Alting vokser helt vildt i Thailand

Her i Thailand vokser tingene helt vildt hurtigt, og man kan nogle gange næsten se planterne gro! Ihvertfald i vores have, som i løbet af de sidste 2 år har skiftet fuldstændig karakter.

De fleste, der har været i Thailand har sikkert bemærket, at der visse steder vokser vilde slyngplanter og blomster, som simpelthen nærmest har indtaget lygtepælene eller en husmur. Og det er altså ikke noget, der tager flere år. Her kæmper man nærmest med vegetationen for at holde den i skak.

Haveplanter i Danmark

Når man kører rundt i et nybyggerkvarter i Danmark, så står der tit en 30 cm høj hæk og et lille piletræ og et frugttræ hist og pist. Og sådan ser det faktisk ud i mange år. Især hvis det er et vindomsust sted eller hvor jorden ikke er helt i orden. Vi boede for mange år et sted, hvor det altid blæste en halv pelikan, og i de 4 år vi boede der, voksede vores enebærbuske ikke en centimeter!

Til gengæld vokser ukrudtet helt for vildt i Danmark, og vi har da også haft vores fair share af skvalderkål og millionvis af mælkebøtter! Nogle buske som klatrehortensia gik også helt amok, mens vi ikke kunne få en dronningebusk til at gro. Det var sikkert noget med jordbunden men ret frustrerende alligevel.

Haveplanter i Thailand

Det er klart, at mange planter er helt nye for os, når vi kommer til Thailand, men der er godt nok også mange, som vi genkender fra stuerne derhjemme. Nedenfor kan man feks. se Svigermors Skarpe Tunge i fri natur – godt der er en afspærring, for ellers var den i hele haven.

Når vi køber en ny plante på et af de mange, mange planteudsalg her i Hua Hin, sørger vi altid for at spørge, om de er til sol eller skygge. For stiller man en ny plante et forkert sted, er det ikke sikkert, man har den i mange dage. Det er også rart at vide, om den skal have meget eller lidt vand. Helt naturligt egentlig, men det kan sørme også være lidt af en udfordring.

Planter her i Thailand er ofte meget, meget billige i forhold til i Danmark. Ja, det tåler nærmest ingen sammenligning, så der er god mulighed for at eksperimentere. Desuden er det relativt billigt at få pænt store planter, så det ikke ligner en nyplantet have.

I Danmark forsøgte vi også tit at “hospitalisere” planter, der havde det dårligt, for at se om vi kunne få dem til at komme igen. Det gør vi ikke så meget her, men det er sjovt, når man bare stiller orkideerne i et hjørne, og et stykke tid senere, så blomstrer de igen. Det kan selvfølgelig også lade sig gøre i Danmark, men her skal man slet ikke gøre noget!

Her er nogle eksempler på før og nu billeder. De gamle billeder er taget den 20. april 2017 – før vi flyttede hertil – altså tilvækst på 2 år.

Svigermors Skarpe Tunge og en Ladypalm

 

Yellowbell – en meget nøjsom busk, som ifølge vores havemand taber blomsterne, hvis den vandes for meget. Det sidste billede er set udefra.

 

Viftepalmen her er gået amok, og den bliver altså til en meget høj palme. Ikke så smart, når den skal op igennem et tagudhæng, så den skal væk.

Den store palme ovenfor skulle ifølge vores havemand koste ca. 5-6000 baht, hvis man skulle købe sådan en størrelse i et planteudsalg.

Gødning

Det sidste jeg vil nævne er, at (kunst)gødning ikke er så almindeligt – og det tror da pokker, når det vælter op ad jorden alligevel! Vi har dog haft brug for gødning til krukkeplanterne, og det har været en udfordring. Man kan godt købe kunstgødning her, men faktisk kun en slags (16-16-16), og det brænder nogle af planterne af. Så kan man købe forskellige miksturer på flaske, og nogle af dem lugter så meget af død og ulykke, at jeg ikke engang kan blande det i en kande vand. Jeg har stadig til gode at finde det helt rigtige gødning – men det meste gror alligevel helt tosset.

Nåja – ikke ALT vokser helt vildt hurtigt i Thailand – det kunne feks. lige være ørkenrosen, og du kan læse mere om den her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.