Glædelig Jul – og så hurtigt kan det gå galt….

Glædelig Jul til jer som gider at læse med her på min blog fra Thailand!

Her var der lagt op til næsten “old normal” med fejring af jul og nytår og mange events over hele landet for at stimulere økonomien. Desværre er smittetallet her i Thailand gået fra 0 (udover folk i karantæne), og det har virkelig skabt frygt her i landet.

Det drejer sig ikke om de store tal efter landets størrelse, men eftersom man her har et mål om 0 smittede i Thailand, så er vi på vej udover kanten med godt 1000 smittede i løbet af den sidste uge. Det hele udspringer angiveligt fra en rejesælger på et marked i Samut Sakhon, som ligger sydvest for Bangkok på vej her til Hua Hin. Ifølge myndighederne kommer smitten fra gæstearbejdere fra Myanmar, som arbejder på fiskemarkedet i byen. Nu er smitten så spredt ud til store dele af landet via den kanal, og jo mere man tester, desto flere tilfælde finder man.

Det er jo ikke noget nyt. Man har i de sidste mange måneder ikke gjort meget i at teste her i landet. Det er kun gratis at blive testet, hvis man bliver indlagt, og det kan vel nok afholde de fleste thaier fra at gå den vej, for slet ikke at tale om gæstearbejdere, der bor som sild i en tønde i barakker, og som kun får en lille bitte løn på 30-50 kr. pr. dag.

Men det måtte jo komme, selvom også vi var blevet lullet ind i, at vi bare skulle være isoleret, indtil der kommer en vaccine. Grænsen til Myanmar er en si – 5000 km hvor meget af det er jungle. I Myanmar har de lukket ned mange steder, for de har fået en af de supersmitsomme strenge, som det ser ud. Folk derfra er desperate for at arbejde og tjene penge, og her vil arbejdsgiverne ikke betale en thai mindstelønnen, hvis han kan nøjes med det halve til en arbejder fra Myanmar. Der smuttede også lige nogle thai kvinder over grænsen fra Myanmar, for deres arbejdspladser var lukket ned. Et par af dem fløj lidt med indenrigsfly, gik i shoppingcenter og besøgte familie.

De sidste håb om indtjening over nytår er slukket

Rigtig mange arrangementer aflyses i hele landet i disse dage, og det er nok klogt nok. Det går dog hårdt ud over de næringsdrivende, som nu endelig havde lidt indenrigsturisme i udsigt i forbindelse med nytåret. Det er guvernøren, der bestemmer hvad der skal ske i den enkelte provins, men ingen tør nok stå med ansvaret, hvis der skulle dukke en supersmittebærer op i netop deres provins. Derfor breder det sig som en steppebrand, og her i Prachuap Khirikhan, som vi hører under, er det netop offentliggjort at alt er aflyst. Alle koncerter, fyrværkeri osv. osv. Sikkert klogt nok men meget trist.

Vi har ikke lock-down endnu, men skulle der dukke ganske få tilfælde op her i provinsen, så bliver der lukket ned for alt. Vi mærker tydeligt, at der nu er strammet op igen. I sidste uge kunne man bare vade ind i Makro, hvis man bar maske og fik målt sin temperatur. Nu skal vi bruge sporingsprogrammet Thai Chana (som virker bob-bob), og hænderne skal sprittes af.

Vores lokale ølmand advarede i dag om, at han ikke kan ordre hos bryggerierne mere, så nu har vi lige sørget for, at vi ikke bliver tørlagt. Han har fået at vide, at det kommer til at tage mindst en måned, men der er ikke noget officielt overhovedet. Alkoholforbud følger med lock-down her, for det anses af myndighederne som roden til alt ondt. Til gengæld kan man gerne gå ind på det lokale morgenmarked og kante sig rundt imellem folk, fisk, kød og grønsager.

Glædelig Jul

Nu vil jeg ikke hyle mere over det – vi har jo været priviligerede her i Thailand i lang tid. Vi skal stadig fejre jul og forhåbentlig også nytår sammen med gode venner, og det er da det vigtigste af alt.

Vi kan stadig gå ud i det skønne (men kolde) vejr og synge “Dejlig er den Himmel Blå”, så det vil vi så gøre!

Rigtig Glædelig Jul!

 

4 thoughts on “Glædelig Jul – og så hurtigt kan det gå galt….

 1. Hej i 2
  I ønskes en glædelig jul og et forhåbentligt bedre 2021.
  Tak, Janne, for dine fantastiske blog indlæg der glimrende beskriver jeres hverdag.
  Håber du fortsætter nyder hver et indlæg.
  Mange hilsener
  Claus Lindegaard

  1. Hej Claus,
   mange tak og glædelig jul til jer også. Jeg er rigtig glad for, at du kan lide min blog, og der kommer helt klart mere fra mig. Snart er der en historie om, hvordan vores ven Tam laver sin nye musikbar Rock Zone. Og det går ikke stille af! Thailandske håndværkere er en prøvelse i særklasse.
   Venlig hilsen
   Janne

 2. Hej Janne,

  Vi følger også dine indlæg med glæde sammen med lidt historier vi hører fra andre i Thailand.

  Vi må nok også indse at vi ikke kommer til Thailand foreløbig (vi sidder og kigger og kigger billeder) fra vores dejlige sted i Talay Tara som nok først får besøg i slutningen af første kvartal ….. men vi har i dag vaccineret de første i Danmark så det er dog glædens dag.

  Vi håber i havde en god jul og at i må få et rigtig godt nytår.

  De bedste hilsner
  Søren

  1. Hej Søren,
   tak for din kommentar – det er dejligt at vide, at man ikke bare skriver ud i det blå for sig selv. Jeg er rigtig glad for, at I kan bruge min blog til noget.

   Talay Tara ser ud til at være et rigtig skønt sted. Vi kender jo ikke så mange hoteller og huse indefra, når vi selv bor her.

   Desværre ser det ud til, at Thailand er ved at hoppe ud i 2. bølge, og det sidste nye er, at de nu også har smittede i Pattaya. Da de kommende dage er kæmpe rejsedage i Thailand, vil der nok komme en kæmpe bølge i januar. Vores havemand tager på besøg hos familien i Udon Thani i morgen, og det er jo en længere tur. Sørgeligt, men vi har jo også levet i en osteklokke i længe.

   Jeg håber, at alle vi Thailand fans kan ses her i landet igen snart. Rigtig Godt Nytår.

   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.