Glædelig Jul! Og tak til Danmark og EU

Jeg vil starte med at sige tak til EU og Danmark for jeres julehilsen! Det er altid rart at modtage dårligt nyt lige op til en masse helligdage!

Har du prøvet det? Får man et brev med noget dårligt nyt, så kommer det altid på en fredag eller endnu bedre… Lige op til en højtid eller nogle helligdage. Så kan du nemlig ligge i sengen og rotere grillkylling hver nat, for du kan ikke gøre en pind!

Sådan en besked fik vi i torsdags, og vi forsøgte da også at løse problemet uden held fredag!

EU har nemlig vedtaget, at man for at få udbetalt løn, pension eller andre indkomster fra Danmark som udenlandsdansker skal opgive sit TIN nummer – altså sit skattenummer. Det gælder fra 1. januar 2024, og jeg følger da med i nyhederne i Danmark osv., men det her har jeg ikke hørt om før. Nu er det jo heller ikke af bred offentlig interesse, men os der bor i udlandet har da stor interesse i det! Nu behøver man jo ikke arbejde for at have indtægt i Danmark. Vi kender flere, der har ejendomme i Danmark, som de lejer ud og tjener på. Nogle har aktier og får udbytter. Ja, der er da mange muligheder. Link til Skat her.

I Thailand har reglerne indtil for nyligt været, at man ikke skulle betale skat af indtægt fra udlandet, hvis man ikke tog pengene ind i landet samme år. Det strammes der nu op på, så man skal betale skat af indtægter fra udlandet her i landet. Danmark og Thailand har en dobbeltbeskatningsaftale, som regulerer hvilket land der får skat af hvad, så det meste er ret klart for os danskere. Feks. beskattes al pension fuldt ud i Danmark. Aftalen skal sikre, at man ikke betaler skat dobbelt, og det er jo sådan set fint nok. Hvad der kommer til at ske med beskatning af indtægter fra udlandet ved vi ikke endnu – jeg tænker ikke, at de selv ved det. Men da man ikke har kildeskat her i landet, så har man jo hele 2024 til at udtænke reglerne, for beskatning sker først i begyndelsen af 2025. En anden bekymring er jo opsparing. Hvordan beviser man, at en gammel opsparing, som jo har været beskattet i sin tid, ikke skal beskattes igen i Thailand. Pyha. Vi så se!

Det er så den ene ting. Men nu falder det så sammen med det der EU krav om et skattenummer fra det land, man bor i.

Thailand er Thailand, og det kan nogle gange være noget giftigt noget. Er man heldig, så bor man et sted, hvor myndighederne er villigt indstillede over for Faranger, og hvor det meste kan lade sig gøre uden alt for meget bøvl. Sådan er det desværre bare ikke lige i Hua Hin med mange ting. I andre områder kan man nemt få sig en “husbog” for udlændinge, der ejer et hus, også kaldet Yellow Book. Her i byen skal man på ambassaden i Bangkok og have oversat og certificeret en masse dokumenter, og det er voldsomt besværligt og dyrt. Så vi har ikke nogen Yellow Book, hvilket giver nogle dokumentationskrav i forskellige situationer, men det lever vi med. Andre byer skal bare have nogle lokale papirer, og så får man det på ganske kort tid til ingen penge.

Så har vi en chef på skattekontoret her i Hua Hin. Jeg har spekuleret på, om han får bonus for, hvor få skattenumre han uddeler. Det er nemlig virkelig svært at få et skattenummer her! Da jeg fik mit, måtte jeg bruge en advokat, som fik stillet et scenarie op, så de kunne overtale skattekontoret til at lade mig få mit nummer og betale skat. Og jeg måtte bløde omkring 10.000 baht til en advokat! (Hvilket var næsten lige så meget som skatten).

Med alle de hvidvaske regler og EU’s bestræbelser på at afskaffe kontanter, så alt kan overvåges, så er det efterhånden lidt et mareridt at være udenlandsdansker. Af en eller anden grund, så bliver vi halvvejs kriminaliseret. Jeg har skullet svare på, hvor mange penge vi skulle bruge om måneden herude, hvor pengene skulle komme fra osv. osv. Og det flere gange om året, fordi vores daværende bank selv var involveret i hvidvask af penge. Efter jeg fik et TIN nummer, blev der dog ro! Det skal siges, at min indtægt i Danmark består i lidt udbytter fra aktier, og dem beskatter Danmark så, selvom jeg er skattefritaget, og så skal jeg så søge om at få dem tilbage. (pga. af den der store sag for nogle år siden, hvor en araber snød staten for milliarder) Den indtægt er ikke nok til at kommer over bundfradraget i Thailand, så egentlig skal jeg ikke betale skat af dem her.

Det samme problem har min bedre halvdel. Han har en indtægt fra royalties, som kommer fra nogle sangtekster hans mor skrev for mange år siden. Efterlevende får udbetalt royalties i 70 år efter forfatterens/komponistens død. Det er da ikke nogen herregård, men vi har altid kaldt det “Enkefruens Feriefond” og brugt pengene på oplevelser.

Nu skriver Koda så her lige op til jul, at de skal bruge et TIN nummer inden udgangen af januar, og hvis ikke de får det, så lukker de for udbetalingerne.

Så kopierer vi alle papirer vi har i huset og lidt til, klæder os pænt på, og så kører vi da på skattekontoret, tænkte vi. Vi kan godt snakke lidt Thai, men de er altså ikke nemme at forstå, når de sidder med de der sk…. mundbind bag ved en plexiglas væg med et lille hul i bunden! Og så er der det, vi kalder “mai hap” kulturen (Det har vi ikke, for vi vil ikke bøvle med at finde ud af, hvad det er du gerne vil have).

Den tur på skattekontoret gik helt galt! Altså man kan da godt grine lidt af det, når man er kommet lidt på afstand, men jeg kunne godt mærke i situationen, at jeg nok skulle have taget minimum 2 mentale valium! Vi prøvede at forklare dem, at det nu er et krav fra EU, at man skal have et TIN nummer for at få udbetalt sin indkomst i Danmark. Og at vi da gerne vil betale skat i Thailand, når vi skal. Inden vi så os om, spurgte de ind til vores indtægt, hvornår vi var kommet, og hvorfor vi ikke havde betalt skat af pensionen i Thailand. Lidt senere fandt de så ud af, at der er en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark, så nu skulle vi så køre til den danske ambassade i Bangkok og får dokumentation for, at min bedre halvdel havde betalt skat i Danmark af pensionen. Jamen altså…. Godt nok kender de ikke til kildeskat, som vi har i Danmark på de fleste indkomster, men det var jo ikke det, vi var kommet for.

Vi forsøgte så at sige, at han jo da i det mindste skal have et skattenummer for at betale skat. Jamen det kan han få, hvis han har indtægt, og så får han nummeret, når han betaler skatten. Jamen de lukker for udbetaling af indtægter, hvis vi ikke opgiver et TIN nummer….

Så ringede de til chefen, og han sagde en hel masse, som vi ikke fik med pga af den der plexiglas væg. Det endte med, at vi fik at vide, at vi kunne komme tilbage i morgen kl. 10, men det er nok ikke særlig klogt. Thaierne kan på en eller anden måde få det hele filtret sammen, så man ender ude i noget helt grotesk og slet ikke der, hvor man ville forvente.

Det mest mærkelige er, at de jo skal beskatte al indtægt fra udlandet fra 1. januar – men man kan ikke få et skattenummer???

I går skrev jeg til vores advokat, og så må hun altså bare tage sig betalt for at skaffe det der skattenummer, så vores indtægter ikke går i stå.

Vores indtægter er simpelthen så 100% gennemskuelige, at vi ikke kunne hvidvaske en femøre. Jeg føler mig voldsomt forfulgt i det her, og jeg er da bare en lille sild og ikke en stor fisk. Thailand kan selvfølgelig ikke gøre for, at EU indfører den slags krav, men hvis de vil have større skatteindtægter, så var det nok en god ide at udstede et skattenummer, hvis man beder om det. Rejs hjem vil nogen sige, men så siger jeg bare, scroll videre!

Nå! Det løser sig jo nok. Nu er det jul, og det er cool! (Og har du penge, så kan du få…. – det gælder i allerhøjeste grad her).

Om lidt skal jeg i gang med et lille juleprojekt. For en uges tid siden spurgte en dansker på en Hua Hin Facebook gruppe, hvor han kunne købe flødekartofler og flødestuvet spinat til juleaften. Jeg tænkte, den bliver nok ikke så nem….. Så jeg skrev til ham, at hvis det ikke var til 100 mand, så kunne jeg da godt bikse noget sammen. Vi skal nemlig bare selv ud til nogle venner og sætte os til et bord med dejlig mad uden at røre en finger. Det viste sig, at han bor lige henne om hjørnet, så det gør det jo supernemt.

Så i eftermiddag skal jeg lave lidt mad til ham og hans julegæster, og så kører vi det lige om til ham i en varmekasse, inden vi selv skal afsted.

Vi skal nok polstres godt i aften, for her er hundekoldt. I går var vi i byen og spise, og vi rendte rundt i lange bukser, lukkede sko og dynejakker. Vores hus er totalt utæt, så det stormer ind, og vi er pakket godt ind. Men heldigvis når vi da ikke ned på en hvid jul!

Glædelig Jul til alle! Nyd julefreden, godt selskab og dejlig mad! Og tak til min søde søster for den dejlige julekalender, som vi har hygget os med hele december. Som I kan se, så flyttede Nissen fra Danmark ind på vores bordlampe!

 

6 thoughts on “Glædelig Jul! Og tak til Danmark og EU

 1. Du tænker for meget over den slags. Det er en storm i et glas vand, men du har en tendens til at dramatisere, og så bagefter konkludere at det var a piece of cake.

  Som udgangspunkt tænker jeg du ikke skal forskudsopgøre dine indtægter, så du har sikker mange mange måneder til at få tingene på plads.

  Ha ha – flødekartofler og flødestuvet spinat, så blir det vel ikke lettere. Det lyder som om nogen skal have skinke til jul. Husk muskat nød i din spinat og lidt sukker hvis det var op til mig. Men i sønderjyder gør det måske anderledes 🙂

  Nyd julen hvis du kan

  1. Hej Laust,
   det er også mærkeligt, men det blev vedtaget efter at en eller anden snød det danske skattevæsen for milliarder. Så nu tager man skatten uanset om man er skattepligtig eller ej, og så skal vi små almindelige mennesker så bøvle med at få pengene tilbage. Behandlingstid op til 18 måneder…. Måske skal man skrive det til SKAT, næste gang man skal betale skat. Desværre – vi har travlt!

   Venlig hilsen
   Janne

 2. Hej Janne,
  Først rigtig mange tak for dine indsigtsfulde artikler – de er guld værd! Specielt fordi, jeg selv har overvejet at flytte til Thailand (gerne Bangkok).
  Men jeg skal love for, at der er sket lidt genovervejelser, pga. de geniale thailandske politikere. For her pr. 01 januar 2024 er der indført en anderledes TOLKNING af en 35 år gammel lov om beskatningsaftaler (dobbeltbeskatningsaftaler med andre lande, f.eks. DK) Og dén nye tolkninger meget ‘spændende’, fordi der åbnes op for, at man alligevel vil have lidt skat af allerede beskattede indkomster fra andre lande…) Det synes jeg lyder ekstremt ‘spændende’. For selv om man måske siger, at det kun er et par procent, kan det jo altid ændres. (det er som taget ud af ‘Yes, Minister – ved ikke om du kan huske den BBC-serie). Og TIN-nummeret er også en interessant opfindelse, synes jeg. Og så det med helbredforsikringen, som du skrev om 26. november. . . Ja, jeg har også undersøgt de forskellige selskaber, og jeres løsning er nok den rimeligste jeg har set – pris/dækning taget i betragtning. Men det kunne være fantastisk at bo i Thailand, men når folkepensionen halveres bliver mit budget for stramt. (Er pt 67,5 år gammel, men erhvervsaktiv) Så det bliver 2 X 1 måned om året tror jeg. Med mindre jeg vinder i Lotto. Jeg kunne selvfølgelig også forsøge at arbejde videre med IT-sikkerhed i Thailand, MEN her var din gode artikel om, at man ikke kan lære thailændere noget, en oplysende bremseklods. Har også talt med en professor ved et universitet i Bangkok om det. Og det med arbejdstilladelse er for svært. Det bedste er nok, at være realistisk.
  Men det kan være godt at bo i et andet land – har boet 7 år i Australien for 25 år siden. Er ikke begejstret for Danmark, men der er nok ikke noget at gøre, hvis jeg skal være realistisk. Men dine artikler er en opmuntring hver eneste gang jeg læser ‘Dansker i Thailand’. Håber alt godt til jer i Hua Hin – en by jeg besøger senere i år. Mange hilsner, HC

  1. Hej Henning,
   tak for din kommentar. Ja der er meget røre i andedammen i øjeblikket både her og i EU. At bo udenfor sit hjemland betragtes nærmest som noget kriminelt i dag. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke kan se, at vi jo bare tjener nogle håndører i pension i dag, og at vores opsparing er redegjort for i alle ender og kanter. Fang nu nogle af de store fisk, og lad vi andre lovlydige borgere være… Og med den nye premierminister her, så bliver det nok ret “interessant” at se, hvad der kommer til at ske næste år. Hvis det går som alt andet, ja – så ingenting. Jeg forstår godt, at det rokker ved din lyst til at bo i Thailand, men os, der er her, må som altid bare vente og se, hvad der sker. Ud at køre med de skøre!

   God tur til Hua Hin, når du kommer så langt.

   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *