Hvad er dyrt, og hvad er billigt i Thailand?

Mange ser Thailand som et billigt land at bo og holde ferie i, og det er det da også på mange måder. Pengene kan række langt, når det gælder hverdagsting. Dog opdager man som expat, at der sørme godt nok også er nogle ting, der er voldsomt dyre, og det tager lige noget tid, inden man køber de dyre ting uden at vånde sig! Dette er ikke en total gennemgang af billigt og dyrt, men bare nogle af de ting, jeg har hæftet mig ved.

Generelt kan man sige, at hvis noget er produceret i Thailand, så er det forholdsvis billigt, hvis det ikke lige er belagt med skatter og afgifter, som feks. biler (ikke helt så slemt som i Danmark, men næsten) og visse typer alkohol (øl feks.). Desuden er alt, hvad der involverer arbejdskraft ofte meget billigt, så det betyder ikke så meget, at der går 50 ekspedienter rundt i byggemarkedet og keder sig.

Billigt i Thailand

Mad kan være ufatteligt billigt i Thailand. Man kan købe en god curry med ris til 35 baht (7 kr.), hvis man vælger street food eller en simpel restaurant.

Husholdningsartikler er i mange tilfælde også rigtig billige, feks. opvaskemiddel og god kvalitet staniol.

Man kan handle rigtig billigt på lokale markeder – og det gælder feks. både husholdningsartikler, madvarer, isenkram og tøj. Et lokalt marked, som er gearet mod thaierne er som oftest billigere end et supermarked – der skal man lige huske på, at mindstelønnen Thailand stadig kun er lidt over 300 baht (60 kr.) – altså pr. dag, så det nytter ikke noget, at et par nye cowboybukser koster 1200 kr!

Men selv når man handler i supermarkederne er nogle ting så billige, at man næsten ikke kan forstå det. Her kommer nogle eksempler.

Kyllingelår – 59 baht pr. kg – ca. 12 kr. Kylling i det hele taget er meget, meget billigt, og så er det en langt bedre kvalitet end danske gummikyllinger

Salt – endda havsalt 5 kg for 36 baht (7 kr)

Skyllemiddel – 3,8 liter for 73 baht (15 kr.)

Persille, dild og salat for ialt 62,75 baht (13 kr)

Arbejdskraft

Arbejdskraft er også ofte utroligt billigt i Thailand – hvis det altså ikke lige er en advokat, man skal hyre. Dog er advokater her stadig markant billigere end i feks. Danmark, så man skal ikke spare den omkostning, hvis man har brug for en advokat.

Som nævnt ovenfor, er mindstelønnen på ca. 300 baht om dagen, og det får en bygningsarbejder eller en arbejder i rismarken ofte kun. Her i Hua Hin ligger lønnen en anelse højere, så folk fra nordøstthailand kommer herned for at arbejde.

Vi lavede en lille ombygning sidste efterår (se billedet øverst), og vi havde 3 håndværkere (tror ikke de havde svendebrev i noget som helst) gående i 15 dage – også søndage – fra 8-18. Vi lagde selv materialer, det meste værktøj, afdækning osv. til, og så kom vi af med 15000 baht + en del kage, sodavand, vand og lidt ekstra drikkepenge. Så altså håndværkere i 15 dage for godt 3000 kr!! Det er utroligt, og de var faktisk rigtig glade for at være her – nok mest pga. kagen. 🙂

Vi så også en jobannonce i det lokale shoppingcenter. Butiksekspedient 6 dage om ugen fra 9-20, 8700 baht (1800 kr.). Pyha!

Vand og el

Vand og el er meget billigt ca. 4,5 baht (90 øre) pr. kW for el og 5 baht (1 kr.) pr. m3 for vand – og der er ingen afledningsafgift.

Dyrt i Thailand

 

Maskinopvask

Det største chock for mig, hvad angår priser i Thailand, var nok da jeg fandt ud af, hvad alt til en opvaskemaskine koster. Thaierne bruger helst ikke opvaskemaskine – heller ikke selvom de køber et hus med en opvasker. Ja, der stopper min forståelse så – jeg er ikke en af dem, der synes at opvask er hyggeligt!

671 baht for 24 stk. opvasketabs – det er 134 kr.!! For 24 stk. Derfor var jeg også i Fleggaard og hamstre en del 100 styks poser til 99 kr. til kufferten!! Og den billigste afspændingsmiddel her koster ca. 235 baht – altså næsten 50 kr. Det var i virkeligheden nok billigere at hyre en sød thai til at vaske op!

Ost

Så er der ost – og det gør også nas! Man kan godt købe noget relativt billigt, men det er af virkelig sølle kvalitet det meste, og hvis man er til almindelig skæreost, så skal man lede længe for at finde noget, der ikke bare er tungen ud af vinduet! Vi har skåret drastisk ned på osteforbruget og køber lidt men godt – ofte nede hos vores lokale lille franske specialforretning, Mirabelle.

Her er et eksempel på en totalt vild pris – 12 små President Camembert (250G) – pris 435 baht. 87 kroner siger jeg bare!! For en kedelig industriost, der koster 28 kr. i Bilka.

Alkohol

Så er der alkohol – det er også et kapitel for sig. Den billigste papvin koster 993 baht (200 kr) for 3 liter – og rygtet siger at den er tilsat frugtsaft for at holde afgiften nede. En flaske vin i en nogenlunde kvalitet koster nok i omegnen af 500 baht vil jeg tro – men jeg er ingen vinkender.

Øl er billige på bar og restaurant (helt nede fra 55 baht for en stor flaskeøl) i forhold til Danmark, men i virkeligheden er avancen faktisk ret lille, for prisen for en almindelig flaskeøl på 0,33l er ca. 30 baht – det samme som en Carlsberg i Danmark.

En billig flaske portvin koster 1000 baht (200 kr), og en importeret flaske gin koster nemt 1500-2000 baht. Til gengæld laver man lokal alkohol, og det er godt nok billigt. Feks. denne flaske thai whisky, som slet ikke smager som whisky men som rom. 250 baht (50 kr.) for en flaske.

Så er der som nævnt biler med afgift, møbler og havemøbler af en god kvalitet – derfor slæbte vi også havemøbler med i en container fra Danmark. Så er der mange ting, som er samme pris som i Danmark. Elektronik – der er ikke meget at spare. Hårde hvidevarer af ordentlig kvalitet. Meget værktøj er billigere, men så er det også derefter – vores hus-caretaker har stået med julelys i øjnene og kigget på noget af det værktøj, vi havde med fra Danmark.

Sygeforsikring

Prisen på en sygeforsikring er individuel, men skal man have en ordentlig dækning og ens alder starter med 5, 6 eller mere, så koster det altså rigtig mange penge! Sygeforsikringen skal man selvfølgelig kun have, hvis man bor her så meget af året, at ens rejseforsikring ikke dækker.

Dette er blot nogle af de mange mærkelige forskelle der er i priserne i Thailand. I sidste ende er alt jo et spørgsmål om prioritering! Dagens morale må være: Spis noget mere kylling og vask lidt mindre op i maskinen!

4 thoughts on “Hvad er dyrt, og hvad er billigt i Thailand?

 1. Hej Janne. Vi tager til Thailand om 18 dage. Først koh jum derefter Krabi. Ville bare høre om i mangler noget herhjemmefra som vi evt skal købe med til jer?
  Vh Marlene

  1. Hej Marlene, mange tak for din besked, og hvor er det sødt af dig at tilbyde at tage noget med til os. I skal jo på ferie nogle hundrede kilometer fra, hvor vi bor, så det skal I bestemt ikke bøvle med.

   Vi ønsker jer en rigtig god ferie!

   Venlig hilsen
   Janne

 2. Hej .Janne
  Vi har hus i Burriram
  Var der nogle afgift på container fra danmark
  vi vil sende en container til Thailand med indbo bla. møbler,havemøbler

  1. Hej Palle,
   det er et godt spørgsmål…. Vi bookede et flyttefirma, og de tog et udefineret “gebyr”. Da vi begge kom på Non-O retirement visum, skulle vi betale told. Hvor meget, der gik til told, og hvor meget til kaffekassen er uvist. Vi fik ihvertfald ikke noget tilbage. Hvis man har en thai partner eller har work permit, skal man ikke betale told.
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.