Når der går håndværkere og sort uheld i tingene….

Kombinationen af håndværkere, der ikke kan lave tingene ordentligt, materialer der ikke er i orden og så en masse uheldige omstændigheder, kan næsten få en til at løbe skrigende bort.

På et tidspunkt var vi så langt ude, at jeg stortudede og foreslog, at vi bare skulle sætte en tændstik til skidtet og køre vores vej!

Her går det helt galt

Jeg tuder mest, når jeg ser sørgelige film, eller hvis jeg bliver edderspændt rasende, men her var det afmagt og dyb, dyb frustration. Det der væltede læsset var, at afløbet fra køkkenvasken valgte at stoppe – som i HELT midt i det hele. Vi prøvede alt muligt med kogende vand, natron, afløbsrens, svupper og hvad ved jeg, men det sad bare HELT fast, og ude i brønden bagved, kom der ikke noget ud. Jeg så lige i ånden, at nu skulle vi også til at brække gulv og sandwash op ude bagved. Som om vi ikke havde rod nok! Og jeg måtte tømme opvaskeren og vaske det hele af i hånden og gøre maskinen ren indeni.

Min dygtige husbond satte sig på en skammel og begyndte at banke hul i væggen, hvor afløbsrørene går – selvfølgelig klods op og ned ad vandrørene! Efter to dages banken, kunne han save afløbsrøret over, og så forsøgte vi at hælde afløbsrens i derfra. Det hjalp ingenting, og der var jeg godt nok ved at knække….. Men så kom det ridende kavaleri. Nogle af vores venner kom forbi med en højtryksrenser med spulehoved, og efter at have bøvlet rundt med det i noget tid, fik vi den endelig igennem. Der var fedt og snask fra et par årtier i de rør – afløbet har aldrig trukket særlig godt i køkkenet, så det var ikke kun “vores fedt”. Men sikke en lettelse!

Vi har dog ikke haft tid til at mure op igen, så nu kan man læse den seneste reklame fra Thai Watsadu byggemarked.

Tilbage til håndværkerne

De første par etaper af husrenoveringen gik helt fint og smertefrit. Vi fik lavet en ny havemur over til naboen, og han betalte ovenikøbet halvdelen. Vi fik også lagt fliser i et lille værelse og på en stor terrasse over carporten. Den havde sandwash belægning før, og der var en revne inde ved huset, så det regnede ned i carport loftet. Med en membran og fliser ovenpå skulle det problem være løst. Vi fik også malet et værelse og vores soveværelse, walk-in og badeværelse. Det blev rigtig fint – lige bortset fra at ingen tænkte på at tape vores klædeskab til, inden de brugte en rundsav og en vinkelsliber lige ved siden af. Der var alt vores tøj, sengetøj og håndklæder, og det var bare væltet ind i støv. Det tog mig nogle dage at vaske og stryge det hele, men til gengæld blev der 4 sække tøj og sko til Jungle Aid, som hjælper fattige mennesker i området.

Så gik vi i gang med køkken/alrum, og der skulle de reparere noget gips og male loftet. Jeg var mest til bare at reparere og lappe, men de fik os overtalt til at male hele loftet, for der var en del “reparationer” rundt omkring. Det var her, det begyndte at gå galt. Håndværkerne, som havde bygget havemuren, og som havde malet soveværelset blev sat på opgaven, og det loft blev bare SÅ stribet. De malede køkkendelen 4 gange – stribet. Resten fik 3 gange – stribet. Vi snakker 100 m2 med masser af lysindfald fra alle sider, så det er en sart størrelse.

De var meget ulykkelige og kunne ikke forstå, at det blev så ringe. Vi tror, at det er for dårlig grunding, men det kan være ligemeget nu. I sidste uge fik de så lov at prøve igen – vi havde ellers sagt nej. Vi har selv malet mange, mange m2 igennem tiden, for i Danmark har man ikke råd til at hyre en maler. Vi forsøgte at forklare dem, hvordan de kunne undgå striberne og brugte en halv dag på det. Derefter gjorde de som de plejer, og så var det nøjagtig lige så stribet. Så havde køkkenloftet så fået 6 gange…..

Så var det nok

Så måtte vi sige stop. Ham der kan male det loft er ved at male vores hus udenpå. Han har malet flere lofter her, og han er bare så god! Men han kan først male indenfor, når han er færdig udenfor, og det tager 2-3 uger.

Vores køkken-alrum har nu stået afmonteret i næsten 3 uger, og vi orker ikke mere. Derfor er gemalen også ved at male loft, og det er han altså bedre til. Selvom det er svært at dække over deres striber, så bliver det fint. Gipspladerne er nogle steder er ved at gå i opløsning af al den maling, så vi har kørt med aircondition på “dry” i nat. Han skal nok få det fixet og det skal nok blive godt. Selvgjort er velgjort – det havde bare været nemmere selv at gøre det fra starten. Og så havde de ikke brugt 25 liter loftmaling på ingenting.

Stilladser

Vi havde også en udfordring med malerne, der skulle male huset udvendigt. Nogle steder på huset er meget utilgængelige, og de mente nok, at de kunne stille et tungt stålstillads op på et lille halvtag af tegl, og der nedlagde gemalen veto. De kom en tidlig morgen med hele familien, børn og hund og kat og begyndte at stille stillads op og skrabe gammel maling ned i alle vores ting i carporten. Der måtte vi også lige træde på bremsen.

