Planter gror som vilde i Thailand – og et brag af en fest!

Her i Thailand gror de fleste planter som vilde. Jeg er altid forbavset over, hvor hurtigt planterne gror her – uden at man egentlig skal gøre ret meget.

Vores have er en ægte “rodehave”. Vi går ikke op i lige rækker og afrettede kanter. Jeg er ikke det store havemenneske. Eller jo, jeg elsker at kigge på en dejlig have, men jeg gider simpelthen ikke rode for meget rundt i en have. Og med de temperaturer vi har her i landet, så skal havearbejde for mit vedkommende foregår morgen eller aften eller i gråvejr.

Vi er velsignet med verdens bedste havemand. Bevares, hans kone er temmelig nytteløs, men hun kan da svinge en kost. Ellers er hun god til at benytte vores udetoilet…. Men vores havemand Eet er vi bare SÅ glade for! Han har passet vores have i mange år – også for de tidligere ejere. Han kan lide vores rodehave, og det kan vi se, når han går rundt derude. Han er blevet en rigtig god ven, som også hjælper os med alt mulig andet end haven, og så er han så meget “hjemme” her, så han selv henter værktøj i værkstedet – OG lægger det tilbage igen.

Han er havemanden, der samler et vissent blad op i poolen (selvom det jo ikke er hans job). Når han klipper i en busk eller noget, træder han et par skridt tilbage og vurderer, hvordan det han laver ser ud på afstand. Han er altid høflig og sød, og så synes han, det er skægt, at vi prøver på at snakke thai. Han hjælper os af med haveaffald og genbrugsaffald, og han køber ting til haven for os, hvis vi spørger ham om det. Jeg kan simpelthen stå og nyde synet af den dejlige mand gå rundt i min have, og jeg er helt tryg ved, at de nogle gange kommer så tidligt om morgenen, at vi ikke engang er stået op.

Forleden havde vi besøg af en ven. Han havde en kammerat med, som var på to ugers ferie i Hua Hin. Han kunne slet ikke få øjnene fra haven, og han sagde flere gange, at det da var en fantastisk have, vi har. Han sagde, at når han kiggede rundt, så faldt hans øjne hele tiden på noget nyt og spændende. Det er da det fineste kompliment, synes jeg. Det er også sådan, jeg selv har det med den have.

Men ligegyldigt hvor smuk den er, så skal man altså lige være over den, for at der ikke skal gå urskov i den. Ting gror som sagt helt vildt hurtigt, og er et træ pludselig blevet alt for voldsomt, kan det godt blive dyrt at få skåret tilbage. Vores havemand er skøn, men han har altså thai tilgang til tingene, og derfor har han lært, hvad han skal klippe i og ikke klippe i, hvis han ikke vil have mig farende ud af døren som en raket! Thaier vil gerne klippe til, så alt i en meters højde er helt bart – det er sikkert på grund af slanger osv. Hvis man har frit udsyn til jorden, har man jo også rimeligt styr over, hvad der måtte være på jorden. Men jeg gider ikke en have, der har “for kort pandehår”, så her hos os har vi flere “kaosbede”. Det her er et godt eksempel.

Kaosbed i vores have, som snart skal have en omgang med en saks.

Behøver man at luge?? Næh! Ikke når der er planter fra kyst til kyst…. Smart ikke?

Nå, men tilbage til at være “over” haven. En gang imellem, så tager vi lige en sav og den store saks frem, og så styner vi godt og grundigt i tingene. Luksus er, at vi ikke behøver at rydde væk, for vores havemand skærer det hele i småstykker og kommer det op i sin bil og kører væk med det. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, om han er ved at rende skrigende væk, når han en mandag morgen kommer til sådan en bunke.. Htan tager det dog altid i stiv arm.

Gule palmer vokser som vilde, og de skal lige holdes lidt tilbage

Vi sørger så som regel for en lille godtepose med et par øl og vand og noget spiseligt til den søde havemand, og han bliver da heldigvis ved med at komme, og det er vi meget taknemmelige for!

Her kommer lige nogle eksempler på vild vækst.

Agave fra vores venner i Silkeborg i august 2018
Samme agave nu..      
Flammetræ plantet i september 2022
Flammetræ nu
Inden i denne her er der en lampe….

Tomatplanter sået for 14 dage siden af frø fra en cherrytomat fra “Queen’s Project” (efter min mening de bedste, man kan få) – sådan ser de ud i dag. Stilkene er helt lilla og strutter af kraft!

   

Jeg skal slet ikke nævne vores mangotræ og en kæmpe palme (Edgar Scissorhand, som vi kalder den), som efterhånden har filtret sig bekymrende meget ind i ledningerne fra elværket og diverse fiberledninger. Det er straks MEGET værre!

Et brag af en fest

And now to something completely different…..

I ugen der gik, har vi været med til at fejre vores ven Tams fødselsdag på hans bar Rockzone ved Soi 94 her i Hua Hin.

Han har været igennem en hård tid, for der er simpelthen SÅ mange steder med live musik, som kæmper om de kunder, der nu er her. Nogle aftener er det meget småt med kunder – andre er helt fine, men det er svært at leve af sådan en bar med en familie på 5.

Han var ikke sikker på, om han skulle holde fest, men vi overtalte ham og lovede at betale maden til hans arrangement som en fødselsdagsgave.

Resultatet blev en fest fra kl. 18 – 24 med 7 forskellige bands og gratis mad. Allerede fra starten vrimlede det ind med kunder, og det blev da godt nok noget af en fest i løbet af aftenen. Det er lang tid siden, vi har set ham så glad, og det var også tydeligt at mærke, at hans kunder i butikken også havde en god aften. Der blev spillet rock, så det bragede, og folk fik både skrålet og danset igennem. Det var sjovt at se, hvordan folk, der kørte forbi, var ved at vride nakken af led. Hvad foregår der lige derinde?? Link til billeder og videoer er her.

Tams søn på 8 år, Namo, spillede trommer til et par af numrene, og han er ved at være en professionel lille unge. Musikken han spillede til var forfærdelig (trash – tror jeg det hedder), men han gjorde det trommemæssigt supergodt. Han er bare en sej lille gut! Og jeg er hans uofficielle tante (Baa Jane)! Man kan jo kun blive stolt!

Hvor var det også skønt at se så mange af Tams musiker kollegaer og venner støtte så flot op omkring festen. Alle bands spillede gratis, og der blev samlet ind til en musiker kollega, som ikke har penge nok til sin bypass operation. Jeg forstår godt, at Tam var lykkelig, euforisk og rørt den aften. (Og aftenen før kom trommeslageren fra et af Thailands mest kendte orkestre “Carabao” forbi for at ønske ham tillykke – så bliver det ikke større!!)

Efter 6 timer med rock til op over begge ører, kunne vi ihvertfald godt sove, da vi kom hjem. Og havemanden slog græs næste morgen klokken 7, uden at vi opdagede det!

PS. Jeg fik da også sunget et nummer til festen. Det var et væddemål med husbonden – han skulle tage 3 måneder i fitness centeret, og så skulle jeg synge en sang med hans band. Det er så hermed gjort! Ha ha.

 

 

 

2 thoughts on “Planter gror som vilde i Thailand – og et brag af en fest!

  1. Det er jo bare skønt at se den slags billeder. nu hvor vi er gået i vinter hi, mine potteplanter holder fast med nød og næppe, basilikum, den er, færdig , persillen vokser stadig, så der blir nok til en enkelt gang sovs mere. Så man blir lidt glad over at se billeder fra din have. Juletræ i gården med lys på, selvom vi sparer, sparer og sparer. Huspriserne rasler ned, men omkostningerne stiger hurtigere det er kun begyndelsen. Næste trin er stigende arbejdsløshed, hvis det går som det plejer. Og dem med de fede pensioner, den blir udhulet med 10%, så det ligner en klassisk recession. Nu mangler vi kun at det Kinesiske boligmarked bryder sammen… Demonstranter i gaderne i Kina, hvem havde set den komme.

    Så det er godt at se billeder fra din have og høre om havemanden og at der blir festet igennem hos Tam & Søn. Og dine tomat planter, det blir spændende, og jeres eget mangotræ, altså – ja jeg havde et 20 meter højt mangotræ i forhaven, da jeg boede i Indien, Alpholso mango, verdens bedste mango siger de i Indien. Det ved jeg ikke så meget om, jeg syns de thailandske mango smager ligså godt og med sticky rice pg kokosmælk, så er man i paradis..

    Jeg håber i kommer igennem jule måneden uden hjerneskader af at høre jingle bells alt for meget. Send et demobånd, jeg har en del producenter i familien, i to lyder som Suzy og Leo typer, eller er det Halberg og Larsen.. Haha …I har jo allerede navnet Driving miss crazy band…

    Nå klokken er snart 8, og solen står vel op på et eller andet tidspunkt

    mvh max

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.