Adfærd på Facebook

Du kender det sikkert – du sidder og hygger dig på Facebook i en gruppe, der feks. handler om Thailand, fordi det nu interesserer dig. Et medlem af gruppen skal til Phuket på sin næste ferie, og vedkommende spørger nogle danskere i Thailand om indspark, fordi de trods alt bor her. Og pludselig vælter det hele om på siden med dårlig karma, og det ender med at admin må lukke tråden og smide flere personer ud af gruppen. Hvad sker der med den adfærd på de sociale medier som feks. Facebook??

Trolde eller trolls

Der tales og skrives meget om det, og man har decideret udtryk som “trolde” om de personer, som skaber rigtig dårlig stemning i en tråd. Jeg har ikke været på Facebook så længe og brugte egentlig de første par år på at “lure bagved gardinerne”, for jeg skulle IKKE have numsen på komedie og blive hængt ud for at skrive noget. Senere har jeg vovet mig til at kommentere på ting, hvis det ser harmløst ud, og jeg mener, jeg kan hjælpe nogen.

Men hvad er en trold så? Ja, det er vel en person, som afsporer diskussionen med sarkastiske, nedladende, bedrevidende eller direkte provokatoriske udtalelser. Eller hvad? Indimellem synes jeg også, at der er helt almindelige mennesker, som kaster sig ud i en ordentlig gang “pissing contest”.

Men er det så kun trolde, der kan lave ravage på en tråd? Næh – der skal ikke meget til, og folk kan sagtens ryge i totterne på hinanden uden at være trolde. Det kan være fordi man synes, de andre spørger dumt, eller det samme spørgsmål kommer igen og igen. Det kan være fordi man er uenig i et synspunkt, eller fordi man føler sig provokeret.

Hvordan opstår det?

Vi har snakket meget om det her i husholdningen. Egentlig også fordi de facebook sider, der omhandler Thailand, jo gerne skulle være enten hyggelige, hjælpsomme eller begge dele. Og gang på gang går det galt.

Jeg er, som man sikkert kan se, også meget interesseret i mad. Hvordan kan man køre en tråd helt ud på overdrevet, når udgangspunktet var, hvordan man laver boller i karry??

Mennesker er forskellige, og noget af balladen opstår nok der. Her er blot nogle af typerne:

  • Den uvidende og naive, der synes det er nemmere at spørge end at google
  • Dem der spørger, fordi de fornemmer at de kan få gode svar i gruppen
  • Dem der stiller et bevidst dumt spørgsmål – enten for at drille eller for at få noget sjov
  • Dem der svarer pænt og ordentligt på det, der bliver spurgt om
  • Dem der mener, det er et dumt spørgsmål – og gerne vil give udtryk for det
  • Dem der mener, at de er klogere end alle de andre
  • Dem der er sarkastiske og elsker at provokere
  • Dem der har humor
  • Dem der ikke har humor
  • Dem der er selvretfærdige
  • Dem der lurer bagved gardinerne
  • Dem der er gode til at skimme og springe over indlæg, der ikke interesserer dem
  • Dem der har drukket en halv flaske sprit og bruger facebook som underholdning

Hvilken facebook person er du?? Hvis du altså overhovedet bruger facebook…. For det er godt nok indimellem noget af den børnehave, og jeg tænker nogle gange ved mig selv, om man bare skulle melde sig ud.

Facebook i Thailand

Her i Thailand bruger de fleste virksomheder facebook – hvis overhovedet noget. Det er gratis, og det med hjemmesider er for besværligt og dyrt. Det var faktisk også en af grundene til, at jeg kom på facebook, og min bedre halvdel er da også først lige kommet på fornylig. Men det er nødvendigt, for ellers er man altså yt her i landet, og man kan ikke følge med i ret meget.Thaierne bruger også facebook i stor stil, og det bruges til mange forskellige ting. Man kan bestille kød hos en slagter i Bangkok, man kan melde sig til et socialt arrangement, eller man kan få nyheder.

Her i landet fungerer facebook også ofte som en slags “meningsmåling”. Hvis man vil indføre en ny lov, eller der sker et eller andet stort, så kan man “tage pulsen” på Thailand ved at kigge på de sociale medier som facebook. Vi har set flere lovforslag i Thailand blive taget af bordet på det grundlag, fordi der var for mange protester. Derfor har det været lidt “nødvendigt” at melde sig ind, og så fulgte der jo en del andet med – det kender de fleste vist.

What to do?

Ja, man kan jo prøve at sætte sig i modtagerens sted og formulere sit indlæg eller svar bedst muligt. Og så er en smiley ikke af vejen, hvis man vil indføje lidt ironi eller sarkasme, som vi danskere er verdensmestre i – men som vi alligevel ikke altid helt selv forstår. Vent med at trykke på send og træk vejret ind og ud 20 gange hvis man hidser sig op over noget. Og så lær at springe over indslag. At skimme er en kunst, som giver fred i sjælen på facebook. Man behøver ikke at svare eller kommentere på alt. Og så bruge 10 sekunder på at tænke over, om man selv ville blive glad for sin egen kommentar.

En buket blomster

Jeg vil gerne give en kæmpe buket blomster til de velfungerende grupper på facebook. Fordi der er nogle virkelig søde og hjælpsomme mennesker i gruppen. Medlemmer som har samme interesser, sans for humor og en ordentlig måde at kommunikere på. Eller fordi der en en eller flere rigtig gode admins til at styre sagerne, og smide troldene ud. Eller begge dele.

Jeg er selv medlem af en mad gruppe, hvor jeg morer mig kosteligt over de sjove og hyggelige opslag, folk kommer med. Det behøver ikke at være så fancy – en gang hotdogs kan også være sjovt – specielt hvis man bor i Thailand.

Facebook kan være enormt skægt, underholdende, lærerigt og givende – og det må være målet med al den tid, vi bruger på det skrammel.

2 thoughts on “Adfærd på Facebook

  1. Jeg vil med glæde kommentére denne velskrevet og rigtig godt formuleret oplæg . Jeg undrer mig tit og bliver skuffet og såret over den måde folk behandler hinanden på . På Facebook jeg er medlem af forskellige grupper som omhandler min sygdom fibrymolagie samt min hobby 3d kort . Og omkring sundhed med mere .
    Jeg kommentérer ikke så tit på noget da man meget hurtig bliver misforstået eller bliver meget overrasket over andres meninger. Der er rigtig meget negativ retning. Vores Verden er blevet meget forandret . Folk er ikke som de var engang . Mange dømmer andre uden at vide hvad der ligger bag . Jeg kan kun nikke genkendende til det du har skrevet . Sådan er FACEBOOK.
    Det kan ikke skrives mere korrekt. Tak for noget rigtig godt og sandt blog. Sender kærlige energier ud til jer alle og varme tanker . Fra Esbjerg . Danmark.

    1. Tak for det Winnie – ja, man må indimellem korse sig over, hvad folk kan finde på at skrive. Måske også fordi de sidder bag skærmen og ikke skal sige grimme ting til folk direkte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *