Det er nu dejligt at have gæster fra Danmark – og glæden ved en ostemad!

For et par uger siden havde vi en rigtig god ven på besøg fra Danmark. Udover at det var skønt at se ham igen efter mere end 2 år, så havde han også en rigtig dejlig godtepose med!

Jeg er i den heldige situation, at jeg stadig har en kerne af meget “gamle” venner tilbage. Når vi mødes, så er det lidt som at tage de bedste gamle sutsko på – det føles bare godt! Vores gæst denne gang er min “ældste” ven. Han er ikke den ældste ven, men jeg mødte ham første gang, da han var 7 og jeg var 6, og vi startede i 1. klasse. Han var til fodbold og den slags – det var jeg ikke – så vi havde egentlig ikke så meget kontakt i skolen. Senere, da han flyttede fra byen, blev vi en slags “pennevenner”, og siden har vi holdt kontakten og set hinanden jævnligt.

Vi har selvfølgelig fulgt hinandens liv igennem tykt og tyndt, men vi har godt nok også lavet nogle gigantiske huller i jorden sammen. Han flyttede til København for mange år siden, og i begyndelsen jeg og andre venner besøgte ham, skulle vi altid starte med at vaske op, gå ud med skrald og smide pizzabakker ud. Han var en rigtig ungkarl! Så var det 3 døgn uden løgn i Københavns natteliv, og i toget hjem stod jeg af på den forkerte station!

Nu har han en dejlig kone og voksen søn. Alligevel rejser han hele vejen til den anden ende af verden for at besøge os, og det skønner vi virkelig på. Min bedre halvdel har “kun” kendt ham i godt 30 år, men han var Best Man til vores bryllup i sin tid, og det giver jo også et særligt bånd. Jeg kan stadig se ham stå der uden for kirken i smoking og høj hat og føre os ind i sin fars fine, blankpolerede veteranbil til en tur rundt i Spandet om omegn!

Meeeeen, nu kommer vi tilbage til den der godtepose! Som altså i virkeligheden var en godte KUFFERT! Næsten 30 kg havde han med, og det var ikke hans få par underbukser, shorts og t-shirts, der fyldte op i bagagen! Jeg havde lavet en ønskeliste med ting fra Danmark, som enten ikke kan fås i Thailand, eller som er så dyre, at man får ondt flere steder, når man skal købe det. Og jeg skal da lige mene, at han ikke havde sparet på gassen! Her er “rovet” denne gang….

Dejlige ting fra Danmark

Det skal lige siges, at ALLE vores gæster er rigtig søde til at tage ting med til os, og vi står altid med en kæmpe bunke guld, når de ankommer! Men denne gang var det helt særligt, og det var på grund af denne her fætter….

Vores ven havde pakket et stykke Fætter Kras med kommen ind i 5-6 fryseposer, og den kom fint frem – omend lidt vind og skæv, men pyt nu med det! Dansk ost er det, jeg savner allermest! Min far var mælkemand (blandt andet), og han solgte ost fra mælkebilen. Nogle af dem lagrede han i et gammelt skab med netlåger, og de oste var til sidst kun 3 cm. høje men til gengæld fyldte de en hel kvadratmeter! Rigtig gammelost! Jeg åd det hele, mens min lillebror hadede ost!

Mens jeg endnu arbejdede i Danmark, kørte jeg forbi Them Mejeri ved Silkeborg på vej på arbejde. Mejeriet laver blandt andet Fætter Kras og Onkel Kras oste, og mejeriet har en lille butik, hvor man kan købe ost til en rigtig god pris. Jeg kom der tit og fik altid en hyggelig sludder med dem i butikken. Osten er meget populær, og jeg havde sågar en leverandør på arbejde, som jeg lige måtte køre derned og handle, når hun var på besøg i vores firma. Jeg har spist i tonsvis af Them ost, og jeg savner det virkelig meget. Det pjatost man kan købe her, er mest tungen ud af vinduet. Jeg har lige taget hul på et 2 kg stykke Edam, som har lagret i to år i mit køleskab. Det er okay, men ikke i nærheden af dansk ost!

Mit hamstergen sagde mig, at jeg skulle gemme det uvurderlige stykke Fætter Kras til en særlig lejlighed. Her hos os betyder det desværre nogle gange at hov…. Nu er det for gammelt. Så jeg besluttede mig for at tage hul på den værdifulde ost og at overraske min husbond med en hjemmebagt bolle med Fætter Kras på vores tur til Bangkok for et par uger siden. Vi stoppede på en rasteplads på halvvejen og satte os ved et bord for at spise den her bolle. Jeg var sikker på, at han ville opdage osten på grund af hørmen (som vi var vant til i Danmark, hver gang man åbnede køleskabet), men det var først da han fik den første mundfuld at lyset i hans øjne blev tændt. Det var en himmerigsmundfuld, og vi sendte mange mange kærlige tanker til vores ven, som allerede var rejst hjem igen. Nøj, hvor smagte det godt!

Nå…. Ikke mere om den ost!!

