Dyr i hus og have

I dag skal det handle lidt om dyr i hus og have her hos os i Hua Hin.

Da vi boede i Silkeborg i Danmark, havde vi i 22 år et hus, som lå lige op ad en skov, og det gav masser af dyreliv i haven. Rådyrene åd mine roser, egern plyndrede fugleautomaterne, og der var et utal af fugle, fordi vi fodrede året rundt (indtil banken indførte de der lagkager, hvor man kan se, hvad man bruger pengene på…. Vi brugte i omegnen af 6000 kr. pr. år for at fodre dompapper og solsorte!). Vi kaldte altid huset for zoologisk have, for der skete ting og sager med de der dyr. Blandt andet fik jeg en dag et pjosk, da jeg skulle vaske en kjole i hånden i vores vaskekælder – ud af kjolen faldt en slange!! Min reaktion var bare at rende 5 gange rundt om mig selv, skrige af grin, styrte ud af døren og smække døren i. Det var heldigvis bare en snog – ovenikøbet en fin en, og den fik vi ekspederet ud i naturen igen. Vi har haft et par gråænder boende i nogle måneder, og vi har passet på et pindsvin i en periode. Og så havde vi så også de der s….. dræbersnegle. Jeg kunne fange i omegnen af 100 både morgen og aften, og de åd alt med grønne blade! Myggene fra skovene var på størrelse med gråspurve, og et myggestik kunne være så stort som et halvt hønseæg i flere dage.

Fordelen ved Danmark er dog, at der ikke er ret mange af dyr og insekter, der er farlige. Derfor kan man sagtens kaste sig i gang med at beskære en busk eller rydde op i nogle visne blade, uden at spekulere mere over det. Man møder ikke lige sådan en mega giftig slange eller et insekt, der kan sende en direkte på hospitalet, selvom man ikke har allergi.

DET er så meget anderledes i Thailand! Her er nogle virkelig giftige og farlige dyr og insekter, og man kan komme grueligt galt afsted! Jeg har desværre en vane med at “falde af på den”, så jeg stille og roligt glemmer, at jeg dælme ikke bare kan opføre mig, som jeg gjorde i Danmark! I starten hvor vi boede her, tændte jeg altid lyset og ventede et lille stykke tid, inden jeg gik ud i min husbonds tætpakkede værksted, hvor der kan gemme sig alle slags kreaturer ca. 1 million steder i klodskasser, Raaco reoler og på overfyldte hylder. Nu glemmer jeg det tit og vader bare derud uden lys. Og vi er ikke mere farlige for dyrene, end at der bor en tree shrew (en mellemting imellem en mus og et egern) i reolen, og den har så ædt fingrene af alle vores havehandsker! Heldigvis er den ufarlig, men den er ved at være så fortrolig med os, at den sidder og glor ind ad havedøren på terrassen. Hvis den kan komme ind i værkstedet, så kan en slange altså også!

Nå ja – sådan apropos slange…. Forleden råbte min husbond på mig, og han stod så og gloede på en slange i stuen. Den “styrtede afsted”, og kom så ind på vores kontor. Her forsvandt den på mystisk vis i den blå luft. Det er ikke et særlig stort rum, men der står et par store køleskabe og et skrivebord, og alt blev gennemsøgt. Væk var den. Vi lukkede døren ind til rummet og drak en øl, mens vi diskuterede, hvor søren den kunne være blevet af. Jeg gik ud og kiggede ind ad vinduet, og der var den så under mit skrivebord. Denne gang fik vi fat i den og fik den jaget ud med en kost. Vi kunne se, at det bare var en harmløs tree snake, men havde det nu været en pit wiper eller en spitting cobra, havde vi bare låst huset af og ringet til den lokale slange guru – en ung tysker, som er ekspert i slanger. Da jeg næste dag skulle klippe nogle buske, der var blevet for vilde, fik de godt nok lige nogle tæsk med en kost først. Selvom slangen ikke var giftig, så kan det altså godt gøre ondt at blive bidt!!

I morges fandt vi så denne her sag i poolen….

Og det er altså anden gang i nyere tid, så nu ved vi, at den første ikke bare var en enlig svale. Det er en centipede, og det er en rigtig led fætter! Man kan bare spørge min veninde, som blev bidt af sådan en for nogle år siden. Hun lå brak i flere dage med en opsvulmet fod og rigtig, rigtig mange smerter. Denne her er omkring 20 cm, og den er heldigvis stendød. Bare at se på den giver mig kuldegysninger – omend ikke så meget som en kakerlak kan give mig – dem hader jeg bare af et godt hjerte! Tam siger, at mange af de her trælse ting kommer ud, når det er fugtigt vejr, og lige nu får vi en ordentlig byge om eftermiddagen de fleste dage. Det understreger bare igen: Man skal SE SIG FOR, selv når man er i sin egen veltrimmede have med pest control og det hele.

Så til den mere hyggelige del! Vi har en gecko, som igennem længere tid har boet bag ved mine overskabe i køkkenet. Den har af og til en kæreste på besøg, og så hygges der.

Et par uger senere vrimler det med småbitte geckoer, og det er da også lidt hyggeligt. Geckoer er nyttedyr, for de tager en masse insekter, men “what comes in must come out”, og det må jeg så tage mig af hver morgen. Forleden tog min gecko en stor natsværmer og slæbte den med op bag køkkenskabet. Det summede og rumsterede deroppe i en rum tid, inden der blev ro! Geckoer kan også være skadedyr…. Denne her fætter kortsluttede printet i vores air condition. Fred være med den, og det kostede os da kun 8000 baht til en ny inde-unit! Printet var ikke til at opdrive.

De her fugleunger var faldet ud af reden i et lille træ ved vores pool. Vi kunne godt se, at forældrene var noget i panik, så vi fik bundet den lille rede (som var lavet mega elendigt) op med noget installationstråd og så tilbage med ungerne. Desværre blev de nappet af en anden fugl nogle dage senere, men sådan er naturen jo.

Om aftenen får vi af og til en forvildet guldsmed ind. Sådan en kan virkelig vælte helt vildt rundt i lokalet – sikkert på grund af lyset. Indimellem risikerer man at få sådan en med 100 km lige i ansigtet! Denne her kamikaze pilot gik direkte i bordet på et tidspunkt, og så var den bare stendød!

Ikke alle dyr er farlige her, men man skal godt nok lige huske på, når man går ud i naturen, at det KAN de være, . Eller bare i haven ved sit eget “civiliserede” hus!!

PS. Husk at kigge skoene efter for frøer…. Det kan vores danske ven nikke genkendende til. Og så har vi ikke sagt noget om skorpioner.

 

 

4 thoughts on “Dyr i hus og have

 1. Herlig beskrivelse!! Mit første møde med gekkoer var også i Thailand, i 1996, og der var også to, ligner præcis dine 😉 Jeg måtte jo så forklare min dengang 5-årige søn, hvad der foregik!!

 2. På min beachfront restaurant i Varkala, Kerala, Indien, havde vi en Mongoose som kæledyr.. Kipling skrev om det dyr i “Rikki-Tikki-Tavi”. For os var det bare et vidunderligt, selskabeligt og energisk kæledyr, som uden problem tog sig af de slanger der var i området, sådan een må du ha…

  1. Hej Max,
   tror du, den kan sættes på taget og fange de sk…. duer, som sender splattere på størrelse med spejlæg ned på vores fortrappe og rundt om hele huset?
   Venlig hilsen
   Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.