Min nye (dyre) lidenskab – Ørkenroser

Ørkenrosen er en fantastisk plante, der er meget nøjsom. Den tåler at tørre ud og har det faktisk bedst på den måde. Her i Thailand findes ørkenroser i krukker rigtig mange steder, og de trives også fint i Danmark.

Det latinske navn er Adenium obesum, og det er faktisk en sukkulent. Den kommer oprindeligt fra Afrika, nærmere bestemt Østafrikas tørre områder. Det siger jo lidt om planten, og den skal virkelig ikke have meget vand. Den fås i et væld af farver og er altid dekorativ med sin forvredne rodknold og forfinede blomster.

Ørkenroser i Thailand

Her i Thailand, er den vældig populær, og den står rigtig mange steder og ser dekorativ ud. MEN – den er ikke billige!! I forhold til så mange planter er den pænt pebret. Man kan feks. få denne fine crysantemum for 20 baht (4 kr. – der er 3 i krukken).

Men en ørkenrose tager lang tid at udvikle, og så er det jo klart, at den koster noget mere. Vi har set mange forskellige størrelser, og lige så mange forskellige priser. Den vi købte i går på billede øverst, kostede 600 baht. En lille nybegynder kan fås for 2-300 baht, men det kan jo også være sjovt at forme dem selv. En stor flot gammel ørkenrose kan koste 3-6000 baht. Og det er altså mange penge for en plante i Thailand.

Denne står nede på den lokale tyske beergarden er nok lidt mere end en meter høj og . Den kunne jeg godt bruge i min have!

Vi har selv et par stykker i forskellige aldre. Vi har denne her baby, som vi fik af vores venner sidste år, og den er vokset rigtig meget siden da. Den blev klippet ned for et par uger siden, og ser nu sådan ud.

Så har vi “The Grand Old Lady”. Den er faktisk to planter, så den har både røde og hvide blomster. Den var her, da vi overtog huset, og den har nærmest blomstret uafbrudt siden. Den er utrolig flot.

Vores største problem er havefolkenes godhed. De vil så gerne vande DET HELE, så de pladrer bare vand på de planter, som egentlig ikke har så godt af det. Mange af de blomstrende buske her kan heller ikke lide for meget vand – de taber de blomsterne. Faktisk slog de en af de rigtig gamle ørkenroser ihjel her i vinter, fordi den simpelthen fik for meget vand. Det var øv. Vi har forsøgt at sige det, men det har de altså ikke rigtig forståelse for. Så nu har vi flyttet dem, så det ikke rigtig passer med vandslangen for de fleste af dem.

Ørkenroser i Danmark

Som nævnt kan man sagtens have ørkenroser i Danmark, og de er ikke særlig svære at dyrke. Ikke for meget vand, plant den om engang imellem og så giv den lidt gødning, når den blomstrer (sommer i Danmark). Og så skal den gerne ud om sommeren og ind igen til vinter. Bliver den for ranglet, så klipper man den bare, og den er ret nem at forme.

Jeg efterlod faktisk en 25 år gammel ørkenrose til en kollega med vinterhave, da vi forlod danmark. Den fik jeg som en lille bitte ting, og hver gang jeg plantede den om, voksede den og gav også fine blomster om sommeren.

Sjove former

Den sidste nye, vi lige har købt, ses på det øverste billede. Da jeg fik det op på min computerskærm skrupgrinede jeg. Hvis man er typen, der kan få figurer ud af skyer på himlen eller grenene på træerne, så bør man også kunne se, hvad jeg ser på det billede. Jeg elsker ørkenroser!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.