryggerier en dansk vand i sortimentet, så de kan reklamere for deres logo
  • indtage alkohol i nærheden af skoler eller templer og i alle nationalparker samt på tankstationer
  • sælge alkohol til en person, der tidligere har været bevidstløs af at drikke alkohol (!)

Begrundelsen for forbuddet i dag

Ja, begrundelsen for, at man ikke må drikke dagen før valgdagen er, at det ikke er tilladt at påvirke vælgerne her dagen før valgdagen ved feks. at holde en fest (med alkohol) for dem. Det samme næste weekend.

Straffen

Hvis man sælger eller distribuerer alkohol fra kl. 18 i aften til kl. 18 i morgen aften, kan det straffes med en bøde på 10.000 baht eller et halvt års fængsel. Samme regel gælder, hvis man indtager alkohol et af stederne i det næstsidste punkt. Det er der jo ikke så meget ved!

På trods af risikoen for restauranterne, har vi som turister ved forbudsdage fået serveret øl i papkrus, sodavandsdåser uden top og i kaffekopper. Jeg ved faktisk ikke, om man kan det mere, men jo længere ud på landet, man kommer, jo nemmere er det nok.

De næringsdrivende

Turistsæsonen går på hæld for denne gang her i Thailand, og om ikke så længe er byen tømt for turister. Så bliver der kamp for at trække de tilbageværende fastboende ind i restauranter og barer – og mange går ned i den døde periode frem til sommer og lukker helt. Derfor er det også hårdt for barer, spillesteder og nogle restauranter, når de ikke må sælge alkohol to weekender i træk. Flere af stederne her i lokalområdet har simpelthen valgt at holde lukket i aften. Og de steder der har annonceret med St. Patricks Day i morgen har måttet ændre i planerne, da forbuddet blev annonceret ret sent.

De tørstige

De tørstige garderer sig og handler ind, så de bare kan blive hjemme og drikke det de vil inden for hjemmets fire vægge. Det er jo lørdag aften! Jeg læste i morges, at man regner med total storm på forretningerne i aften, inden forbuddet træder i kraft. Den kvikke læser kan se, at der så kun er mulighed for at købe alkohol mellem 17 og 18, så det er ikke på det tidspunkt, man lige skal hente lidt tyggegummi i 7-11.

Billedet i dag er en skjult reklame – men den var velfortjent. 😁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.