At have gæster er en skøn ting, og det har været ret hårdt at undvære besøg i næsten 2 år på grund af det Corona væsen. Vi har nu haft 3 rigtig gode venner på besøg siden jul, og det har bare været dejligt at kunne varte dem op og have masser af tid til at hygge og snakke. Selvom vi efterhånden alle sammen er lidt oppe i årene, så opfører vi os stadig, som om vi er teenagere! Nattelivet i Hua Hin kan ikke være i tvivl om, at vi har haft gæster, det er helt sikkert. Vi bor så centralt, at vi nemt kan gå ud hver aften, men det gør vi altså ikke til daglig, men når vi har gæster, så er det bare ud og vifte med ørerne hver aften. Jeg går til fitness sammen med min veninde 3 gange om ugen klokken 8 morgen, så jeg er den fornuftige, mens herrerne indimellem har taget sig en ordentlig tur.  Nu er det ikke mere 3 døgn uden løgn i København – det er 10 døgn uden løgn i Hua Hin!

Når vi har gæster, er det som om, at vi er på ferie i vores egen by. Vi æder og drikker og laver ikke en pind, og det er jo bare skønt. Til daglig her i vores hus er det jo lidt som at være i sit eget sommerhus i Danmark: Der er altid et stakit, der skal males, en hæk der skal klippes eller en skorsten, der skal fuges. Når vi har gæster, parkerer vi alle projekterne og koncentrerer sig om at nyde livet sammen. Og det er jo nærmest som at være på ferie!

Nu håber vi bare på, at tingene bliver så normale både her og i resten af verden, at vi snart kan besætte vores gæsteværelse med gode venner eller familie igen! I mellemtiden har vi nok desværre spist det stykke Fætter Kras og slikket indpakningspapiret flere gange!

 

8 thoughts on “Det er nu dejligt at have gæster fra Danmark – og glæden ved en ostemad!

 1. Du skriver, at du og din mand efter vielsen blev kørt rundt i Spandet og omegn i veteranbil.
  Er det Spandet i nærheden af Bjæverskov, hvor jeg boede fra 1978 til 1997?
  Skal iøvrigt bo hos to af mine døtre, når jeg først i september tager på besøg i Danmark efter næsten 3 års ufrivilligt eksil her i nærheden af Hat Yai.
  Og så kan du være sikker på, at jeg skal have ost med kommen.
  Hilsen fra Henning.

  1. Hej Henning,
   undskyld for det sene svar! Min fødeby er Spandet i Sønderjylland syd for Ribe. Men sjovt at der findes et sted mere i landet, der hedder det samme.
   Jeg håber, du har nydt dit ufrivillige eksil trods alt, og så skal du bare gå amok i ost med kommen til september!
   Venlig hilsen
   Janne

 2. Hej Janne jeg er selv meget oste glad og får ost fra venner og bekendte i DK, men hvis du helt er på den kan denne faktisk godt bruges hvis den ligger et par måneder i køleskabet udvikler den sig rigtigt godt….Conrads stærke ost, magen til stærke Riberhus fra Danmark, 500 g (nr. 467)
  Conrad´s stærke ost, meget tæt på et stærkt Riberhus fra Danmark, 500 g (MAX 2 PR. ORDRE)
  450
  Bare en lille oste hjælp fra Knud.

  1. Hej Knud,
   mange tak – jeg må prøve den engang. Vores lokale danske butik, Jailhouse, har også en okay ost, men det med kommen er nu en fantastisk ting!
   Venlig hilsen
   Janne

 3. Sawadee Janne

  Sikke en dejlig dag det er i dag – glad for at se du har fået det gode humør tilbage, for du var en smule vissen omkring prisernes himmelflugt. Det er nok ingen trøst, men min lokale Indiske restaurant her i København har også hævet prisen med 50%. Men 150 kr for en lille buffet er stadig billigt, de har givetvis tabt en formue alle de måneder de har været lukket ned, vi er bare glade for at de overlevede..

  Jeg må indrømme min version af en gammel ost mad, stammer fra gamle dage, så her er den. Sigtebrød/surbrød grevefedt, ost, sky og rå løg. Din version er mere hipster agtig, haha, du må være yngre end mig..

  Det lader til det der med at hærge i nattelivet er noget – Tom Kristensen “hærværk” hvis nogen kan finde den på et loppemarked, den er værd at læse – igen –

  Tørrede krydderier, ja det plejer også at fylde in min rygsæk, men i har have kan i ikke dyrke lidt af det hele og hvad med karse. Du sku vel ikke vide om man kan købe rå peberrod et eller andet sted.
  mvh max

  1. Hej Max,
   tak for din kommentar. Når du nævner din version af ostemad, så tænker jeg tilbage på flere besøg med min gode kollega på “Kystens Perle” i Horsens (ved Bygholm sø). Her fik man en ordentlig gammelostemad med fedt, ost, sky og løg PLUS der kom en flaske rom på bordet til at hælde på! Eller på storebæltsfærgen, hvor man kunne skræmme de fleste væk med deres gammelostemad – iøvrigt det eneste, der var værd at spise i deres cafeteria!

   Rå peberrod er ikke til at opdrive her. Conrads Deli havde det engang – dyrket i Nordthailand. Jeg får Carlsens fra Danmark eller jeg køber en tysk version fra min lokale pølsepusher “Shamel Bayerischer Meerrettich Scharfwürzig”. Den kan altså også godt få tårerne frem i øjnene. Du kan købe det hos Eddie her: https://www.foodbooking.com/ordering/restaurant/menu?company_uid=38bd1238-55b6-4930-9485-7fea670805b2&restaurant_uid=34a36c8e-a663-4842-832b-1910d0cd821b&facebook=true

   Venlig hilsen
   Janne

 4. Tak for det Janne, hvis det vokser i nord så skal jeg nok finde det. Jeg foretrækker frisk revet på smørrebrød. Linket til Eddie’s er også hjælpsomt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.