At bruge bambusstillads er en uddøende ting i Thailand, men vi fik heldigvis en anden maler, der kan. Nemlig ham der malede værelserne ovenpå sidste år. Det kræver teknik at bygge stilladset op, så det ikke dingler, og så er det også en kunst at arbejde på det. Han er branddygtig, og han ved det selv!! Han synger til arbejdet, bevæger sig som en balletdanser, og det er en fornøjelse at have ham. Ingen svineri, ingen “Ups, jeg kom vist til at ødelægge jeres trappestige” – eller “Ups – der kom vist maling på jeres fliser”. Det bliver så flot, det han laver, og han nægter at gå på kompromis med kvaliteten.

Sådan her bygger man et bambusstillads. Bambussen skal være frisk og grøn, så det ikke knækker, og det kræver en bestemt teknik at hæfte rafterne sammen med reb og en “strammer”. Der er ingen platform at stå på, så man går på rafterne og hænger spande op strategiske steder. Arbejdet foregår i bare tæer.

Opbygning af bambusstillads
Færdigt stillads

Andre forhindringer

Vores bøvl med fliserne forfulgte os også i et stykke tid. Vi måtte pille de første fliser op, da de var helt buede, og forretningen nægtede at kendes ved problemet. Men efter adskillige henvendelser fra vores “byggedame”, skrev jeg en klage på thai til hovedkontoret i Bangkok med hjælp fra Google Translate. SÅ kom der hul igennem, og i forgårs fik vi en tilgodeseddel på de resterende fliser. Det var immervæk 10.000 baht, så nu skal vi bare finde på noget at købe for dem, og så sætter jeg aldrig mine ben i den forretning igen!

Fliselæggeren spurgte, om vi ville have forkant på trappen af fliser eller om vi ville beholde sandwash. Vi ville gerne beholde sandwash – hvorefter han tog en hammer og bankede kanten af. Derefter lavede han verdens grimmeste fuge. Det brokkede vi os over, og forleden kom der en sandwash ekspert og lavede det om. Han var supergod, men efter en tur med en vinkelsliber lignede det hele skrot igen…

Fortrappe med grim fuge
Tæt på
En dygtig håndværker
Resultat

Midt i det hele holdt vores aircondition op med at virke ordentligt, og de mente, der skulle en rengøring til. Det hjalp ikke så meget, men til gengæld bankede han hul i en dørkarm og lavede en ordentlig kradser i en væg med sin stige….

Rensning af aircon med højtryksrenser

Så var der jo lige gemalens operation for nethindeløsning i Bangkok, hvor vi måtte sætte det hele på stand-by i begyndelsen af måneden. Ugen efter var han til kontrol igen med en overnatning, mens jeg passede butikken herhjemme. Nu er vi kommet dertil, hvor han selv kan dryppe øjne (mange gange om dagen), og han er også begyndt selv at vaske hår (han må ikke få vand i øjet)! Han kan også køre bil og løfte en spand maling. Det er fantastisk – jeg er simpelthen sådan en kagearm. En 18 liters maling må jeg trille rundt, for jeg kan simpelthen ikke løfte den.

Flybilletter og andre penge ude at sejle

Vi har simpelthen også bare så mange penge ude at sejle….

Vi havde planlagt en tur til Danmark i maj, men vi kom af gode grunde ikke afsted. Jeg gjorde med det samme Thai Airways opmærksom på, at vi ville have pengene tilbage, men hørte aldrig noget fra dem. Så læste jeg på Facebook, at man kunne lave indsigelse via sin bank – også selvom man havde brugt sit Visakort.

Vores bank tog noget tid om at behandle sagen, men i går fik vi næsten 10.000 kr. tilbage for billetterne. Hurra!

Nu mangler vi bare pengene fra vores sygeforsikring – det ser ud til, at de vil betale det meste af regningen på øjenhospitalet i Bangkok. Bare ikke medicin til hjemmebrug. Men de er mega sløve, og der er nu gået næsten en måned siden operationen. Heldigvis må man gerne svine et europæisk firma til på Trustpilot. Her i Thailand risikerer man at få en sag på halsen, hvis man nævner navnet på den restaurant, hvor man fik madforgiftning, eller skriver navnet på et firma, der har snydt en. Sådan er loven om bagvaskelse.

Skidt, skidt og mere skidt

Jeg kan godt leve med lidt skidt, men efter 6 uger, hvor der er skidt ALLE steder, så er jeg ved at være træt af det. Forleden gjorde jeg rent i værelset, hvor vi sover, mens vi laver soveværelse. 10 minutter senere brugte de en rystepudser på ydersiden af vinduet, hvorefter der lå rødt støv en halv meter inde i rummet.

Alle lamper, nips osv. fra stuen er i vores kontor. Her er ikke gjort rent i flere uger, så man kan skrive SVIN på hylderne herinde. Det kan jo ikke betale sig at gøre rent, før vi kan sige klart skib indvendigt. Og det er heller ikke til at komme til for alle de sager.

Malerne har malet vinduer udvendigt flere steder med en alkydmaling. Når de er færdige med det, så gør de ruderne “rene” med en terpentinklud. Det bliver ret så stribet skulle jeg hilse og sige, og det er svært at få af igen. Nogle af vinduerne kan jeg ikke komme til, så jeg må nok hyre en vinduespudser, når det hele er overstået….

Sådan her ser vores carport ud – 2 malerhold og en snedker, der lige afleverede havelamper i går…. Kaos alle vegne.

Vi slutter lige af med noget positivt. Vi har nogle store elefanthoveder på vores havemur. De var ret anløbne, men de fik en tur med en skrubber og til sidst en tandbørste fra 7-11, så nu kan man godt se forskel på vores elefanter og naboens.

Naboens elefant
Vores elefant

God søndag!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *