Sygeforsikring i Thailand – og alder…

Dette indlæg handler ikke om rejseforsikring for turister, for det er logik for perlehøns, at man ikke rejser nogen steder uden en rejseforsikring. Og husk at læse det med småt, så man ikke kører motorcykel eller fræser rundt på en vandscooter uden at man er dækket af forsikringen – men det er en anden historie, som du kan læse mere om her.

Det her handler om at have en sygeforsikring, når man bor og opholder sig i Thailand uden at være dækket af det offentlige sygehusvæsen. Det kan man godt være, hvis man feks. har en  arbejdstilladelse, men de fleste af os er dækket med nul komma nul dut, hvis vi bliver syge. Derfor skal vi tegne en forsikring, så vi ikke bliver efterladt udenfor døren til hospitalet med blindtarmsbetændelse.

Sygeforsikring og alder

De fleste ved jo godt, at jo højere risiko for forsikringsselskabet, jo højere pris. Det gør sig i ekstrem grad gældende for sygeforsikring, og det er en post på økonomien, man skal tage ganske alvorlig, hvis man overvejer at bosætte sig uden for EU.

Vi har prioriteret en god sygeforsikring ret højt, fordi vi ikke vil dø “unødvendigt” på grund af manglende behandling. Og så har jeg selv haft en alvorlig sygdom for år tilbage, hvor jeg var helt klar over, at det kostede mange penge at behandle mig i Danmark. Det samme er tilfældet her i Thailand.

Så den relativt store omkostning til sygeforsikring har vi fra starten lagt ind i vores “pensionistbudget” med et meget højt beløb – også for at tage højde for prisstigninger undervejs, som uvægerligt vil komme.

Men ih guder – vi har da lige fået et kæmpechok! Når man kommer over de 65, så stiger præmien altså med over 50%, som om man fra den ene dag til den anden er blevet højrisiko kunde. Min bedre halvdel faldt nærmest ned af stolen, da han fik fornyelsen på sin forsikring, som stiger fra 93000 baht (ca. 20.000 kr. pr. år) til 139000 baht. Han har aldrig fejlet noget og tager ingen medicin, men det er der ikke taget hensyn til. Det er simpelthen bare en computer, der kalkulerer en pris ud fra alder.

Efter at have støvet rundt på nettet i adskillige timer, fandt vi ud af, at de fleste forsikringsselskaber nok bruger den samme computer til at regne prisen ud…. Der var nogle marginale forskelle, men ellers er prisen omtrent den samme for de forskellige dækninger.

Selskaber der tilbyder sygeforsikring

Der er masser af selskaber, der tilbyder sygeforsikring, og den simpleste måde er at bruge sider som Mr. Prakan, som er en “pricerunner” på sygeforsikringer i Thailand. Man kan også bruge en forsikringsbroker – de undersøger markedet for dig og kommer med forskellige tilbud. Det koster ingenting, da de får kick-back fra forsikringsselskabet. Til gengæld kan det være en slatten affære, som vi oplevede med vores bilforsikring.

Vi har selv to forskellige selskaber, fordi Luma, som min bedre halvdel er forsikret i, ikke ønsker kunder med eksisterende eller tidligere sygdomme og skavanker. Meget simpelt – de siger simpelthen nej. Jeg er forsikret i Cigna, som har en mere detaljeret tilgang til et sygeforløb, og de godkendte mig uden forbehold for et gammelt sygdomsforløb – til gengæld kan jeg ikke få hjælp til en eksisterende øjensygdom. Fair nok.

Luma findes her i Thailand og er okay – Cigna er amerikansk og lidt tungere at danse med men med god dækning. Begge forsikringer dækker rejser til hjemlandet og mange andre lande i perioder af forskellig længde.

Der er også “rene” thai sygeforsikringer, men dækningen er lav, og med den nye lov om, at de offentlige sygehuse nu frit kan fakturere en udlænding 2-3 gange mere end en thai, så skal man nok lige tænke sig om.

Obligatorisk sygeforsikring – noget nyt

Fornylig er det blevet offentliggjort, at det for udlændinge i Thailand er blevet obligatorisk at have en sygeforsikring med en specifik dækning. Det gælder personer, som søger non-oa visum – et visum som man får i sit hjemland, og som gælder i 12 måneder. Os som bor her på “retirement extension” er ikke berørt af det, men mon ikke det kommer?

