Mangotræer i haven – pas på!

Har man mangotræer i haven, og det ikke er en særlig stor have, så kan man skaffe sig et problem. De vokser simpelthen som vilde her i Thailand, og hvis man ikke holder dem i skak, går de helt amok!

Mangotræer og elledninger

Vi har allerede nedgjort en kæmpe mango bagved huset – til naboens store fortrydelse… “No free mangos anymore??”. Det mangotræ havde vel en 40-50 cm tyk stamme, og så groede det som en vild – lige op i alle elledninger, fiberledninger og alle mulige andre udefinerbare ledninger. Vores havemand siger, at hvis han har valget mellem at gå hen til en slange eller hen til elkabel, så vælger han slangen! Og det siger da ikke så lidt, sagt af en thai! Det skulle koste en formue, hvis man ødelægger noget på elnettet med sine træer og palmer, så det skal man så lige være opmærksom på. Desværre løber ledningsnettet langs med to af siderne på vores grund, så vi skal holde øje med det.

Men det store gamle mangotræ er død af Glyphosat-døden. Ikke særlig miljøvenligt, men det var det eneste, der kunne få det livskraftige træ til at give op.

Beskæring af mangoer

Det andet mangotræ, som står i vores have, vil vi gerne beholde, men når det nu også er filtret ind i alle ledningerne fra elværket og teleselskaberne, så må man jo tage affære. Træet har givet pænt mange mangofrugter i år, og vi har givet væk til vores havefolk og naboer. Så bytter vi lidt, og vores nabo er dejlig at bytte med – hun har nemlig et lille bageri hjemme i privaten. Se mere her. 

Så vores mango i haven skulle beskæres – eller på thai: Hugges ned! De tager en machete og afsted det går! Ikke lige i min bedre halvdels ånd, så han var ude og stikke dem en sav i stedet. Men uanset – ned kom træet! Så nu er det i en højde, hvor det måske holder sig væk fra trådene i et år. Det ser da lidt miserabelt ud….

Før  …………. efter    …… læg mærke til genboens kæmpe mango i baggrunden.

Hvordan man IKKE skal beskære en mango.

Vores genbo har også beskåret deres mangotræer – det vil sige lige pludselig kravlede der en midaldrende thai dame rundt i træet med en sav. Hun syntes åbenbart, at det var for tæt på huset, så hun skar alle grenene væk ind imod huset og lod resten stå. Nu hælder det faretruende ud mod deres havemur (os), og vores havemand er sikker på, at den mur vælter i en slem storm. Muren slår ihvertfald revner, så han har måske ret.

Her i Thailand blander man sig ikke i hinandens sager, så vi krydser bare fingre for, at der ikke kommer en god storm!

One thought on “Mangotræer i haven – pas på!

  1. Tak for tippet…. Vi har 8-10 Mangotræer på Vores grund her i Philippinerne…. Super lækkert men mange går til pga ingen beskæring,,,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.