Farligt kryb og kravl i Thailand

Der er som alle andre steder masser af kryb og kravl i Thailand. Men modsat feks. Danmark, hvor nogle af de giftigste dyr er en hugorm og en fjæsing, hvis bid og stik man sjældent dør af, så er der nogle rigtig slemme krabater her i Thailand. Nogle af dem vi sådan er mest nervøse for kommer her.

Centipeder

Billedet ovenfor er af en såkaldt centipede – en slags skolopender. Det eksemplar fandt jeg i vores køkken-alrum, da jeg stod op i går morges. Jeg tænkte, det var da en mærkelig pølse, der ligger der…. Den var levende, men jeg kunne godt se, at den heldigvis ikke havde det så godt. Jeg tog lige 5 hurtige skridt hen til vores trappe ovenpå og så 4 skridt op. Hårene havde rejst sig på hele min lille krop, og jeg skulle bare væk. Føj for en djævel. Den var ca. 15 cm lang og ligner noget fra en Jurassic Park film. Min bedre halvdel kom ilende og fik den givet noget insektspray.

For et par år siden blev min veninde bidt af sådan en tingest, da hun sad på en stol ude på en græsplæne til en fest. Hun lå brak i mange dage og kunne berette, at det gjorde voldsondt i 4-5 dage. Normalt dør man ikke af et bid fra en centipede, men det er meget, meget smertefuldt. Mange siger, at det er det værste, man kan blive bidt af her i Thailand, og at ikke engang et skud morfin tager smerten.

Eksemplaret i vores stue var en såkaldt Vietnamesisk Centipede. Den kan blive op til 25 cm lang, og den kan leve i op til 10 år. Den kan komme ind alle vegne og er lynhurtig til at bevæge sig. Kommer den i forbindelse med dig, så bider den. Den er sådan set også et nyttedyr, for den æder kakerlakker og forskellige andre insekter, man heller ikke gider have omkring sig. Meeen, jeg lægger altså ikke gerne fødder til sådan en laban – nyttedyr eller ej. Jeg går heldigvis næsten altid i sko, selvom det gør man jo ellers ikke her i Thailand inde i huset. Jeg får mega ondt i mine hæle af at gå på stengulv, så jeg har indesko og udesko, men selv sko er jo ikke nogen garanti.

Jeg må indrømme, at jeg lige tænkte på alle de gange, jeg er gået ned i køleskabet efter en vand midt om natten uden at tænde lys……

Min husbond er handyman, og han har et lille værksted, som er PAKKET med sager. Når jeg går igennem der for at åbne op om morgenen, så tænder jeg altid lys først og kigger, om jeg kan se slanger, centipeder eller andet kryb, inden jeg går ud i rummet. Som man kan se, er der jo en million steder, diverse kravl kan gemme sig.

Mange gode gemmesteder til diverse kravl

Edderkopper

Jeg er ikke sart over for edderkopper. Vi boede op ad en skov i Silkeborg, og vi havde gigantiske edderkopper inde i soveværelset, som man næsten kunne høre trippe hen over gulvet om natten. Hveranden dag måtte vi redde edderkopper op af håndvasken, og de var tit MEGET store og MEGET behårede. Bevares, jeg kunne altså ikke så godt lide, hvis de store krabater ved et uheld kom til at kravle på mig. Eller hvis man vågnede om morgenen og kiggede sådan en ind i øjnene, når den havde indtaget hovedpuden. Vi havde også de der små “kamp edderkopper”, som kan springe på en flue og kværke den. Dem syntes jeg egentlig var meget søde.

Primært var de jo ikke farlige på nogen måde. Da vi kom til Thailand, havde jeg lidt samme holdning til edderkopperne her. Vi har næsten ingen, og det er skønt at slippe for alle de spindelvæv. Så når der endelig dukkede en edderkop op, gik jeg nærmest og passede på den. Indtil denne her sag på størrelse med min hånd kom piskende ind i stuen en aften – lige i hælene på en gigantisk kakerlak.

Jeg googlede straks krapylet og fandt ud af, at det er en Huntsman Spider, og den kan altså også bide, så det gør pænt ondt. Så var det slut med kærligheden! Uanset om den æder kakerlakker eller ej! Ud med ham!

Jeg læste en Jo Nesbo bog for nogle år siden. Den foregår i Thailand, og ifølge ham er en af de farligste edderkopper i Thailand en af de mindste. Jubiiiii….. Meget betryggende, når man nu ikke ser så godt!

Slanger

Her i Thailand er der giftige slanger, og der er masser af dem. Det er en videnskab for sig, og her i Hua Hin er vi heldige, for vi har en tysk ung mand, David Fröhlich, som man kan ringe til, hvis man lige finder en giftig slange i sin have. Han kommer og tager den væk (han slår dem ikke ihjel). Der er ligesom to forskellige slags slanger: De farlige giftige og de harmløse, hvor et bid godt kan gøre ondt, men man dør ikke af det. Jeg skal ikke lave en længere afhandling om slanger her, for det har jeg ikke forstand nok på det til. Men jeg har trodsalt sat mig ind i de forskellige arter af slanger, og hvordan de giftige ser ud.

Vi har i vores snart 6 år med vores hus her i Hua Hin kun set en enkelt slange, og den var en fin lille harmløs en. Vi havde drømt om vand i haven og alt muligt, men vi fandt hurtigt ud af, at det er en meget dårlig ide at tiltrække frøer til sin matrikel. Det er en af slangernes livret!

Bliver man bidt af en slange, skal man forsøge ikke at gå i panik og indprente sig, hvordan den så ud eller tage et billede. Så er det bare afsted til hospitalet og få dem til at hjælpe!

Jeg er ikke bange for slanger overhovedet, men jeg er godt nok bange for at blive bidt af en giftig slange!

Myg

Ja, det der lille, mega irriterende insekt, som man kan undre sig over, hvorfor Gud skabte, og hvorfor Noah tog den med på sin båd. Myg er et rigtig møginsekt, som dræber millioner af mennesker hvert år. I Danmark var et myggestik da irriterende, og tæt på skoven havde vi de store skovmyg, som kunne give et myggestik som et halvt æg, der gjorde ondt i mange dage.

Da vi flyttede til Thailand, lignede jeg elefantmanden, hvis jeg ikke sprayede mig med noget rigtig skrapt. Myggene elskede mig, og jeg bulede op overalt. Nu skelner vi mellem myggene. Der er de små, hurtige og meget irriterende, som stikker, det klør i 10 minutter og så har man en lille rød prik. Så er der de store – de elsker at stikke mig i den tyndeste hud, og det klør som pokker hver morgen i mange dage. Så må jeg bare have noget “Tiger Balm” på, og så fortager det sig efter nogle minutter.

Mange er bange for malariamyggen, og det skal man også være, men der er ikke ret meget malaria i Thailand, og medmindre man skal rode rundt i junglen i ugevis, så er det ikke værd at tage malariamedicin pga. af de mulige bivirkninger.

Men så er der Aedes myggen. Det er sådan en ting med stribede ben.

Læg mærke til de stribede ben. Denne klaskede min mand på sin mave!

Aedes myggen er den myg, der kan give dengue feber, og den har jeg godt nok respekt for. Den kan lægge æg i en lille bitte pyt vand og formere sig. Den er i modsætning til de andre myg, som mest er aktive morgengry og solnedgang, aktiv hele dagen. Den lever i by-områder, og i Asien får rigtig mange børn dengue feber. Ikke alle Aedes myg bærer dengue feber og kan smitte, men de har jo ikke ligefrem vaccinepas eller immunitetspas med.

Dengue er ikke at spøge med, for den kan være dødelig. Læs mere her.

De mere irriterende men ikke dødelige

Cikader kan være vældig hyggelige, når de larmer afsted ude i haven, men at få sådan en basse ind i huset, og den så giver sig til at larme, er temmelig alternativt. Nogle af dem kan sågar lyde som om en brandalarm er gået! De kan også være nogle ordentlige basser, og så er det ikke altid, at piloten har styr over, hvor han flyver!

Gekkoer

Gekkoer er da også meget søde, som de piler rundt på væggene og omkring lamperne om aftenen. De fanger myg og andre insekter og er jo egentlig nyttedyr.

Så skal alle stikkontakter tapes til….

Men de lægger æg i stikkontakterne, og de kravler ind i elektroniske installationer og kortslutter printene, så folk pludselig har et apparat, som ikke virker. Vores aircondition, vores venners gate motor, nogle andre venners lydanlæg osv. osv.

Det næste problem med gekkoer er, at “what comes in – must come out”. Jeg kalder dem “skideprinserne”, for det er de da godt nok gode til. Når jeg brokker mig over alle de små efterladenskaber i løbet af natten, siger min bedre halvdel altid, at der jo er MANGE myg i sådan en lille sort klat. Det er sådan set også rigtigt, men som min veninde siger: “De værste er dem med tynd mave!” And I agree!!

Kakerlakker

Undskyld det utydelige billede. Jeg kan ikke engang fotografere de krapyler uden at ryste billedet

Jeg HADER kakerlakker! De giver mig myrekryb, og finder jeg en død en et sted, så kan jeg dårligt nok feje den op og smide den ud. Det er et af de meste ulækre dyr, jeg kender. På samme niveau som rotter og duer. De spreder bare død og ødelæggelse, fordi de er i skrald og kloaker, og jeg synes de er klamme. For nogle år siden havde vi besøg fra Danmark, og vi sad en flok på terrassen og spiste pizza til aftensmad. Pludselig kom en kæmpe kakerlak flyvende og landede lige på brystet af vores veninde. Hun tog det bare helt cool og baskede den væk. Jeg dansede krigsdans med gåsehud i en halv time bagefter. Jeg KAN ikke li’ dem!

Vi har så fundet ud af, at en af de helt almindelige fugle her (Magpie Robin) er vild med kakerlak steg, så vi smider dem ud i baggården, når vi finder en, og fuglene kommer jævnligt og kigger, om der skulle være en lækkerbidsken.

Nu skal det lige siges, at vi heldigvis ikke har ret mange af de krabater generelt, så vi skal ikke klage. De er meget svære helt at undgå her i Thailand.

Hunde og aber

Ikke ligefrem kryb, men kort og godt: Hold dig væk fra gadehunde og aber i Thailand. Bliver du bidt, kan du hygge dig med 4-5 ture på hospitalet for at få injektioner og en kæmpe regning. Får man rabies, så dør man med 100% sikkerhed. Ikke værd at spøge med. Det samme gælder flagermus, som jeg i princippet også godt kan lidt. Nix pille!

Foodpanda og Food Grab

De sidste jeg vil nævne er de to ovennævnte. Deres motorcykelchauffører, som kører ud med mad, hører nærmest hjemme i kategorien kryb. De kører, som om de ingen hjerne har, og de skaber de mest vilde situationer i trafikken, man kan forestille sig. De overhaler indenom, kører alt for stærkt, kører på fortovet, maser og moser, og så sidder de skisme også og glor i deres mobiltelefon, mens de kører 80 på en stærkt befærdet lille vej.

Der er masser af farlige små og store ting i Thailand, men de der madudbringninger og trafikken generelt er nok en af de farligste ting i Thailand. Om chaufførerne for Grab og Foodpanda så er kryb og kravl eller bare på en slem og dårlig betalt akkord er så en anden ting!

Husk respekt for flora og fauna i Thailand – og Pest Control

Man skal have stor respekt for flora og fauna i Thailand, for der er SÅ meget mere ekstremt i et eksotisk land som Thailand end i Danmark. Uanset om man bor på et fint hotel eller har sit eget hus, så skal man sætte sig bare en lille smule ind i, hvad man kan møde på sin vej, og også tænke over, hvad man gør. Som herboende med hus er vi helt klar over, hvor vigtigt, det er at have professionel Pest Control til at komme og sprøjte jævnligt og holde øje med, at man ikke får sit hus spist af termitter, som vi var ved for at par år siden. Læs mere her.

Husk i Thailand: Ikke noget med lige at gå ind og tisse bag et træ i noget højt græs (og det gælder nok især damerne), ikke noget med røre ved ting, man ikke ved hvad er, og check lukkede sko, før du tager dem på!

Thailand er et skønt land – men også lidt farligt!

4 thoughts on “Farligt kryb og kravl i Thailand

 1. Jeg elsker dine letlæste og humoristiske artikler – der samtidigt tjener som gode råd. Selv efter 35 års besøg i Thailand finder jeg noget nyt hos dig

  1. Hej John,
   mange tak for din dejlige kommentar. Jeg er virkelig glad for at kunne skrive noget, der kan bruges selv af en veteran som dig!
   God dag!
   Venlig hilsen
   Janne

 2. Hej
  Rigtig god blog du har lavet her 🙂 Jeg har selv boet i Hua Hin i 5 år hvor de 2 af den var ude i landsbyen Huay Sai Tai (ligger mellem Hua Hin og Cha Am dog tættere på Hua Hin).
  Jeg kan sagtens nikke genkendene til samtlige kryp her vil dog lige tilføje scorpioner dem har vi haft et par stykker af (små sorte) for slet ikke at tale om de lede og modbydelige fireants og de store røde myrer 😀
  Min største oplevelse rent “kryb” mæssigt vil jeg nok sige var da jeg boede i Huay Sai Tai hvor jeg sad udenfor og arbejdede lidt hvor jeg hørte soiens hunde gik helt amok, da jeg kiggede troede jeg først en person stod lidt nede af vejen, men så hurtigt at det var en stor Copra slange som stod oprejst (for at forsvare sig mog hundene).. Jeg blev hvor jeg var (jeg skulle ikke i nærheden af balladen) heldigvis kom slangen væk uskadt tror jeg, men wauw aldrig set en Copra før og oprejst den var næsten så høj som mig (jeg er 175 cm.).

  Men jeg ville bare lige dele mine oplevelse lidt, og igen rigtig god blok du har og håber du nyder livet der ude – Hua Hin er et skønt sted helt klart min ynglings by sammen med Chaing Mai. 🙂
  Med venlig hilsen
  Dan

  1. Hej Dan
   Tak for din positive kommentar til min blog.

   Slanger og den slags er ikke at spøge med her, og nogle gange tager jeg mig selv i at være “dum dansker”, hvor jeg roder rundt inde i en busk i haven uden at se mig for først. Eller går i bare fødder på græsplænen… Heldigvis har vi ikke set så mange “slemme” ting her hos os, men derfor skal man ikke blive sløset.

   Lige nu er Hua Hin bare så dejlig med lidt køligere vejr og dejlig brise!

   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.