Ytringsfrihed i Land of Smiles

I forgårs blev en ny lov vedtaget og offentliggjort her i Thailand. Den siger, at man ikke må offentliggøre “fake news”, der kan skabe frygt og uro i befolkningen. Loven specificerer ikke, hvad der lige præcis er “fake news”, så fra nu af, skal man passe morderlig meget på, hvad man skriver. Mere end før!

Nogle Facebook grupper for danskere, der bo i Thailand eller bare elsker landet, har allerede nu annonceret, at man ikke tolererer nogen form for kritik af styret her i Thailand. I forvejen, må man ikke så meget som omtale noget om kongehuset, for så får man en såkaldt “Lese Majeste” sag på halsen. Altså majestætsfornærmelse. Men nu gælder det altså også regeringen. Og alt mulig andet….

I dag skriver jeg, fordi jeg ikke kan lade være. Men jeg må indrømme, at jeg er ved at løbe tør for “godter”. Jeg kan ikke sidde og skrive “lyserøde” rapporter fra et land, hvor man har tilsidesat ytringsfriheden. Hvis du som læser følger med i, hvad der foregår her i landet, så ved du også, at alt ikke er “lyserødt”. Og den almindelige thai er ihvertfald helt klar over, at det ikke er tilfældet. I dag holder de “dyttedemonstration” i Bangkok. Det er forbudt at forsamles i Bangkok og de andre “højrøde” områder i Thailand. Derfor samles de nu i disse timer i deres biler og på deres motorcykler på centrale steder og dytter. De signalerer, at de vil have premierministeren til at gå af. Han forsikrede forleden, at han ikke går nogen steder. Han føler sig forpligtet til at ofre sig for sit land. Politiet har allerede nu annonceret, at alle deltagere får en sag på halsen for ikke at overholde reglerne i undtagelsestilstanden, som nu har været i værk siden marts 2020.

For ganske få minutter siden, blev det annonceret, at 25 vaccinestationer i Bangkok lukker på ubestemt tid fra i morgen.

Der er simpelthen ikke vacciner nok i det her land. Thailand er ikke medlem af vaccine sammenslutningen Covax. Landet har satset på lokalproduceret Astra Zeneca vaccine, men de er endt med at købe Sinovac og Sinopharm i Kina. Jeg ved ikke, om det er fordi Astra Zeneca ikke kan producere eller producerer nok. Gennemsigtigheden er så klar som mudder, som man siger på engelsk. Men man må fra nu af ikke kritisere noget, eller i det hele taget nævne det, for så kan det jo skabe panik.

Jeg har grædt mine modige tårer i dag. Jeg kan næsten ikke holde ud at se på, hvad der sker her. Jeg er en skide udlænding – ja – men jeg bor her og er glad for landet og de dejlige mennesker, der findes her. Jeg er meget forbavset over, hvor roligt thaierne tager det. Det her havde udløst et oprør i Danmark. På den anden side tror jeg, at der er strømninger under overfladen, som kan blive til en tsunami på et tidspunkt.

Jeg må indrømme, at jeg nu overvejer at tage tilbage til Danmark i en periode. Få  den skide vaccination med en ordentlig vaccine på de danske skatteyderes regning (har jo også selv bidraget med en sportshal og en cykelsti eller to). Og når jeg så er ved det, så kan jeg jo lige så godt få opereret mit øje nummer to i Danmark og spare de penge. Danmark vil ihvertfald ikke hjælpe os herude på nogen måde, men så må vi jo bare tilbage til fædrelandet og være til last for samfundet. Hvis ikke Muhammed vil komme til bjerget, så må bjerget jo komme til Muhammed…..

Men hvor er det i det hele taget dejligt, at man kan kritisere sit land og sin regering uden at risikere anklager og fængsel. Man kan skrive, at et hotel er noget møg, og ikke få en sag på halsen, som det skete her i Thailand sidste år. Man kan skrive på sin Facebook side, at man synes, at borgmesteren er et fjols. Man kan lave fis med dronningen i et tv-show i anledning af majestætens fødselsdag, hvor hun skal vælge et stykke skinke, og hun griner selv med. Og så er man bagefter pave stolt af hende, fordi hun bare er en skøn og jordnær kvinde.

Jeg har aldrig i mit liv interesseret mig synderligt for politik. Jeg tror kun jeg kunne nævne navnet på statsministeren i Danmark, da jeg boede der. Her følger jeg ALT for meget med, fordi min danske tankegang påvirker mig. Siden jeg begyndte i skolen blev jeg opdraget til at forholde mig kritisk til tingene for at forstå dem. Det skal man ikke gøre  her. Og selv om min blog er på dansk og på en hjemmeside i Danmark, risikerer jeg fængsel her i landet, hvis nogen beslutter sig for, at jeg skriver “Fake News”. Nu skal jeg så bare trække piben ind og koncentrere mig om, hvad jeg skal have til aftensmad….

Livets pølse er speget….       (kom lidt syltetøj på) Shubidua

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *