Hvornår kan man besøge sin yndlingsstrand i Thailand igen?

Lad mig sige med det samme: Jeg har ingen anelse om, hvornår man kan besøge sin yndlingsstrand i Thailand igen. Hvorfor skriver jeg så om det? Jeg kan som så mange andre heller ikke lade være med at tænke på, hvornår der kan komme turister til landet igen og redder den slunkne økonomi.

Emnet er så fortærsket alle vegne, og der er rent faktisk ikke nogen, der ved noget. Men derfor kan man jo godt gøre sig sine tanker og så håbe på det bedste.

SÅ mange faktorer er i spil

Der er vildt mange faktorer i spil, når vi snakker om at rejse til Thailand i en form, der bare ligner det, som vi havde før Covid 19. Der er selvfølgelig selve Thailand – bliver de nuværende karantæneregler ændret? Bliver de helt fjernet senere? Hvad med reglerne for luftfart i Thailand, og hvad med Thai Airways som er i dyb, dyb krise ligesom alle andre flyselskaber (nok faktisk ikke bare et hul men tættere på Marianergraven). Når man så er kommet ind i landet, kan man så rejse frit rundt? Og i dette land med “fæld en regnskov” politik hvad angår papirer – hvor meget skal man så udfylde og medbringe?

Nu snakkes der selvfølgelig om, at folk kan komme ind med reduceret karantæne, hvis de er vaccinerede. Men der er intet vedtaget, og selvom det nuværende forslag bliver vedtaget, så er der stor tvivl om, hvordan det skal fungere. Sundhedsministeren har opfundet sin egen thai version af WHO’s vaccinepas, så mon det fra WHO som bruges i feks. Denmark accepteres her? Et forslag om reduceret karantæne snart og total ophævelse af alle restriktioner er blevet fremsat fra turistministeriet. Det indeholder bla. også en passus om, at en vaccination min. skal være 14 dage og max. 3 måneder gammel. Så hvis det forslag går igennem, så kan man som færdigvaccineret i april ikke komme ind uden karantæne i feks. august. Men igen – det er jo heller ikke vedtaget endnu.

Problemet er her i Thailand, at alle mulige ministerier og organisationer finder på alle mulige tiltag og forslag, og det hele ryger lige direkte i medierne. Desværre tit som en “sandhed”. Når man læser om den slags i medierne og på Facebook, så kan man godt finde den helt store saltpose frem. INTET er vedtaget, før det står i Royal Gazette (Statstidende i Thailand) med en ikrafttrædelsesdato. Indimellem mistænker jeg dem for at “sende balloner op”, for at se, hvordan befolkningen reagerer.

De senest forslag går på forkortelse af karantænen til 3 dage fra april. Man skal kunne komme på “yacht karantæne”, hvis man kommer i sin egen yacht – hvor mange gør lige det? Phuket, Samui, Pattaya og andre områder vil have “boblestatus” med specielle karantæneordninger. Der er nærmest noget nyt i medierne hver eneste dag!

Reglerne i Europa

Så er der reglerne i Europa og resten af verdens lande. Lige nu fraråder Udenrigsministeriet jo rejser til hele verden. Hvornår bliver det ophævet, så man igen kan tegne en normal rejseforsikring, som dækker? Og hvor man ikke risikerer, at regeringen forbyder alle fly fra et bestemt land, som det skete med Dubai?

I mange vestlige lande vaccinerer man på livet løs. Her i Thailand vides tallet ikke, men vi er langt under promillegrænsen. Kun to vacciner er godkendt – AstraZeneca, som skulle produceres lokalt i Thailand på en fabrik ejet af kongen. Jeg ved ikke, om de overhovedet er i gang med noget, for der blev købt doser udefra fornylig, og fabrikken har for travlt til at tale med pressen. Desuden er vaccinationer med AstraZeneca sat på hold pga. udmeldingerne om blodpropper fra bla. Danmark og Norge. Thailand har også købt en mindre mængde af en  kinesisk vaccine, Sinovac. Den er angiveligt ikke særlig effektiv (ca. 50%) og duer ikke til ældre mennesker. Men med de tal, som nævnes i medierne, så kommer det til at tage mange år, før befolkningen i Thailand er færdigvaccinerede.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der sker når de vestlige lande er færdigvaccinerede. Lader de så deres borgere rejse til et land som Thailand, hvor befolkningen ikke er vaccineret? Man hører jo jævnligt om, at skidtet muterer, og så kan folk blive syge igen. Det kan godt være, at vi ikke på papiret har mange tilfælde i Thailand, men vi tester heller ikke. Og mon Danmark siger ok til, at folk kan tage på ferie og få massage, gå på bar, få pedicure og manicure osv. osv.?? Vil man risikere at lade folk fare rundt i verden igen og komme hjem med nye mutationer?

Den smadrede økonomi og alle de desperate

Der er ingen tvivl om, at alt hvad der har med turisme at gøre, er smadret her i Thailand. Hvis du som dansker kunne tage afsted til dit yndlingshotel i Pattaya, så ville du finde ud af, at det er lukket for at personalet kan få en lille usset social ydelse. Alt mulig andet som restauranter, barer, massageklinikker osv. er også lukket. Turismen i Pattaya januar var 2% af, hvad den var i samme periode sidste år. Mange af de personer der arbejdede i turismefagene er rejst bort til andre egne af landet, og det kommer til at tage lang tid at åbne op igen.

Mange af de ramte thaier er dybt desperate og har ikke mulighed for at tjene penge, som det er nu. Der er lidt indenlandsturisme, men jeg har sagt det før: Man kan ikke leve af at klippe hinanden! Hvis en thai kører fra Bangkok til Hua Hin for at holde ferie i en uge, så er der butikker og restauranter i Bangkok, som ikke får hans penge. Sådan er det bare! Og hvis pengene er gået til et hotelophold i Hua Hin, så bliver der måske ikke købt en ny sofa i Bangkok.

Og så er der alle de desperate, som sidder rundt omkring i verden og SAVNER Thailand. Dem har jeg godt nok også ondt af, for hvis jeg havde siddet i Danmark nu, var jeg nok gået helt op i limningen. Selvom det er noget rod her, og ingen ved om vi kan lukke op i år eller næste år, så er det dog bedre end så meget andet. Landet her brug for turister, men det er godt nok en stenet vej, vi har foran os, hvad det angår.

Songkran 2021

I sidste uge har premierministeren godkendt, at der må holdes Songkran – altså Thailandsk Nytår – midt april, og at det giver en ferie på 6 dage. Dette gøres for at stimulere indenrigssturismen. Sidste år var det forståeligt nok aflyst, for alle der kender Songkran ved, at det kan være en heftig omgang med mange mennesker, høj musik og masser af vand. Også selvom den oprindelige udgave var at ære sine forældre ved blandt andet symbolsk at sprøjte lidt vand på dem. Songkran betyder en forfærdelig masse rejseaktivitet over hele landet, og Bangkok kommer sikkert til at ligge temmelig øde hen i den uge.

I morgen skal CCSA (det statslige “Covid Råd”) afgøre, under hvilke former højtideligheden kan afholdes. Det bliver helt sikkert noget med masker og social distancing, som alle thaier tager dybt alvorligt. Not!

Her i Hua Hin får vi nok “fuldt hus” til Songkran, for selv i en almindelig weekend er der masser af folk fra Bangkok i byen. Det bliver ikke mindre, nu når vi går ind i den varme sæson, hvor luften står stille i Bangkok, mens vi har en dejlig havbrise her i Hua Hin. Det bliver spændende at se, hvad der må arrangeres, men en ting er sikker: Jeg kører til ølmanden og i supermarkedet et par dage før og fylder lagrene op, og så holder jeg mig bare inde bag murene i de dage.

Mit gæt for åbning af Thailand

Mit gæt er, at det måske, måske, måske bliver muligt at komme til Thailand igen sidst på året i år eller først i 2022. Men om man så kan komme hertil pga. af alle mulige mærkelige krav her og der fra, det er usikkert. Presset på regeringen for at åbne Thailand op er enormt, men der er også mange, som taler for at holde grænserne lukket, indtil det går over. Og SÅ kommer det til at tage mange år!

Jeg håber, at foråret snart indfinder sig i Danmark, så alle solhungrende og thailandselskende mennesker kan nyde et godt dansk forår, hvor restriktionerne forhåbentlig stille og roligt bliver fjernet.

Imens prøver vi at passe på Thailand, så det er her endnu, når I kommer tilbage!

 

2 thoughts on “Hvornår kan man besøge sin yndlingsstrand i Thailand igen?

 1. Hej Janne,
  tak for dine indlæg om hvad der rører sig i Hua Hin, vi tog chancen og bestilte hotel i Hua Hin i sidste uge, 19 dage over nytåret. De fleste hoteller er pt. meget billige (det vi har bestilt er ca 1/3 af normalprisen), dog ikke typiske turishoteller som Hilton. Ved de større bookingsites er der desuden gratis afbestilling til helt hen i slutningen af december Vi har valgt at tage chancen for at der bliver åbnet op.
  Med venlig hilsen
  Søren

  1. Hej Søren,
   tak for din kommentar – er glad for, at mine skriverier kan bruges til lidt. Jeg krydser fingre for, at det hele lukker op, inden I kommer. I dag og i går har de desværre fundet en del tilfælde på et af de store vådmarkeder. Ingen har symptomer, og det er meget mærkeligt. Vi må krydse fingre for, at det hele lægger sig, og at I kan komme afsted.
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.