Den danske ambassade på besøg i Hua Hin (og om at veksle danske kroner i Thailand lige nu)

I går, fredag, var den Den Kongelige Danske Ambassade på besøg i Hua Hin. Selvfølgelig fandt arrangementet sted på en DANSK restaurant, nemlig Mama Toy’s (Little Mermaid) på Soi 94 i Hua Hin.

Mød Din Ambassade

Det var overskriften for dagens arrangement. Repræsenteret var de to danske konsuler i Thailand, Alice Rosengren Skov og Charlotte Lykkegren. Den danske præst, Christa Lund Herum, som har tætte forbindelser med ambassaden deltog også.

Pænt mange danskere var mødt frem – vel en 30-35 stykker – og det blev da også nævnt, at det var det største arrangement for danskere uden for Bangkok indtil nu. Der blev joket lidt med undervejs, at det forhåbentlig ikke kun var frokosten, der trak. Meeeen alle i området ved jo, at man får rigtig dejlig mad på Mama Toy’s. Savner man en mørbradbøf med bløde løg eller en pariserbøf kan det fås her – og hvis man er til Khao Soi (Chiang Mai karrykylling), så er den også rigtig god.

Nå, men vi kom altså ikke kun for frokosten! Vi var da interesseret i at høre om, hvad ambassaden har at byde på i forhold til os pensionister i Thailand. Umiddelbart var mine forventninger ikke særlig store, for mit indtryk af ambassaden er, at de er mere en fremskudt “handelsattaché” end en hjælp til danske borgere. Jeg kan huske film, hvor f.eks. amerikanske statsborgere bliver hentet i helikopter i kritiske situationer i forskellige lande, men det tror jeg altså ikke eksisterer mere. Og da slet ikke for Danmark! I stedet for, kan man finde en prisliste på ambassadens hjemmeside her

Derfor var det interessant at høre, om vi måske havde misforstået nogle ting, så der i virkeligheden var flere ting at bruge ambassaden til end bare de betalte ydelser.

Er Den Danske Ambassade så for os danskere i udlandet?

Tjah – i nogle sammenhænge er de da en service for os, der bor i udlandet. Men vi skal altså selv betale for langt det meste – og det er jo sådan set også okay. At man også skal betale noget mere for et nyt pas end i Danmark er også helt okay. Sådan er det bare!

Men man skal huske på, at en ambassade primært har en “ambassadør-agtig” funktion. Altså at promovere Danmark i det land, ambassaden befinder sig i og selvfølgelig vedligeholde de generelle diplomatiske forbindelser i landet . Desuden at “beskytte” Danmarks ry og rygte, hvis der skulle opstå en krise eller konflikt i forhold til værtslandet. Derudover er en meget vigtig funktion at behandle ansøgninger fra udlændinge om turistvisum til Danmark.

Guldkorn fra mødet

Der kom selvfølgelig nogle guldkorn med fra mødet, og et af dem er en af mine kæpheste:

Tag ikke til Thailand uden forsikring! Never, ever. Aldrig!

Husk at Thailand ikke har et sygehusvæsen, hvor alt er betalt! Husk at privathospitalerne er pengemaskiner, og kommer der en solskoldet turist ind med en brækket ankel eller maveforgiftning. Ja, så tager de altså bare ved, og det kan blive ufattelig dyrt. Konsul Alice Rosengren Skov nævnte i går, at en sygetransport med fly fra Thailand til Danmark kan løbe op 2,5 mio…. KRONER altså! Det er altså dyrt på for en tur på vandscooter i en halv time!

Husk også, at en forsikring som regel ikke dækker, hvis man f.eks. har en ulykke på en lejet motorcykel og ikke har kørekort til det. Eller har fået en pilsner for meget i baren!

Ambassaden har en del af den slags sager, og de kan kun hjælpe med råd og vejledning samt skabe kontakt til de rigtige steder. Regningen hænger man altså selv på, hvis man ikke er forsikret.

Og som sagt: Det kan blive mega dyrt.

Bor man i Thailand er et netværk også meget dyrebart, for står man helt alene kan problemer være helt uoverstigelige.

