Slipper vi snart for masker i Thailand ?

Om vi snart slipper for maskerne i Thailand er et rigtig godt spørgsmål, som især JEG stiller, hver gang jeg skal ud af døren.

Jeg hader de masker. Hader dem. Helt fra starten af alt det her Corona halløj har jeg ikke troet på, at det hjalp noget som helst at skulle have maske på, når man er på stranden, går tur, kører på cykel og så videre. Men reglen her i Thailand er, at man skal have maske på, når man forlader sin matrikel, og er man mere end to i bilen, så skal man have maske på. Også selvom man lige er stået ud af den samme seng og har delt en kold cola! Børn, voksne og gamle – alle skal have maske på, når de går ud. Myndighederne tilråder sågar indimellem, at man tager maske på derhjemme i privaten.

Jeg tror, at vi faranger er hårdere ramt af det maskepåbud end thaierne. I forvejen brugte asiater ofte maske, når de var forkølede for at beskytte deres omgivelser mod smitte. Det i sig selv var jo prisværdigt nok. Mange thaier, der arbejder ude, går også med elefanthue eller store hatte og slør for at undgå solen. Vores havedame kommer som regel med elefanthue på, og jeg forstår faktisk godt, hvorfor vi har lidt ukrudt hist og her, for hun kan da ikke se noget som helst ud af de to små glugger i den hat. Faktisk kan vi kun kende hende på hendes motorbike – og stemmen!

Da helvede brød løs i 2020 kunne man ikke opdrive en maske her i landet i et stykke tid. Det var ikke tilladt at gå ud uden, så vi var noget på spanden. Vi endte med at finde et par masker til en fuldstændig ågerpris, og så kunne vi da få handlet dagligvarer hjem. Senere fandt vi ud af at købe de masker som ses på billedet ovenfor. Det er bare noget blødt kunststof, som er så tyndt, at det nærmest kun har 1 side. Til gengæld får man ikke ørerne rykket af, eksem og andre følger af at gå med dem. De lukker overhovedet ikke ordentlig tæt og virker som i SLET ikke mod noget som helst. Vi skal gå med maske, men vi skal ikke gå med nogle bestemte masker, så derfor blev de disse her. De bliver vasket, og så kører de lige en omgang mere.

Går vi så allesammen med masker i Thailand?

Tja – det kommer altså virkelig meget an på, hvor man er henne. Mange siger, at ude på landet bruger de ikke masker overhovedet. I Bangkok skal man vist ikke formaste sig til at gå på gaden uden maske, for det gør stort set ingen andre. På Phuket går mange lokale efter sigende med masker, mens turisterne ikke går med dem.

Her i Hua Hin er vi lidt for tæt på Bangkok og ofte nogle rigtige duksedrenge, så rigtig mange går med maske her. Men slet ikke alle! Vi har stadig vejarbejde lige uden for døren på 5. måned, og ikke en af de arbejdere har maske på. Vores havemand har da heller ikke maske på. I mit fitness center har ingen maske på mere – heller ikke personalet – og på vores yndlingsbar tager personalet masken op for næse og mund, når de skal tæt på kunder. Det kan sådan set være lige meget, for vi har stort set allesammen haft Corona på et eller andet tidspunkt – både kunder og personale.

Vi er ved at gå kolde. Når man bor i et land, så må man jo bare følge reglerne der, men det er godt nok svært med de masker. Specielt når mange af de lokale også er så trætte af dem, at de heller ikke gider gå med dem mere. De sidder ofte på albuen eller under hagen, så man lige kan hive dem op, hvis det er nødvendigt. Så den strategi har vi også anlagt. Vi tager den korrekt på (selvom det bare er en klud uden virkning), når vi føler, at vi er pisket til det.

Jeg kan faktisk godt undre mig over det kloge i, at man er fuldstændig hysterisk med de masker, når man nu bruger sin ske og gaffel til at tage mad i det fælles fad med. Man køber mad i de små madboder, hvor sælgeren har fedtet rundt med varerne med sine hænder (og der er ingen vandhane i miles omkreds).  Man har maske på, når man kører på motorcykel men ingen styrthjelm (som er lovpligtig, men det håndhæves kun ved særlige lejligheder). Men sådan er Thailand.

Jeg spekulerer indimellem på, hvordan det påvirker børnene på lang sigt. Vores thai ven, Tam, får skældud af sin 8-årige søn, hvis han ikke har masken ordentlig på. Gad vide, hvordan den dreng ser på verden om nogle år? Skal det være med en maske på resten af livet af frygt for at få en eller anden sygdom??

Vores ven fra Danmark, som var på besøg i sidste måned, er en rigtig Rasmus modsat nogle gange. Han kan feks. godt finde på at sabotere affaldssorteringen i de her 8-10 spande i Danmark ved at komme noget plastic ned i papirtønden eller omvendt. Her besluttede han sig for at finde “maskegrænsen”. Så de sidste dage han var her, tog han masken af som så mange thaier. Så han kunne berette, at der hvor han fik besked på, at tage masken på, var i 7-11 og vores lokale indkøbscenter, Market Village. Ellers fik han overhovedet ingen kommentarer.

Slipper vi så af med de masker?

Det kommer nok desværre til at tage meget lang tid endnu. Vores sundhedsminister sværger til masker, og han har allerede erklæret, at selvom man sandsynligvis erklærer Covid-19 for “endemic” (altså noget vi må leve med) 1. juli, så er der sandsynligvis stadig maskepåbud. Just in case – eller hvad nu hans argument er. Citat fra Thaiexaminer: Right now, controlling the disease is not a problem but controlling people’s behaviour is. We still need to encourage people to put on face masks,’ he said. Egentlig skulle alle restriktioner så ophæves 1. juli, men vi elsker vores masker! Eller måske er det andre interesser? Nå ja, og så skal det lige nævnes, at det nok heller ikke bliver endemisk i hele landet i første omgang men kun på Phuket, Koh Chang og Koh Samui. Jeg klaskede mig på lårene af grin, da jeg læste det! (Eller rev jeg mig i håret). Men så får politiet noget at lave igen, når de nu skal kontrollere folk, der skal ind og ud imellem zonerne.

En anden lækkerbisken er, at nu må barer og natklubber og karaokebarer måske snart åbne igen. Måske allerede 1. juni siger de. De fleste barer er jo nu restauranter, og kan så have åbent til kl. 24. Nu skal der laves zoner, der styrer åbningstiderne på natklubber og så videre plus en del andet bureaukrati.

Men, men, men….. Selvom det lyder godt med en genåbning i forhold til turisme, så er det ikke uden forbehold.

Sundhedsministeren har bebudet, at der er nedsat et udvalg, som skal udstikke reglerne for genåbning af nattelivet. Herunder maskepåbud, 2 meters afstand mellem gæsterne osv. osv. Der skal i det hele taget gøres en ekstra indsats for, at turister og andre udlændinge får de masker på – og beholder dem på. Jeg kan da lige se en natklub, hvor alle – både personale og gæster – sidder med maske på og “hygger sig”.

Så nej. Vi har en strammer på posten, og han opgiver ikke de masker foreløbigt. Jeg forstår ikke, hvad de synes, vi allesammen får ud af det, men man kan jo spekulere på, hvad der ellers kan ligge under. At man så bare kan tage den sk…. maske på albuen eller køre den ned under hagen, kan jo være en løsning. Jeg har ikke “shoppet” i over 2 år, for jeg gider ikke gå og kigge på sko og tøj eller sådan noget med en maske på. Jeg handler lige daglivarer lokalt men køber det meste andet online, så de lokale butikker går glip af den forretning. Ikke at jeg køber meget af den slags, men jeg tror, at der er mange, der har det ligesom mig.

Nå ja, og så en anden MEGA irriterende ting. Det supermarked vi plejer at handle i – Makro – har haft en ny regel i noget tid. Vi skal gå med plastic handsker i forretningen. Prøv lige at åbne de der plasticposer i grøntafdelingen med plastichandsker på???!!! Jeg kan virkelig få et kæmpe raserianfald! Så jeg tager troligen et par blå gummihandsker med ud at handle for at bevare min sjælefred.

Lad os se! Næste regeringsmøde om emnet er i næste uge. Jeg har ikke de store forhåbninger til noget virkelig positivt – det bliver nok bare noget halv slattent. Jeg forstår, at man tager tingene med små skridt, men jeg ikke fatte, at vi nærmest går baglæns.

I dag behøver jeg ikke at bekymre mig om masker. Vi er nemlig spærret inde! Vores vejarbejde, som går ufattelig langsomt, og som har stået på i over 4 måneder nu, har indledt en ny fase. Nu har de i deres visdom støbt tværs over vejen på 3 meter, så INGEN kan komme ud eller ind. Resten af vejen har de kun støbt i den ene side. Hurra for thai håndværkere!

God søndag!

 

 

5 thoughts on “Slipper vi snart for masker i Thailand ?

 1. Jeg hader også de masker fik en gammel tøjmaske da det hele startede den bruger jeg stadig, men den er godt nok ulækker, selv om den er vasket mange gange nægter at købe ny eller papirmaske, har lige været en tur i Bangla road på Phuket så ikke en eneste maske undtagen hos f.eks. 7/11 det samme gjorde sig gældende på strandene og det samme i Pataya walking street og strande Men samtlige motorbike har åbenbart forstået det sådan at masken beskytter mere end hjælmen TJAE hvad skal man sig og tænke, når man ser børn på 10-12 år komme bragende på motorbike uden spejle og uden hjælm, men iført maske. Men vi slipper nok ikke foreløbig for sundhedsminister Anutin som jo helt klart har meldt ud tager man masker væk kommer alle farangerne og smitter os med Corona. ligesom han i starten påstod at cov.19 kom fra Europa og ikke Kina bagefter var han ude med at faranger var svin som ikke vaskede sig. Manden ser hellere Kinesere end europærer i Thailand som turister…. When the coronavirus is declared endemic in Thailand, including any requirement for travellers to wear face masks, according to Public Health Minister Anutin Charnvirakul.

  1. Hej Knud,
   mange tak for din kommentar. Jeg kan se, at vi er på bølgelængde.

   Jeg har fjernet lidt af teksten (undskyld), så jeg ikke ryger i spjældet for at vi kritiserer nogen her på siden.

   Sådan er Thailand.

   Venlig hilsen
   Janne

 2. Ja det tænkte jeg nok, men synes ikke det var fornærmelse, da jeg gennemlæste teksten, men fint nok for meningen er jo til at forstå

 3. Interessant læsning, tak for det. Jeg bor I BKK og jeg har på intet tidspunkt gået med maske. (Undtagen de par sekunder når jeg er på vej Ind I et mall, 7-11 osv) ups, Jo jeg har haft maske på når jeg har fløjet, ellers ikke. Jeg kan ikke udstå masker.

  Ud fra mit synspunkt handler det lidt om at “inspirere” mine medmennesker. Ikke så få gange har jeg noteret mig at folk lige har kigget på mig, og et par sekunder senere trukket deres egen maske ned om hagen (Eller taget den helt af) når de ser den skøre farang ikke falder om på gaden I corona-dødskrampe, selvom han ikke har maske på.

  Bortset fra ubehaget ved maske I den fugtige varme, synes jeg også et vigtigt socialt element går tabt når man ikke kan se folks ansigter og dertilhørende smil. Så det blir’ et fortsat nej tak til masker fra mig, OGSÅ når Abekop-kampagnen blir’ skudt igang til Juli.

  1. Hej Thomas,
   tak for din kommentar. Nu tyder det da på, at det bliver løsnet lidt op.

   Men lur mig om de ikke finder på alle mulige mærkelige regler, så alle bliver totalt forvirrede.

   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *