Andre problemer end Covid-19 i Hua Hin

Covid-19 er jo det altoverskyggende problem i verden lige nu, og det er jo ikke så sært. Mange syge og døde, hospitalssystemer der kollapser, nedlukning af samfund og folk der sulter.

Men her hos os i Hua Hin har vi også haft andre problemer i den forgangne uge. Det er selvfølgelig i petitesse afdelingen i forhold til verdens øvrige problemer, men det viser også lidt om de øvrige problemer, der findes i dette land.

Når man er “spærret inde” i sit hjem og skal få det til at fungere, så er der nogle helt basale ting, som man rigtig gerne vil have udover mad og drikke i køleskabet. Det er strøm, vand og internetforbindelse. Det har vi så ikke været så heldige med i den forløbne uge, skulle jeg hilse og sige!

Mangel på vand – et generelt problem

I Thailand er der rigtig mange steder mangel på vand nu. Regntiden – den lille – skulle gerne starte i maj, men nogle år kommer der ikke rigtig noget regn før langt senere. Her i Hua Hin har vi indtil for nogle dage siden ikke fået regn i det meste af et halvt år. Det kan ses på landskabet, som ligner Mojave ørkenen med tumbleweeds og det hele. Det kan selvfølgelig også mærkes på vandforsyningen, for det kommer fra overfladevand og opbevares i kæmpestore reservoirer rundt omkring. Det pumpes så ind i store samlestationer og derefter til mere lokale “vandværker”.

For at spare på vandet, skruer vandværket ned for trykket, så der på nogle tider af dagen slet ikke kommer vand ind her hos os. Derfor er det også klogt at have en vandtank, så man laver sit eget lille “reservoir”. Vi har to tanke med 4 m3 i alt.

For et par år siden fik vi også installeret filtre foran tankene, for det vand der kom ind var bestemt ikke rent.

Sådan så det ud i dag, da der skulle fyldes lidt vand i poolen med vand direkte fra vandværket. Lad mig sige, vi fik ret hurtigt lukket igen.

Vores vandtanke er omkring 1,80m høje, og 80% af tiden er trykket fra vandværket simpelthen ikke nok til at få det op i tankene. Når der så endelig kommer vand, er det nærmest drypvis. Dvs. vandet slipper potentielt op her på matriklen, hvis vi ikke gør noget.!

Nu har min Georg Gearløs mand så selv bygget en booster, der kan tage vandet med det slatne tryk og pumpe det igennem filtrene og op i tankene. Vi skal stadig selv holde øje med vandbeholdningen, men det er da meget bedre end at løbe tør!

Her ses apparatet mens det testes med poolvand

Når man ikke kan komme i bad eller trække ud i toilettet, holder det altså op med at være sjovt. Jeg har det faktisk med at blive lettere utilfreds med situationen, hvilket også flere af vores venner vil skrive under på.

Hans himstregimst er bygget af en skraldespand fra Global House og med pumper, relæer, følere osv. fra on-line butikken Lazada. Han har selv strikket den sammen. Det virker, og så er der det problem mindre!

Strøm og regnvejr – et generelt problem

Når det regner i Thailand……. Ja, så får man fyrværkeri! Ihvertfald var der masser af fyrværkeri her i Hua Hin forleden, hvor det halve af byen var uden strøm i mange timer. Og siden har det faktisk været sådan lidt on/off.

Tirsdag eftermiddag fik vi ENDELIG regn her i Hua Hin efter mange måneder. Som det altid er med for lidt og for meget, så kan det lynhurtigt gå galt med for meget. Vi fik 24mm på ikke ret lang tid, og det kunne kloakerne rundt omkring slet ikke klare. Der var flere steder store oversvømmelser i nogle timer – min bedre halvdel var i byggemarked og måtte næsten ro bilen hjem.

Når det har regnet på denne årstid, så kommer flyvetermitterne, så jeg var herhjemme og havde travlt med at få lukket ned og slukket lys, for de kan komme ind alle vegne.

Jeg lavede aftensmad, vi spiste, der lød tre store brag, og så forvandt strømmen. Fra vores terrasse på 1. sal, kunne vi se dette syn – der er simpelthen ild i installationen i elmasten – og dem kunne vi se flere af i det fjerne.

Den lysende plet er ildebrand i en elmast

Nå, men man kan jo godt rydde væk til lyset af en lommelygte – strømmen kommer vel snart igen. Men nej!

Det blev en forfærdelig nat, for i vores soveværelse var der 34 grader og rigtig fugtigt efter al den regn. Ingen aircondition og ingen vifte. Jeg sov på gulvet, for der var køligst. Med et vådt håndklæde over mig! Når man kommer op i min alder, sover man ikke på et flisegulv ustraffet. Det tog 2 dage, inden det holdt op med at værke i hele kroppen.

Mange siger, at de eksplosioner sker hver gang det begynder at regne efter en lang tør periode…. Men det bliver det jo ikke bedre af. De master er helt nye og sat op i efteråret 2018 (hvor vi iøvrigt havde 5 hele dage uden strøm fra 8-17). Suk!

I løbet af de næste dage faldt strømmen ud flere gange, og andre steder i byen var de uden strøm i mange flere timer end her hos os.

Manglende strøm = manglende internet – et generelt problem

Når man ikke har strøm, så har man vel heller ikke internet eller wifi? Det kan man sådan set godt, hvis man har en såkaldt UPS. Det er en kasse med et batteri, som man kan tilslutte et eller flere apparater, som så kan sørge for strøm ved en strømafbrydelse. Lidt ligesom en powerbank.

Vi har to. De er købt brugte inde hos en gut med en bar i centrum af Hua Hin. De var billige, og de virkede da i ganske kort tid ved en strømafbrydelse – til at starte med. Ved strømafbrydelsen forleden virkede de så slet ikke, så der var kun 4G på telefonen tilbage. Det koster 19 baht for 512MB hos AIS, og så kan man da komme i kontakt med omverdenen via sin mobiltelefon.

Jeg bliver ret negativ, når jeg ikke har strøm eller vand og heller ikke internet.

Men da min bedre halvdel fik skilt den der UPS ad, så fandt vi forklaringen på, hvorfor det ikke virker. Det batteri var nærmest på vej ud af indpakningen! Nu er der nye på vej fra Lazada, og så kan vi bibeholde forbindelsen til verden lidt længere.

Økuller

Ellers er vi efterhånden ved at få en lille smule økuller ligesom så mange andre i verden. Antallet af smittede i Thailand er helt vildt lavt, og det er ret mærkeligt. Måske er der alligevel noget om snakken med, at Covid-19 virus ikke kan lide varme og direkte sol.

Langt de fleste venter på, at nogle af tingene lukker op igen efter 1. maj. Der skal tages stilling til det i næste uge, og det bliver ret spændende.

Situationen er ved at være meget kritisk mange steder, og folk sulter faktisk.

Folk skal have mulighed for at tjene en dagløn og det helst meget snart.

Jeg krydser fingre!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *