Taxi i Thailand

Taxi i Thailand kan i værste fald være en meget dyr affære, men det kan også være meget billigt!

Lige i disse dage, skrives der en del i medierne om scams af turisterne i Thailand. Altså, når thaierne tager turisterne i numsen…… Der skal opsættes skilte i lufthavnen, som advarer turisterne imod at blive taget ved næsen, men jeg kan nu ikke lige se, hvad det skulle hjælpe.

At tage en taxi er en helt almindelig ting for turister, men det er det sådan set også for vi andre fastboende, som ikke vil køre spritkørsel. At tage en taxi i Thailand burde være rigtig billigt, men der er mange steder, hvor en udlænding med lyserød hud og lyst hår nemt kan få sig en ret træls oplevelse. Scam er der masser af inden for det fag.

Da vi kom til Thailand for første gang i 1993, skulle vi bo på et hotel ved Sukhumwit Road 56 i Bangkok de første dage. Jeg havde kigget på et kort i en rejsebog (ingen Goggle Maps dengang) og havde fundet ud af, hvad vi skulle foretage os i området. Der var bare lige det, at skalaen på kortet var så lille, at “lige henne om hjørnet” viste sig at være en meget lang ørkenvandring i 40 graders varme. Så da en meget flink mand kom hen til os uden for hotellet og tilbød sin assistance og gerne ville køre os, sagde vi da ja. Vi troede vel egentlig, at han var tilknyttet hotellet. Jeg skal ikke fortælle en lang historie om det, men det endte med, at vi blev kørt hen til en skrædder, hvor de pressede os til at bruge næsten halvdelen af vores rejsebudget (masser af penge havde vi ingen af) på noget tøj. Ja, de var faktisk truende… Bagefter ville han også lige køre os hen i en souvenir shop. På det tidspunkt var jeg klar til at tage kvælertag, så han indvilligede i at køre os direkte tilbage til hotellet, efter at jeg lige var oppe og markere! Da vi kom tilbage til hotellet var han meget brødebetynget over, at han måske havde gjort os “uncomfy”, så han ville gerne køre os på en restaurant om aftenen. Ganske gratis. Dumme som vi var, sagde vi ja til det, og vi endte på en meget, meget dyr fiskerestaurant, hvor vi kun havde råd til en enkelt reje til hver. Til gengæld så vi ham chaufføren få sin betaling ved indgangen.

Det var den dag, hvor jeg fik mit mantra: Hvis en thai vil dig noget, så er det fordi vedkommende vil have dine penge! Vi købte ikke postkort, som skulle være til støtte for en skole. Vi skrev ikke under på spejdernes støttebevægelse, og vi tog heller ikke en taxi! Jeg skulle altså ikke lige snydes mere på den ferie!

For nogle år siden, hvor vi kom her flere gange om året som turister, var kortdistance transport lidt en plage. Hvis man kommer til Koh Samui eller Phuket, så koster en taxi for en distance på 2-3 km nemt 300 baht. Tænker man sig om og lige holder det op imod en minimums dagsløn (som heller ikke altid bliver overholdt) på ca. 350 baht, så kan man jo godt se, at det er helt hen i hegnet. I Bangkok kan man man næsten ikke få taximanden til at starte taxameteret, og de ville altid have en stor sum penge for ikke ret meget på fast pris.

Tuk tuk her i byen koster også mellem 200 og 250 baht for et ganske kort stykke transport. Før Covid havde vi en fast taximand, som vi brugte. Han glemte vores aftaler, kom for tidligt eller for sent, og havde det regnet, fik vi våde numser, fordi betrækket på sæderne i hans songtaew var helt i opløsning af slid. Men vi betalte da nemt 250 baht for et par kilometer. Metoden med at have en fast taximand havde sine fordele, fordi vi kunne “skræddersy” vores transport. En fast chauffør kan også give nogle sjove oplevelser undervejs, når man kender hinanden. Det gælder faktisk også som turist.

Men de kan altså også være nogle små djævle….

For en del år siden kørte vi med en højst uautoriseret taxi fra Hua Hin til Bangkok. Der var ingen sikkerhedsseler bagi, men til gengæld var der et gigantisk stereoanlæg med rigtig mange løse forbindelser, så det skrattede og larmede forfærdeligt. Chaufføren skulle lige hente sin kone, før vi tog afsted, og vi skulle også lige tanke benzin. Det gjorde vi så to gange mere undervejs for 100 eller 200 baht ad gangen. De skulle ind og spise undervejs, og imens sad vi i en halv time og ventede i bilen. Chaufføren kørte 130 km i timen i nødsporet, hvor der var boder, der solgte vandmeloner. De kendte ikke Bangkok og kunne ikke læse et kort, så de kunne ikke finde vej, så det endte med, at chaufføren stoppede og bookede en tuk tuk ved en lokal 7-11, som så skulle køre os hen på vores hotel. Aldrig har jeg været så lettet – det var en forfærdelig tur!! Så hellere to kæmpe kufferter, håndbagage osv. i en lille tuk tuk midt i Bangkok!

I øjeblikket er en tidligere kollega på besøg i Hua Hin med sin familie. Vi har hjulpet dem lidt med at få nøglen til deres lejede hus og fylde deres køleskab op. Huset ejes af en nordmand og han har en thai tilknyttet, som passer huset og også kører taxi. Derfor blev det deres løsning på transport fra Bangkok, at han skulle køre dem. Men da de manglede at få vasket noget tøj, kørte han dem 5 km ind i centrum i Binthabath, hvor de kom af med mere end 90 baht pr. kg vasketøj – normalprisen er 50 baht. Men de støttede jo nok taximandens fætter eller en kammerat på den måde.

For nogle år siden havde vi besøg af nogle venner, hvor vi også sørgede for hus og fyldt køleskab. Lidt efter deres ankomst kom ismanden forbi havelågen, og de havde alle lyst til en is. De købte sådan nogle Magnum is – vel en 6-7 stykker. 1500 baht kom de af med. Jeg fik et chock! Men sådan er det nok, når man lige er kommet hertil og ikke helt har styr på valutaen og priserne. Altså man giver vel heller ikke 40 kr. for en pind is i Danmark??

Så jo, der er mange måder at blive snydt på!

Men hvad gør man så, når man har brug for transport til en rimelig pris??

Ja, man bruger f.eks. Grab eller Bolt, for de koster kun minimalt i forhold til tuk tuk og Songtaew (grisebil med to bænke bagi). Her i Hua Hin har vi både Grab og Bolt, hvorimod de slet ikke kører visse andre steder i landet. Tror ikke de findes på f.eks. Phuket, for taxi mafiaen der er rigtig stærk. Man kan ikke bare køre taxi – man skal godkendes af mafiaen – og så skal man overholde minimumspriserne, som de sætter. Ellers kan man som taxi chauffør komme rigtig galt afsted. Jeg har læst historier om folk, som har betalt helt vildt høje summer for at køre med en taxi i Bangkok eller på Phuket, fordi de enten ikke spurgte om prisen først, eller fordi de ikke lige havde den mentale lommeregner fremme.

Her i Hua Hin har vi brugt Grab rigtig meget. Man downloader bare deres app, og via den kan man bestille mad, knallert taxi og almindelig taxi. Før man booker, kan man se den endelige pris, og hvor længe der går, indtil taxien kommer og hvor lang tid turen tager. Vi har stort set kun haft positive oplevelser med Grab, og en tur som med vores gamle taximand kostede 250 baht koster nu ca. 120. Det er selvfølgelig ikke verdens mest personlige måde at blive transporteret på, men det er jo heller ikke altid, man lige har brug for det. Det kan give problemer, hvis man skal samles op et meget fjerntliggende sted, hvis der er meget travlt, eller hvis tidspunktet er uden for normalen. Men indtil videre har det fungeret fint for os.

I går eftermiddags skulle vi bruge en taxi, og så prøvede vi lige at sammenligne Grab og Bolt til en lidt længere tur på 15 km. Grab skulle have 147 baht, men havde ikke nogle chauffører i området. Bolt skulle have 111 baht for samme tur, og i løbet af ca. 10 minutter holdt en fin og velholdt bil og ventede på os. Turen gennem myldretidstrafikken gik helt problemfrit, og vi var faktisk lidt flove ved bare at skulle betale 111 baht, så chaufføren fik 140 og blev rigtig glad.

Lige i øjeblikket er politiet i Hua Hin helt oppe på lakridserne med spritkontroller overalt og på alle tider af døgnet. Så er man i tvivl efter et par øl, så tag en Grab eller Bolt bil, så kommer man ikke i klammeri med loven eller ordensmagten. Jeg er ikke sikker på, at jeg turde tage en motorcykel taxi med Grab, for hvis man ser, hvordan de kører, når de skal bringe mad ud, så skal man måske sætte udbetalingen på sin livsforsikring op!

Jeg kan på det varmeste anbefale både Grab og Bolt. Det er billigt, nemt og bekvemt.

God fornøjelse!

 

 

 

13 thoughts on “Taxi i Thailand

 1. Hyggeligt
  90 baht pr. kg vasketøj – normalprisen er 50 baht. Eller 30 og 40. heroppe.

  Altså man giver vel heller ikke 40 kr. for en pind is i Danmark?? JO, fik lige et chok.
  Han havde ikke sin lommeregner eller Ingen havde lommeregner .

  Mange ved ikke at Songtaew (2 bænke bagi).eller taxi– man skal godkendes af mafiaen i PATTAYA

 2. Hmm har nu aldrig haft problemer med overcharge i taxi. Har bare holdt mig til de gule og grønne vogne i Bangkok, og husket at bede dem om at starte taxameteret ved indstigning hvis jeg var det mindste i tvivl. Men har godt nok også altid været opmærksom på at spørge “hvad koster det?” før stort set enhver transaktion med en thai i Thailand.
  Den ene gang jeg glemte at spørge først blev jeg taget bagi af en gammel mutter på en strand på Ko Samui. 10 minutters fodpleje i strandsandet, og så bad hun om 1000 baht. Da hun så mit undrende udtryk hev hun et prisskilt frem som hun havde haft gemt i tasken. “Nå, den tabte du så” tænkte jeg og betalte trods alt med et smil.
  Da de var gået kiggede jeg over på min daværende kæreste som betuttet udbrød “Jeg troede ikke de ville bondefange en anden thai!”
  Jaja this is thailand … smil, solen skinner 🙂

  1. Hej!
   Tak for din kommentar. Du har helt ret – jeg glemte faktisk at skrive om, hvor vigtigt det er at spørge “hvad koster det”. Vi har kun prøvet et par enkelte gange, at en aftalt pris skulle diskuteres, men i de tilfælde kunne det godt være vores ører, der havde forårsaget en misforståelse.

   Den med massage på stranden har vi også prøvet. De forlangte så meget over normalpris, at vi ikke havde penge nok. Næste dag gik vi tilbage og betalte vores “dummebøde”. Sådan kan det gå.

   Venlig hilsen
   Janne

  1. Hej Helle,
   mange tak for din kommentar. Og sikke en dejlig hilsen – du må endelig hilse igen (gerne med en kæmpe krammer).
   Venlig hilsen
   Janne

 3. Hej Max,
  tak for din lange og meget detaljerede kommentar.

  Jeg vil da foreslå dig, at du starter din egen blog i stedet for at skrive på min. Du har rigtig mange (og rigtig gode) ting på hjerte, og du vil helt sikkert få masser af læsere med en anden vinkel på tingene end mig.

  Venlig hilsen
  Janne

 4. Jeg skylder dig en undskyldning. Jeg ramte helt ved siden af skiven med min episke fortælling. Jeg kører altid taxi på meter, ligsom FD beskriver og det er sådan thaierne selv gør. Det har aldrig fejlet. Jeg kender tog og bus systemet i Bangkok, så jeg kommer rundt for nærmest ingen penge.

 5. Hej Janne, viol gerne høre lidt mere omkring “Grab” – skal tilbage /har holdet pause under C-19) til Summerland Village nær Black Mountain – glæder mig. Plejer at have en taxamand til at køre mig til Big-C og andre ting, men kan se at Grab er noget billigere – men hvordan betaler man – kontant? Vil Grab evt. også vente mens jeg handler?
  Det er en god side du har Med venlig hilsen Jette

  1. Hej Jette,
   tak for din kommentar. Det er da dejligt, at du snart kommer tilbage hertil igen!
   Grab og Bolt (endnu billigere) er begge nemme at bruge. Man downloader deres app og booker sin tur. Her får man sin pris at vide, man kan følge bilen, mens den kører i app’en, så man ved, hvornår den er lige på trapperne. Man betaler kontant – giv gerne en lille tip, for det er meget, meget billigt. Du kan sagtens få dem til at vente – så kører man så uden at booke gennem Grab app’en, og det er chaufførerne rigtig glade for. Det koster dem nemlig i nærheden af 30% af turens pris til Grab. Vi har tidligere booket dem til at hente os igen, hvis vi har bevæget os lidt langt uden for byen, hvor det kan være svært at få en Grab feks. sent om aftenen. Det har fungeret fint!

   Rigtig god tur!
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.