Den sidste ting er tilmelding på app’en Rejseklar. Her kan man tilmelde sig, så man får besked, hvis der er nyheder fra Udenrigsministeriet omkring forholdene i Thailand. Som fastboende kan man kun tilmelde sig for et år ad gangen. Det betyder, at jeg ikke har været tilmeldt i ihvertfald 2 år….

Hvad kan Den Kongelige Danske Ambassade hjælpe os med?

Ambassaden kan hjælpe med:

 • visse Borgerservice ting, feks. pas, attester eller stemmeret i Danmark (som man ikke har som fuldt fraflyttet) – alt mod gebyr
 • problemer, man oplever som turist eller fastboende – sygdom, ulykker, fængsling osv. Ingen finansiel hjælp er mulig men at skabe de rette kontakter for at hjælpe i processen
 • Visumansøgninger for udlændinge, der ønsker at komme til Danmark (og her er man bagefter pga. Covid eftervirkninger)

Et par af spørgsmålene fra mødet var også interessante. Feks. hvordan forlænger man sit danske kørekort, når man fylder 70 år (muligt i 15 år i Danmark, hvis man ikke har nogle forbehold)? Det kan man så ikke, hvis man ikke er bosiddende i Danmark, men ambassaden sender gerne en ansøgning videre.

Eller hvorfor der er problemer med at veksle danske kroner i Thailand for tiden. Det kommer jeg tilbage til lidt længere nede i indlægget.

Den danske præst i Thailand

Der findes ikke nogen fysisk dansk kirke i Thailand, men der findes en dansk præst, Christa Lund Herum. Hun deltog også i arrangementet, hvor hun fortalte om, hvad hun kan tilbyde os danskere her i Thailand. Har man brug for åndelig hjælp i en svær situation, kan man kontakte Christa Lund Herum – Facebook siden findes her. På Facebook siden kan man også følge, hvilke forskellige arrangementer, der finder sted.

En af mødedeltagerne spurgte, hvorfor den danske præst  ikke kan vie (danske) par i Thailand. Hun fortalte, at det er noget, man skal søge Thailand om at få tilladelse til. Norges kirke har fået tilladelsen, men de må kun vie par, hvor der IKKE indgår en thai. Det sad jeg lige lidt og grinte lidt i skægget over – typisk thai! Men ved nærmere eftertanke tænker jeg heller ikke, at der er nogen som helst udenlandske organisationer eller myndigheder, der kan vie folk i Danmark??

Den danske præst kan heller ikke tilbyde nogen form for økonomisk hjælp i en nødsituation (det siger jo nok sig selv), men har man brug for at tale med nogen i en krisesituation, så kan man kontakte Christa Lund Herum.

Veksling af danske kroner i Thailand

Det emne kom selvfølgelig også op. Der ER store problemer med at veksle danske kroner i Thailand for øjeblikket. Jeg har læst utallige opslag om emnet på Facebook både fra danskere i en desperat situation og fra folk, som mener at vide, hvad det skyldes.

ENDELIG kom Finansministeriet i Danmark med en en udtalelse for et par dage siden efter 5-6 uger med problemer her. Ikke kun i Thailand men også andre steder i verden. Udtalelsen forklarede ikke ret meget, og jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad der er gået galt. Men et eller andet budskab er kommet fra Danmark, som har fået thaierne og andre lande til at slå bak i forhold til kronen. Adspurgt på mødet i går var budskabet – ligesom mit: Medbring EURO (eller anden stor valuta) eller hæv i ATM på kort.

Det sidste kan jeg ikke anbefale, for kursen er dårlig, og man betaler 40-50 kr. både til sin bank i Danmark og til banken her. Har man en konto her i landet, så overfør hertil med Wise eller en lignende tjeneste. Man kan også få sig et Wise Card, som man kan bruge de fleste steder i verden. Læs mere på deres hjemmeside.

Min vurdering af den danske ambassade

Mit indtryk af den danske ambassade i Bangkok har været, at det er en “dokument-automat”, hvor man stiller sig ved lugen med sit ærinde. Vel at mærke til tiden – se dette klip fra hjemmesiden.

Når man har afleveret sine papirer og betalt gebyret, kan man så hente resultatet, når det passer ambassaden at være færdige med det.

Når jeg siger det med “til tiden”, så er det fordi en af vores venner kørte i djævletrafik hele vejen til Bangkok for at forny sit pas. Han havde selvfølgelig bestilt tid, som man skal, og han kørte hjemmefra i rigtig god tid, så han kom for tidligt. Ja, så blev han da afvist ved gaten, og så måtte han vandre rundt i kvarteret i en time – og der er ikke en pind andet en store ambassadebygninger. Måske de skulle stille et skur op til ventende på den kæmpestore grund, ambassaden ejer? Det er jo ikke os alle, der bor i Bangkok…

Jeg forstår ikke, hvorfor langt de fleste “kunder i butikken” på en ambassade skal behandles som kvæg eller pestilenser. Det er det samme på den thailandske ambassade i Danmark. De har til huse i et kæmpe palæ på en fin adresse, men 99% af de besøgende (visumansøgere osv.) er henvist til et gustent rum i kælderen, hvor man sidder som sild i en tønde. Det må være et levn fra gamle dage, hvor de “fine” kom i de fine stuer og pøblen kunne stå udenfor. Jeg forventer ikke, at de ruller den røde løber ud for mig, men jeg synes bare, det er en mærkelig holdning. Vi er trodsalt kunder i butikken og betaler for ydelsen!

Sidste kommentarer….

Nu da jeg har deltaget i mødet i Hua Hin i går, så kan jeg jo godt se, at der bagved facaden på Den Kongelige Danske Ambassade i Bangkok er flinke og kompetente mennesker. Jeg synes, det var et supergodt initiativ af ambassaden at lave sådan et besøg. De var alle mega gode til at “mingle” og få snakket med de fleste af deltagerne, så vi fik mulighed for at stille flere spørgsmål, som måske ikke var relevante for alle i lokalet. Godt gået af de to konsuler, den danske præst i Thailand og deres personale!

Jeg kom ikke kun for frokosten! Men jeg kom hjem med et meget mere menneskeligt indtryk af vores ambassade og som ekstra bonus maven fyldt med fiskefilet, frikadeller med kartoffelsalat og æblekage.

 

PS. Billedet øverst er fra venstre: Christa Lund Herum, 2 medarbejdere på ambassaden, som jeg ikke har navnene på, Rene og Toy fra Mama Toy’s Restaurant, Alice Rosengreen Skov og Charlotte Lykkegren

 

 

 

 

4 thoughts on “Den danske ambassade på besøg i Hua Hin (og om at veksle danske kroner i Thailand lige nu)

 1. Du har ret når du skriver at man ikke bliver behandlet godt på ambassaden i Bangkok. For 14 år siden kunne man parkerer inde på ambassaden og sidde på stole udenfor borgerservice kontoret og vente på ens tur, og man blev altid behandlet godt. Nu er det slut man skal bestille tid kommer man bare lidt for tidligt må man vente ude på gaden foran porten på det smalle fortov det er under al kritik hvordan de behandler danske statsborgere. Men når det så er skrevet er det jo ikke ambassaden der udstikker reglerne, men det danske udenrigsministerium med hjælp af danske regeringer både til venstre og højre der hader at nogle danskere har den frækhed at flytte udenfor det forjættede EU vi bliver jo nærmest regnet som kriminelle af de små skrankepaver der sidder hjemme i regnvejret og blæsten og skal forholde sig til at vi sidder herude og hygger os i solen. Og når man først er inde på ambassaden er de jo flinke rare og hjælpsomme.
  Hilsen Knud.

  1. Hej Palle,
   tak for oplysningen – det var jeg ikke klar over! Det andet var også noget skrot. Da vi søgte om visum for at flytte hertil, måtte de sidst ankomne blive udenfor, for der var simpelthen ikke plads til flere mennesker i det lille lavloftede lokale! Godt det i det mindste er lavet om!
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *