Sidste nyt fra Thailand

Hver fjortende dag holder CCSA (øverste Covid myndighed i Thailand) et vigtigt møde. Her diskuteres, hvad der skal ske i de kommende uger, når det kommer til Covid-19 restriktioner. Sådan et møde havde de i går, og mange holdt vejret og håbede på bedre tider.

Alt hvad jeg skriver her er med forbehold, for på godt dansk: “It’s not over ’til the fat lady sings”. Godt nok blev der annonceret nogle ændringer i går på TV, men intet ligger fast, før det er annonceret i “Royal Gazette”, som er Thailands svar på Statstidende. Det sker så formodentlig i løbet af et par dage, og der kan godt forekomme ændringer. Husk – this is Thailand – så find lige saltposen frem!

Ændringer for turister

Det ser ud til, at man fra 15. december kan komme ind i landet uden at skulle booke en overnatning, transport og PCR test for at få lov at komme ind i landet. Man ændrer det nu til en ATK tests, som jo er meget hurtigere, og det giver sådan set god mening. MEN…… Man skal stadig transporteres til et godkendt hotel for at få foretaget testen, men man behøver ikke overnatning. Jeg må indrømme, at jeg tænker, at den transport og den test, nok koster i omegnen af det samme som en overnatning og PCR test, som er kravet nu. Altså jeg forstår det ikke….. Hvorfor ikke bare lave testen i lufthavnen? Den er jo alligevel halvtom, og de få mennesker der kommer hver dag, kan de da sagtens håndtere…. Måske kommer de til sig selv, inden de offentliggør det i Royal Gazette. Eller måske får de så mange tæsk for den beslutning på Facebook, at det ændres ved næste møde i CCSA.

En af mine bekymringer (og også andre udlændinges, der bor her) er at der har været en masse ballade om de ATK tests, der er indkøbt til landet. Alt er styret af myndighederne, som godkender, hvad der kan importeres. Da man nedsatte et udvalg til at finde de bedste tests for nogle måneder siden, kom de frem til, hvad de mente var det bedste produkt til en given pris. Det blev underkendt højere oppe, og man valgte at købe kinesiske testkits, som ifølge udvalget var af dårligere kvalitet, men prisen var til gengæld højere.

Kan man så stole på de der antigentests? Det håber vi sandelig, for den 23. december kommer vores veninde fra Danmark på besøg, og hun skal da helst ikke udsættes for en falsk positiv og en tur på hospitalet til en PCR test.

Nå, men der er også sket et par ændringer af farvekodningen af provinserne i landet, og dermed bliver udgangsforbuddet om aftenen afskaffet i de sidste provinser. Hua Hin er stadig ildrød, og det er selvfølgelig ikke særlig godt. Vores provins har mange fabrikker, der laver dåsefrugt, og der har der været mange tilfælde undervejs. I ugen der gik, lukkede vores Makro (svarer lidt til Inco i Danmark) her i Hua Hin en enkelt dag. For 14 dage siden fandt de personale smittet med Covid-19. Det kan man da kalde rettidig omhu! Så sprayede de gulvene med sprit, og så var alt godt igen – og nu skal vi som kunder bruge plastichandsker!

Smittetallet ligger mellem 5.000 og 7.000 pr. lige nu, og det er jo ikke meget på en befolkning på næsten 70 millioner. Fængslerne i Thailand står i øjeblikket for ca. 10% af de smittede hver dag. Det er helt forståeligt med et højt smittetal i fængslerne i Thailand, men hvorfor vaccinerer man ikke de indsatte og personalet??

Restauranter, barer og alkohol.

Især restaurant- og barejere uden for de såkaldte blå områder (hvor meget er åbent) havde håbet på, at de alligevel ikke skulle vente med at sælge alkohol til 16. januar 2022, som det blev annonceret for 14 dage siden. For barernes vedkommende har de sådan set været lukket siden begyndelsen af april i hele landet (i Pattaya siden sidste år i marts). Men nej – man holder fast i den 16. januar, fordi man kan få Covid til jul og nytår, hvis der serveres alkohol. Mange var skuffede, rasende, frustrerede og kede af, at de ikke kan få den kommende højsæson med. (Selvom – der er jo ikke så meget at komme efter mange steder, for under 100.000 turister er kommet til landet siden 1. juli i år. Det skal man lige holde op imod 38 millioner i 2019). Vi skulle lære at leve med Covid var budskabet for 2 måneder siden. Nu skal tallet nærmest nå 0, før vi kan komme videre.

Her i huset havde vi ikke de store håb for udkommet af denne uges møde. Det viste sig da også, at man opretholder forbuddet mod at åbne barerne, og at restauranterne stadig ikke må sælge alkohol andet end i Bangkok, Phuket, Krabi, Samui og et par andre steder. Vores ven Tam måtte endnu engang se sig skuffet over ikke at kunne åbne sin bar. Den er open-air med masser af plads, og han er helt indstillet på at lukke tidligt. Men nej!

Mange steder i landet holder barerne på trods af forbuddet åbent, og premierministeren advarede i går om, at der vil blive slået hårdt ned på det. Mange barer har også åbnet som restauranter i de blå områder, men her i Hua Hin hjælper det ikke så meget, for det er stadig ulovligt selv for restauranter at sælge en øl eller et glas vin til maden.

Men kom bare til Hua Hin alligevel

Ja, hvis man er okay med at bryde loven lidt (og det gør stort set alle i det her land – inklusive dem der bestemmer), så kom bare til Hua Hin.

Her i Soi 94 er det meste næsten som normalt. På en eller anden måde er politiet, beværtningerne og kunderne enige om, at de er helt kolde over for alle forbuddene fra Bangkok. Det kan godt være, at man ikke lige får serveret sin øl med “condom” – altså en kold direkte fra flasken med en cooler overfrakke. Til gengæld får man sit øl i et lækkert termokrus. Vin hældes bare op i det normale glas. Nærmest som om ingen ved, hvad DET er…..

Nogle gange er der et politiraid, og så får restaurantejeren en bøde (hvis ikke han/hun udleverer en diskret kuvert). Men i Hua Hin bliver gæsterne stort set ikke generet, udover at de skal stille sig op (med maske) og blive fotograferet i ganske sjældne tilfælde.

I Soi Bintabath (altså midtbyen) er det meste lukket – men en enkelt bar har åbent, og de sælger selvfølgelig, hvad kunderne gerne vil have.

Om det så er en meget populær pub i midtbyen, så mangler der ikke noget. Den ligger så gæsterne kan kigge lige over på politiets fordør. Live musik og det hele.

Forunderlige, ukuelige Thailand

Thaierne er bare nærmest ukuelige. Lige meget hvilke stopklodser og problemer de møder på deres vej, så forsøger de at finde en vej uden om. De er vant til, at lovgivning er vejledende – tag bare færdselsloven. Så når politiet holder op med at slå ned på et eller andet, så glider det bare ud i sandet. Jeg vil skyde på, at 80% af Thailand ikke tager sig af alkoholforbuddet vi har nu. Bare lidt ud på landet, og de aner ikke, at det overhovedet eksisterer.

Det er desværre bare synd for den lille del af thaierne, som er meget lovlydige. Sådan en kender vi! Han åbner ikke sin bar, før det er lovligt at sælge alkohol. Efter 8 måneder gør det meget ondt. Og det gør det også på os, for vi kan ikke lide at se en god ven kæmpe mod vindmøller. Hele det hysteri om alkohol er korridorpolitik og personlige meninger. Imens kæmper i tusindvis af restaurantejere, musikere, barejere og bartendere med en 0 indkomst, som der ikke kompenseres for. Ikke en baht har de fået, men der har været meget snak om det. Lige nu siger de, at NU vil de kompensere barejerne, men det har de sagt flere gange før.

Her i Hua Hin – og i store dele af Thailand – viser folk, at de er ukuelige. De siger ikke så meget, men de forsøger bare at tjene lidt penge, når de kan. Også på kanten af loven, og rigtig mange er klar til at tage risikoen.

Til sidst: Rockmusik længe leve – den har det dælme svært i Thailand lige nu. Vi SAVNER live musik. Hua Hin har (havde) SÅ mange dygtige musikere, og vi vil have musikkulturen tilbage.

 

PS. Orkideerne øverst er meget svære at få til at blomstre. Jeg havde fornøjelsen af at se de flotteste eksemplarer på vores lille lokale hotel forleden. Ejeren var PAVESTOLT!

PPS. Husk at masker er obligatoriske alle vegne i Thailand. Tommelfingerregel: Jo længere væk fra byerne, jo mindre håndhæves det.

 

2 thoughts on “Sidste nyt fra Thailand

 1. Syntes, det lyder meget besværligt at komme på ferie.
  Vores plan er at tage til Hua Hin, 3.1.22, vi har booket hotel og håber selvfølgelig på at det vil lykkes

  1. Hej Vivi,
   mange tak for din kommentar.
   Ja alt er blevet meget mere besværligt, og I Thailand er man eksperter i papirkram og procedurer. Desværre ved ingen, hvordan det kommer til at udvikle sig med den nye Covid variant, og i værste fald lukker Thailand grænserne igen.

   Jeg håber og krydser fingre for, at I kan komme til Thailand i det nye år og nyde jeres ferie!

   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.