Man kan håbe, at denne nye obligatoriske forsikring kan få presset priserne ned generelt på at tegne en sygeforsikring i Thailand. Det er jo ikke nødvendigt at tage på det dyreste privathospital, men bliver man alvorligt – og langtidssyg, så kan det være et kæmpe problem at være underforsikret.

Jamen, jeg kan da bare rejse tilbage til Danmark

Ja, det kan du godt, men du kan først blive bopælsregistreret og få behandling efter 3 måneder – og det vel at mærke kun, hvis du har en bopæl.

Og så kan man jo lige lægge ventetider osv. oveni – så er man godt nok solgt til stanglakrids, hvis man er rigtig syg.

Men det vidste vi jo, da vi tog afsted, så derfor er sygeforsikringen også ultra vigtig for os! Men endnu en “pind i ligkisten” på at Thailand er et billigt sted at bo….

12 thoughts on “Sygeforsikring i Thailand – og alder…

  1. Hvis du får en alvorlig sygdom og rejser tilbage til Danmark, kan du få dispensation fra 3 måneders reglen (karenstid) ved henvendelse til regionen.

    1. Hej Henning. Tak for din kommentar! Jeg har checket igen, og det ser ud til, at det er baseret på, at man “har til hensigt” at blive i Danmark i mindst 3 måneder. Det er op til kommunen at afgøre, om man kan få et sygesikringskort baseret på dette. Så er man heldig, kan man faktisk gå til læge gratis og gå ind i den danske “ventemølle” ret hurtigt. Tak for rettelsen!

  2. Super godt indlæg om noget af det der bør stå øverst på listen over ting man skal sørge for at ha iorden hvis man har planer om at bosætte sig i f.eks Thailand for en længere periode. Gælder også resten af østen.

    Efter at ha’ læst og lappet til mig af jeres fantastiske fortællinger fra hverdagen derude, bliver man jo ikke mindre inspireret og tændt på ideen om noget lignende.

    Har i overvejet, med jeres nu større erfaring, at give et mere nuanceret økonomisk aspekt, på hvad det egentligt koster at være pensioneret i Thailand?

    Jeg tænker sådan en økonomisk guide til hvad et helt almindeligt Dansk ægtepar kan forvente at skulle besidde af midler for et nogenlunde (ikke nødvendigvis luksuriøs) hverdags liv. Der findes et utal af dein slags, mere eller mindre seriøse, men de synes nu altid lidt prangende, og ikke altid helt som almindelige mennesker ville forvalte.

    Spørger, da i virker til at sætte jer grundigt ind i det meste, bl.a ved at opsætte et excell ark inden i kom derud med udregninger osv. Måske i endda kunne lave en skilling på at sælge arket uden jeres egne input, men til andre som kunne drage fordel af et færdig “formuleret” ark, hvor man blot kan indsætte egne tal.

    Jeg er sikker på at mange ud over jeg selv, der kunne bruge info omkring hvad der kan forventes af månedlige udgifter, til f.eks vand, el, wifi osv osv.

    Det var bare et input, men tak igen for en fantastisk blog.

    God søndag

    Claus.

    1. Hej Claus,
      mange tak for din kommentar – jeg er glad for, at du kan bruge min blog.

      Det er meget svært at give et entydigt billede af, hvad det koster at leve i Thailand, for det er jo som alle andre steder et spørgsmål om prioritering. Vi kan lide at gå ud og høre live musik, og det koster selvfølgelig lidt i drikkevarer osv., mens andre prioriterer at gå ud og spise på de dyre hoteller.

      Men jeg tager dit input til mig, og jeg vil lave et indlæg omkring omkostninger ved at bo i Thailand. Mit gigantiske regneark skal raffineres en del, for at andre kan bruge det. Ikke engang min bedre halvdel kan finde ud af det. Jeg synes selvfølgelig selv, at det er helt logisk. Men jeg tror, det er vigtigt, at man forsøger at budgettere, medmindre man har uanede mængder penge.

      Tak igen for dit input.

      Venlig hilsen
      Janne

  3. Hej Janne
    Ja det er svært at give et entydigt billede, da vi alle er forskellige, og som du ganske rigtigt selv nævner, er der jo forskel på hvad man prioriterer, og nogen bruger meget aircon, andre har pool osv.

    Jeg tænkte egentlig også mere de “normale” omkostninger, som f.eks prisen på vand, el, renovation og de ting som er uundgåelige.
    Er der skatter på boligen?, forsikringer (afhænger sikkert afstørrelsen) og disse mindre sjove ting.

    Er ved at stykke noget regneark sammen, men når ikke man somsådan arbejder med det, skal der læses og forstås, og så stykkes sammen, og tror nu heller ikke andre end jeg selv finder det logisk 😉

    Er helt enig, budget skal der til, og der skal være til det sjove også (ikke meget anderledes end herhjemme).
    Levealderen er jo også en ukendt faktor, og det gør jo ikke noget at der er til den sene alder jeg forventer af at bo under varmere himmel, ha ha ha

    1. Nej Levealderen kender vi heldigvis ikke, men det er bedst, hvis man kan se, at man ikke ender med at skulle leve af instant noodles og bo på et værelse til 2000 baht om måneden!

  4. Jeg er thai gift, årgang 71 år. og vil også gerne bo under palmer og varne året rundt, så efter mange rejser til Thailand har jeg fundet ud af at
    en Dansker med lidt penge på kistebunden godt kan leve et godt liv i Thailand for ca. 20.000,- til 25.000,- Bath. pr. mdr. se lige denne her
    fra Youtube dk den er ikke hel ved siden af.( Monthly cost of retired living in Pattaya Thailand 2021 )
    med venlig hilsen
    Richard Nielsen

    1. Tusind tak for din kommentar Richard. Man kan godt leve et ok liv for de penge, men så indregner man kun at bo og spise. Her i området findes der 2-værelses lejligheder til ca. 5000 baht med adgang til pool og fitness. Hvis man kun spiser thai mad på billige steder og ikke drikker alt for mange øl, vin eller anden spiritus, kan man også leve for nogle få hundrede baht om dagen. Sygeforsikring, transport (feks. en bil eller en motorbike), hospitalsbesøg, tandlæge osv. kommer oveni. Hvis du som 71-årig skal have en sygeforsikring, som dækker dig bare nogenlunde, så er den meget dyr. Det er vores største post på budgettet, for helbreddet skal man ikke spøge med. Jeg håber, det lykkes for dig at forfølge din drøm.

      Venlig hilsen
      Janne

  5. Hej Janne
    jeg har ikke i sinde at leve for 20.000 bath pr. mdr. jeg ser det blodt som en måde at bo i Thailand hvis det er det man ønsker.
    Det er klar at en sygeforsikring med mine 71år ikke er billig, det vil jeg give dig ret i, men til tider er man nød til at springe ud
    i det, man kan ikke ha det Danske sikkerhedsnet med uden for Danmark, vil man det skal man blive herhjemme, og så er det
    uden at man oplever det man gerne vil. Det er ikke en drøm for mig, jeg har alt på plads og kan bo i Thailand i morgen, hvis det
    er det jeg vil.
    Venlig hilsen
    Richard Nielsen.

  6. Min forlovede som er thai skal rejse hjem inden udgangen af juni, så mit spørgsmål er om hun skal medbringe en lægeattest for at rejse med KLM. Jeg har forgæves prøvet at kontakte dem med både telefonisk og på mail, men kan ikke komme igennem.
    Håber at enten du eller andre som læser din fremragende spalte kan give mig et svar. Jeg ved at der sker ændringer ofte i forbindelse med coronaepedemien så det er lidt vanskeligt at finde ud af.
    På forhånd tak.
    M.v.h.Villy Almestad.

    1. Hej Villy,
      tak for din besked. Jeg er ikke inde i KLM’s regler for en thailandsk passager. Men jeg har kigget på KLM’s hjemmeside http://www.klm.com , og de skriver følgende omkring transit i Holland: If you are traveling from a high-risk country, you’ll only need 1 NAAT (PCR) test result based on a sample that’s taken within 72 hours before arrival in Amsterdam. Please make sure to check the entry requirements of your final destination. Jeg ved ikke, hvilken status Danmark har, så hvis du kan finde ud af det, har du svaret. På det her link, kan man checke betingelserne for den individuelle rejse: https://klm.traveldoc.aero/results. Jeg håber, alt går fint, når din forlovede skal rejse hjem. Her i Thailand er det ikke så godt nu, og det ser desværre ud til, at det trækker i langdrag med vaccinerne.
      Venlig hilsen
      Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *