I Thailand er man heldige. Her er det nemlig muligt at fejre nytår hele 3 gange!
Først kommer vores nytår, som de følger med deres eget årstal, hvor i år er 2567. I fredags var det så kinesisk nytår, som også fejres over det meste af Thailand og i april kommer så Songkran, som er det thailandske nytår.
Vores nytår
Nytår efter den gregorianske kalender er jo som bekendt den 1. januar hvert år. Thaierne fejrer ikke året som sådan, men de er vilde med al julepynt og nytårspynt, så der er altid pyntet fint op i shopping centre og i alle turistområder. Som nævnt, skifter den thailandske kalender også til et nyt år, men det er så også det.
Kinesisk nytår (drut jin på thai)
Rigtig mange fejrer kinesisk nytår i Thailand. Jeg googlede, hvor mange procent af befolkningen, der er af kinesisk afstamning, og der mener man 10-12%. Det er dog svært at regne ud, for Thailand er et meget sammensat land, som består af masser af bjergstammer og migrerede mennesker på kryds og tværs. Man mener faktisk, at de oprindelige thaier netop kom fra Sydkina, hvor de blev fortrængt af kineserne, og det der senere blev til Vietnam.
Kinesere er også indvandret i Thailand i flere bølger, senest i 1970’erne, hvor mange flyttede hertil og åbnede forretninger. De fleste ved jo godt, hvor dygtige kineserne er til forretning, og derfor er de fleste meget store virksomheder i Thailand også ejet af personer med kinesisk baggrund. I Bangkok har man også China Town, og det er altså et besøg værd, hvis man kommer til byen.
Kinesisk nytår fejres med optog og festlige indslag i mange byer, også her i Hua Hin. Mange fyrer også “kinesere” af. (Ja, altså de der på et bånd, som nogle af os kender fra barndommen. De er bare lige noget større) om morgenen på nytårsaftensdag. Det buldrer og brager i hele byen den morgen. Mange thaier fyrer også “kinesere” af, når de feks. åbner en ny butik eller en bar, for det betyder Good Luck og jager de onde ånder væk.
Butikkerne er proppede med kunder, som køber ænder, kyllinger og appelsiner både til sig selv og som gaver.
Songkran
Det thailandske nytår kaldes også for vandfestival, og det følger også månekalenderen, selvom datoerne efterhånden ligger fast med start den 13. april. Det markerer afslutningen af den varme tid, og det var traditionelt også en hæder til familiens ældste. Mange thaier af den mere traditionelle skole besøger stadig deres forældre og der dryppes med lidt vand. Symbolsk set vasker man det gamle år væk, så man kan starte på et nyt, men det som turisterne og mange andre kender som Songkran er en gigantisk vandkamp, hvor der kastes med vand (gerne med is i) og farvet pulver.
Der hopper min kæde af. Jeg gider ikke rende rundt i vådt tøj, så vi holder os som regel hjemme, når det der vanvid kører i nogle dage i april.
Kinesisk indflydelse i Thailand
Som nævnt er der en stærk kinesisk indflydelse i Thailand, og vi kender mange thaier, som lever i en blanding af thai buddhisme og kinesisk religion. Vores ven Tam spiser ikke oksekød, for han er af kinesisk afstamning. Han tror på en gudinde (som jeg ikke kan huske navnet på), som blev født af en ko. Derfor kan man jo ikke spise oksekød. En anden ven Oat siger, at han også er af kinesisk afstamning, men han ELSKER oksekød.
Feng Shui begyder også noget for nogle thaier. Tam kunne feks. ikke have to døre siddende over for hinanden i baren (så kunne ånderne jo løbe lige igennem lokalet), så han fik en temmelig forkvaklet indretning i Rockzone ud af det. (Vi tog os vist mest til hovedet, efter at vi havde rystet på det i et langt stykke tid).
I det hele taget er overtro en temmelig indgroet ting i thaierne. De har også den der med den sorte kat, der krydser vejen og betyder ulykke. De har også en tro på, at hvis de hører en gekko eller en tokay på vej ud af døren, så betyder det ulykke, og så skal de blive hjemme. Som vi sagde til Oat, at hvis det var tilfældet, så kom vi da aldrig ud, for vi har rigtig mange gekkoer.
Tam tager også i kinesisk tempel en gang om året, hvor der er en festival. De spiser sammen og slår på tromme i timevis (det passer jo godt til Tam og hans søn Namo). Der tændes lys og synges og en hel masse andre aktiviteter.
Det siger lidt om, hvor meget de kinesiske traditioner fylder i den thailandske kultur.
Kinesisk Nytår i Hua Hin
Der er masser af arrangementer i anledning af kinesisk nytår, og man kan feks. tage ind til kommunekontoret og se optog om eftermiddagen. På hoteller og i restauranterne er der specielle “tilbud” på kinesisk nytårsmenu. Nogle af dem er meget dyre, og jeg så da “tilbud” på 3880 baht pr. person (++ – dvs. + 7% moms og 10% service). Så skal man godt nok have den store appetit med.
Vi faldt over et tilbud på en 5 retters menu på en vietnamesisk restaurant tæt på, og der tog vi hen med et par af vores venner. Det var godt nok en speciel oplevelse. Restauranten hedder Little Saigon, og ejeren er vietnameser og cross dresser. I går var han dog bare i shorts og T-shirt.
Jeg har desværre ikke taget billeder af maden, for retterne kom simpelthen så hurtigt efter hinanden, at vi ikke fik tid til noget som helst. Min suppetallerken stod stadig på bordet, mens jeg spiste den efterfølgende salat. Der manglede bestik, og de serverede maden, før vi havde fået drikkevarer. Men pyt med det – thai personalet er jo vant til, at rækkefølgen af retter er mere eller mindre ligegyldig.
Min veninde forsøgte af flere omgange at få dem til at “slow down”, men det fattede de altså ikke. Maden var interessant og flot anrettet, men vores hovedret giver mig altså stadig lidt gåsehud, når jeg tænker på den. Det var et stykke fint braiseret grisekød og et æg i en sovs. Men sovsen smagte meget sødt af vanilje og karamel, og det var godt nok lige over grænsen til dessert for mig.
Der var små gaver til alle gæster, så nu har vi en rød- og guldfarvet pose med 10 baht i, som skulle væres vores “Good Luck” mønt. Jeg må indrømme, at selvom jeg normalt ikke går op i sådan noget, så ligger de to poser nu oppe i en skuffe i soveværelset, for jeg tør simpelthen ikke bruge dem!
Vi er kommet ind i Dragens År, og da jeg er født i dragens år for nogle årtier siden, så skulle det give mig ekstra gode muligheder og gode ændringer. Jeg skal dog være opmærksom på selvdestruktiv adfærd. Har du lyst til at se mere om, hvad dragens år betyder for dig, kan du kigge her.
Billedet øverst er den smukkest indpakkede pomelo, jeg nogensinde har set. Den fik vi af vores forsikringsagent, som kom med vores nye policer på helbredsforsikring forleden. Hun kom fra Bangkok iklædt fin rød kinesisk kjole. Så bliver det da ikke mere kinesisk nytår!