Nye skatteregler i Thailand

Eller nej, egentlig er det ikke nye regler… Det er bare en ny fortolkning af reglerne for at betale skat af indkomst udlandet, som trådte i kraft 1. januar i år.

Med sædvanlig præcision og ynde, så har de thailandske myndigheder endnu engang formået at skabe usikkerhed (nogle steder grænsende til panik) i expat gruppen af mennesker, der bor her i landet.

I september sidste år offentliggjorde skatteministeriet, afskaffelsen af den gamle regel om, at man ikke skal betale skat af indkomst i udlandet, hvis man ikke tager pengene ind i samme år. Det var noget af en bombe, og som sædvanlig fulgte der ikke nogen detaljer eller nærmere beskrivelse med. Kun at ikrafttrædelsesdatoen var 1. januar 2024.

Seminar om thai skat

Da ingen rigtig ved, hvad der kommer til at ske helt præcist, så er et seminar om teamaet selvfølgelig meget velkomment. Sådan et seminar har vi så været til i formiddags på et lokalt hotel. Der kom omkring 200 mennesker! Det var arrangeret af et lokalt advokat- og revisionsfirma, og det gjorde de jo nok ikke for deres blå øjnes skyld. De havde inviteret et par folk fra det lokale skattekontor, og selv om de kun kunne tale thai, så var det alligevel interessant at høre, hvordan de opfatter situationen.

Budskabet var, at al indkomst i udlandet nu er skattepligtigt i Thailand, hvis man opholder sig i Thailand mere end 180 dage om året. Hvis man feks. får folkepension eller anden pension i Danmark, så skal man bevise, at man har betalt skat i Danmark, og så får man “credits” for det her i landet. Lever man af sin opsparing, ja, så skal man kunne dokumentere, at det er opsparing.

Det fremgik, at de thailandske myndigheder 2023 modtager oplysninger fra de fleste lande i verden om indkomst via et centralt system. Skattechefen sagde, at de bruger Big Data og AI (kunstig intelligens) til at “knuse” de store mængder data, så de kan finde alt.

Budskabet var også, at man fra i år skal selvangive, hvis man har nogen som helst form for indtægt i udlandet. Også selvom man ikke når op på minimumsgrænsen på 150.000 baht og også selvom man har betalt skat og ikke tager pengene ind i landet. Et af spørgsmålene fra salen var, hvilket sprog denne dokumentation skal være på. Thai selvfølgelig, så alle dokumenter skal oversættes af en autoriseret translatør (og det er ikke gratis!).

Der begyndte folk at blive noget agiterede og flere var tæt på at blive aggressive! “Det bliver jo et helvede”, var en af kommentarerne.

Det lokale skattekontor i Hua Hin

Nu har vi jo lidt erfaringer med skattekontoret her i Hua Hin. Det kan du læse mere om her. Vi skulle bruge et skattenummer, da det var et krav fra Koda i Danmark for at kunne få udbetalt en lille sum royalties. De gjorde os opmærksom på, at det var et EU krav – et krav, som skulle opfyldes for al indtægt inklusive pensioner.

Vi kæmpede bravt med folkene dernede på det lokale skattekontor, men nej. Det kunne vi ikke få, hvis vi ikke havde indtægt. Vi forsøgte at forklare, at vi jo ikke kunne betale skat, før vi havde et TIN nummer, så vi kunne få udbetalt pengene. Som det tit er med thai myndigheder, så skal man passe på, at man ikke får det hele om halsen. Det gjorde vi! Vi blev sendt hjem med besked om, at vi skulle dokumentere, at vi betalte skat på pension i Danmark med oversættelse på ambassaden i Bangkok! Det endte med, at vi hyrede en advokat. Hun fik også nej to gange, men så fandt jeg på nettet en artikel om, at man har ret til at få skat af renter i en thailandsk retur, hvis det er under 20.000 baht, men til det skal man have et TIN nummer. SÅ gav de sig, og hun havde en ny forretningsmodel!

Det er i Thailand sådan, at mange love kun er vejledende, så vi har et begreb der hedder: “Up to the officer’s discretion”. Det vil sige, at du kan få flere forskellige svar på det samme kontor. Det samme gælder immigration, hvor nogle af medarbejderne virkelig elsker at gøre livet surt for folk, mens andre bare er søde og hjælpsomme.

Det samme gælder skattekontorerne, og jeg tror personligt, at det er alt for tidligt at hidse sig op over det. Vi skal selvangive (og det er altså ikke noget med en hjemmeside men masser af papir og dokumentation og personligt fremmøde (eller en advokat)) inden 31. marts næste år for 2024. Jeg tænker der kommer masser af krøller og buler på det hele inden da. Derfor tager vi det roligt.

Thailand og data

Da vi kom hjem fra seminaret, sad jeg tilbage med ET meget stort spørgsmål…. Hvorfor skal vi dokumentere med papirer osv., hvis de har data, og de bruger Big Data og AI og alt det?? Hvorfor skal vi bruge penge og tid på at bøvle med det, hvis de allerede ved, om og hvad vi skal betale?? Bare send en regning, og så må vi jo checke, om det hele stemmer.

Meeeeen…. Jeg tror måske, at de data, som de siger de har, ligger hulter til bulter i en kæmpe stak, og at de ikke har systemerne til at gøre det automatisk, som det er i Danmark. Så er vi henne ved sildestimen og nålen i en høstak. Og det er der, jeg har tænkt mig at befinde mig i begyndelsen af næste år. Jeg har en ganske ubetydelig indtægt i Danmark, da jeg ikke modtager mine pensioner endnu, og jeg har ikke tænkt mig at rykke døren af på skattekontoret 1. januar næste år. Jeg venter lige og ser, hvad der sker!

Det blev også sagt på seminaret, at vi alle sammen sandsynligvis har skrevet under på, at skattemyndighederne må få data fra vores respektive banker her i Thailand. Det skal da nok passe, for her skriver man under på sidevis med thai tekst uden at ane, hvad man i virkeligheden skriver under på. (Noget folk har mistet hus og hjem på). De checker åbenbart også folks konti ved Lazada og andre salgsplatforme (ikke at jeg lige forstod ideen med det i skattesammenhæng), og der er sågar en hjemmeside, hvor man kan melde andre.

En anden “sjov” ting er, hvis man nu feks. lever af sin opsparing, som vi har gjort i nogle år. Hvordan dokumenterer man en indtægt, man IKKE har haft?? Og hvordan dokumenterer man, at pengene var tjent, længe før vi flyttede hertil?? Det kunne ham skattemesteren heller ikke rigtig svare på. Det ville være case-by-case (og “up to the officer’s discretion).

Men jeg tænker, at omvendt bevisbyrde nok er almindeligt hos skattevæsenet, ligegyldigt hvilket land man bor i.

Hvad sker der så?

Ja, det er der jo ingen der ved, før vi står midt i det næste år.

Men en meget interessant information på det her seminar var, at man må give pengegaver på op til 10 millioner baht pr. år til sin ægtefælle, børn eller forældre. Det skal så IKKE beskattes eller angives af modtageren. På den måde kan man jo så føre “gamle” (og dermed beskattede) penge herud, uden at skulle bøvle rundt med at forklare, hvor de kommer fra. Man har jo bare fået en gave! Lad os nu se, om den mulighed stadig eksisterer, når vi når næste år.

For en dansker er det meget underligt ikke at vide præcist, hvad reglerne er. Men når man har boet i Thailand i nogle år, så lærer man at lade være med at tage sorgerne på forskud, hvad sådan noget angår. Der kan ske meget! Mit gæt er, at det er alt for bøvlet, og så finder de en robåd, så de kan ro baglæns. Og måske mister de en stor del af de velhavende udlændinge, der bor her fast men som ikke vil betale skatten dobbelt op her i landet.

Det skal lige siges, at premierministeren forsvarede denne ændring med, at det bestemt ikke var for at ramme udlændinge, men for at få skat af de penge, som thaierne tjener i udlandet. Good luck siger jeg bare. Ikke at betale skat er en nationalsport i Thailand, så thaierne finder nok en vej. Det gør vi andre forhåbentlig også med hjælp fra advokater, som tjener rigtig gode penge på det her!

Vil du læse en rigtig god artikel om skat i Thailand, så er et link til en hjemmeside her. Den er i øvrigt supergod til alle mulige andre emner end skat.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.