Motto: Man har ikke lov at være glad ret længe……

En af mine gode gamle kollegaer havde dette motto: “Man har ikke lov at være glad ret længe.” Og lige i dag, er det også mit. Nyt – ret dyrt – træ til vores gate ankom i dag. Det skulle være bedste kvalitet af hårdttræ uden knaster og fejl. Meeeeeen – det var ikke det, der kom!

Som man kan se, er vores gamle gate ikke i så god stand. Selve rammen og motoren har det fint, men nogle af brædderne er bundet fast med ståltråd, og andre er skiftet ud med træ af dubiøs kvalitet. Vi glor på den gate hver eneste dag, så nu skulle det være, og det ville vi gerne give lidt penge for – brædderne skal vi selv oliere og montere.

Aftalen – og hvad fik vi…

Vi valgte at handle hos et af de mere hæderkronede steder i byen, som kan lave både døre og andet, men de er nok ikke ligefrem de billigste.

Det der kom var brædder i 4-5 forskellige farver. Vi havde bestilt brædder, som skulle saves i en bestemt længde og være af en dimension på 1 x 6″ og så høvles ned til 20 x 135 mm. Der skulle jo være lidt at gi’ af, men trods det, havde langt over halvdelen savspor på både forside og bagside. Der er huller i træet, som de har fyldt ud med lyst (blødt?) træ, og nogle steder er der kæmpe knaster, selvom vi har betalt for knastfrit træ.

Træ er jo et organisk materiale, og derfor kan man selvfølgelig ikke forvente at få 34 fuldstændig ens brædder. Så skulle vi have valgt komposit i stedet. Men man kan vel godt forvente, at det er lavet ordenligt, og at værkstedet lige har kigget på bunken af brædder og sorteret lidt i det…

Vi prøver at tænke det bedste om folk, så vi håber på, at det produkt vi fik i dag var lavet af yngstemand, som ikke havde fået at vide, at brædderne var til en gate, og at de skulle være i olieret hårdttræ – og at de IKKE skal males, så man kan skjule fejl og mangler.

Vi siger ikke, at de har snydt os – men det føles godt nok lidt sådan… Vi bestilte 34 brædder heraf 4 brædder af anden længde til døren i gaten. Ud af dem var 22 kassable, og det er jo ret nedslående i sig selv. I det mindste havde de da den rigtige længde allesammen – men det er skisme da også svært at gøre forkert…

Thailandsk håndværk

Indimellem korser man sig over, hvad thaierne kan finde på at lave af “håndværk”. For det meste griner man nok bare af det, fordi det kan være ret grotesk og meget opfindsomt (ikke nødvendigvis på den positive måde), men også fordi det ikke er lavet hjemme hos en selv!

Selvfølgelig kan man skaffe gode håndværkere her, men det kan være ret svært. Blandt andet fordi det meste foregår ved sidemandsoplæring. Man kommer ikke i lære som murer eller tømrer – næh, det lærer man af sin far eller sin fætter – eller en anden. Nogle “håndværkere” er også multikunstnere, der kan mange forskellige slags håndværk, og dem kender vi jo godt. De hedder en handyman, hvor vi kommer fra. Finder man en god handyman i Thailand, så er det bare med at holde fast i ham eller hende!! De er guld værd!

Her er lidt billeder af de nye brædder – som iøvrigt bliver kørt tilbage til værkstedet i morgen….

Alverdens farver

Alle de kasserede

Savspor……………..

Mere savspor……..

 

Her gik det helt galt

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.