5 gode råd, når du skal have håndværkere i Thailand

Vi er lige nu på god afstand af at have håndværkere i huset, som vi havde i månedsvis sidste år. Vi har dog haft det tæt på igen, da vores ven, Tam’s, bar skule renoveres fornylig. Det gav os gåsehud og mindelser om, hvor slemt det er, når man bare står og kigger ind i et hjørne, og har lyst til at forsvinde fra jordens overflade eller slå nogen ihjel.

En guide til håndværkere i Thailand

Det lyder voldsomt, men jeg tror, at de fleste der har prøvet at have håndværkere i Thailand kan nikke genkendende til, at det er meget stressende. Der MÅ være nogle gode håndværkere et sted i dette land! Men vi har desværre ikke mødt dem endnu. Nogle håndværkere er nogenlunde okay, og det skal man være jublende glad for. Men så er der dem, der simpelthen ikke kan lave noget rigtigt første gang. Her i landet findes der ikke nogen håndværksmæssige uddannelser. Man bliver oplært af sin “sidemand”, og har han galt fat i noget, ja så fortsætter det til evig tid!

Her kommer en guide til, hvad man kan gøre, for at det ikke går helt galt.

1. Forberedelse

Man skal forberede sig grundigt, når man skal have håndværkere. Find et firma, hvor man kan kommunikere med nogen, og forklare hvad det er, man gerne vil have. Det er ikke nødvendigvis prisen, man skal fokusere på, for dårlige håndværkere kan ødelægge så meget, at det bliver dyrt i sidste ende. Glem alt om erstatning for ødelagte sager – i bedste fald kan man få lov at betale for, at de skal reparere det ødelagte! Glem alt om fine tegninger med mål osv. De fleste af dem kan ikke læse en tegning, så det giver ingen mening for dem.

Man skal også forberede sig mentalt. Hvis man som en vis herre her i huset selv kan lave det meste og ved, hvordan det BURDE laves, så skal man lige spise en mental valium, når håndværkerne invaderer hjemmet.

2. Tænk fremad – men på thai

Der er kæmpestor forskel på at tænke fremad på dansk og thai! Vi forsøger at være et skridt foran ved feks. at have materialerne hjemme, have ryddet væk der hvor de skal arbejde, og vi har gjort os tanker om den mest smarte fremgangsmåde.

Vi havde aftalt med chefen for håndværkerne (som er en thai kvinde, der har boet i Sverige i 20 år), hvad rækkefølgen i det kæmpestore projekt skulle være. Men nej – efter et par dage besluttede håndværkerne at gøre noget helt andet, uden at hun vidste det. Tømreren kom en dag for tidligt, mureren en dag for sent, pludselig lagde de fliser et andet sted end aftalt osv. osv.

Vi fik at vide, at de skulle bruge 8 sække fliselim til at lægge fliserne på vores terrasse. Jeg tror, vi endte med at købe 30 sække! Min husbond kørte i pendulfart til byggemarkedet i flere måneder, og de sagde først, at de manglede noget, når bøtten eller sækken var tom. Vi havde flyttet møblerne over i den ene side af stuen, da de skulle male loft – men de syntes, at det var smartest at male først, der hvor møblerne stod.

Man skal ikke forvente, at thai håndværkere tænker som en dansker, og da det jo ligesom er her i Thailand det foregår, så må man lige sætte sig ind i deres tankegang. En god øvelse er at snakke med dem om, hvad de skal lave i morgen, og om der mangler noget til det. Altså ikke at det er nogen garanti for, at man ikke skal i byggemarkedet en halv time efter, at de startet om morgenen.

Jeg fandt også selv på noget genialt, syntes jeg selv. Der skulle males udvendigt med mange forskellige slags maling, fordi de forrige ejere havde malet nogle vinduer og olieret andre, og huset med inddækninger osv. har flere farver. Da vi købte malingen tog jeg billeder af vinduer, døre, mure, ornamenteringer osv., som jeg laminerede og satte på malerspandene. DET virkede!

3. Lær lidt gloser

Hvis man slet ikke kan snakke thai, så er håndværkerne ikke glade for dig, for de fleste af dem kan kun ganske lidt eller intet engelsk. Vi havde på forhånd lavet en liste med ord og vendinger fra Google Translate og andre steder. Dem øvede vi os på, så vi kunne sige: Dør, vindue, maling, fliselim, hammer, åben, lukket, smide ud, problem osv. osv.

Vi lærte også at sige små sætninger, så vi lige kunne kommunikere i løbet af en dag. Det var meget værdifuldt, og de var faktisk rigtig søde til at være tålmodige og overbærende.

4. Vær god ved dine håndværkere

Det nytter ikke noget at være en skiderik ved sine håndværkere! Det hjælper slet ikke noget at skælde ud, og hvis man behandler dem godt, så er de glade for at komme og arbejde. For et par år siden fik vi lavet et nyt tag, og håndværkerne var fra Isaan og kunne nul engelsk andet end at sige okay. På det tidspunkt kunne vi næsten intet thai, så det var lidt op ad bakke. Men alt gik rigtig fint med hjælp fra Google, for de var mega glade for at være her. Hver dag bagte jeg kage, lavede pandekager eller en dessert hen på eftermiddagen til dem, og det var bare et hit. Når de skulle hjem, fik de en øl eller to med i hånden, og den blev drukket med lynets hast på motorbiken, inden de kørte hjem.

Da de var færdige, var det lige før vi alle fik tårer i øjnene. Det havde været anstrengende og hårdt, men dælme også en sjov oplevelse.

Når man behandler håndværkerne godt, er det nemmere at påpege en fejl, der skal rettes, eller få dem til en lille ekstra ting. En ekstra lille skilling i ny og næ for en god indsats er også meget værdsat.

5. Kontrol er bedre end tillid

Det lyder som noget fra danske arbejdspladser for flere årtier siden. Men det gælder stadig her! Man skal IKKE køre sin vej og regne med, at håndværkerne gør som aftalt! Vi er vant til, at en håndværker ved bedre end os almindelige mennesker, men det skal man ikke regne med her! Og er der feks. noget galt med materialerne, som da vi købte nogle fliser, der kunne snurre rundt på gulvet, så skæve var de, sagde fliselæggeren ingenting. Da han så havde lagt omkring 40 fliser i den mest klistrende fliselim i verden, så fik jeg øje på, at de lå som hø og hakkelse. Det var jo ikke hans skyld at fliserne var helt ad pommern til, men vi kom til at betale en fyrstelig sum for, at han pillede dem op igen. Også selvom han fik lov at tage fliserne med hjem og lægge dem i sit soveværelse!

Man skal være tilstedeværende, og man skal have øje for, at katastrofen er ved at ske! Jeg kan komme med utallige eksempler på, at vi har spillet “sten, saks, papir”, om hvem der skulle ud og være bussemand, når noget skulle laves om. Vi er begge konfliktsky og kan ikke lide at kritisere andre. Så er det nemmere, når man kan “begrænse skaden”, inden det går galt.

Her må vi reparere vores sandwash på trappen, fordi fliselæggeren ikke lige havde lavet det ordentligt. Da det var et andet firma, måtte vi lige betale for det også….

Afdækning, afdækning, afdækning…. Og oprydning, oprydning, oprydning! Jeg tror, de syntes jeg var skør, for jeg rendte og ryddede op i tomme malerbøtter, madrester, gamle klude og bjerge af skruer, søm og mørtelklatter. Jeg dækkede af – blandt andet på helt nye fliser. De formåede alligevel at splatte gulvet til i maling og lak. Der fik jeg altså lige en hjerneblødning. Pyt med det – de syntes jeg var hysterisk. Så brugte de da bare en hel dag på at rense fliserne af igen, og det blev heldigvis fint igen.

Vores carport i kampens hede
Han havde vist glemt sit vaterpas….

I Tam’s bar malede de væggene og gulvet først, og bagefter skulle strømmen sættes op, og der skulle bygges inddækninger osv. osv. De malede noget af det om 3-4 gange!

Og sådan var prioriteringen på herretoilettet….

Et par ekstra bonusråd

Når man skal have håndværkere her i landet, så er det tilrådeligt, at man har MASSER af blå plastikrør og fittings hjemme. Altså vandrør. Hvis det overhovedet er muligt, så skal man regne med, at man får hul i et vandrør, når man har håndværkere! Ihvertfald i vores hus. Her ligger de blå vandrør 5 cm under jordoverfladen i et eller andet fuldstændig sindssygt mønster, vi ikke kender. Man skal virkelig passe på, når man lader nogen grave i jorden (og det foregår ofte med en hakke helt ude af kontrol). Og så er der jo lige strømmen også – den ligger så liiiiiidt længere nede – men er også helt uforudsigelig.

Man skal også have masser af afdækning, for de kommer med tre plasticsække, og en presenning med en million huller i, når de skal male. Vi købte noget af det der tynde skumgummi til at pakke ting ind i, og det virkede faktisk rigtig godt. Vi havde også 2 ruller malertæppe med fra Danmark i containeren, og det var de virkelig benovede over. Det findes ikke her.

Så er der værktøjet. Altså maleren havde da pensler og ruller med, men de lignede noget, der havde været brugt i flere år. Deres pensler og malerbakker blev ikke gjort rene om aftenen, men i stedet brugte de en halv time på at skrabe den tørre maling af med en spatel om morgenen. De andre håndværkere havde stort set ingenting med, så vi måtte lægge værktøj til. En god kost (som er svær at finde her) er også guld, for ellers tjatter de bare rundt med de der bløde koste.

Vand i malingen er en sport her, og selvom vi selv købte malingen og bad dem om IKKE at komme vand i, så gjorde de det alligevel. Hvis maleren køber malingen, vil de helt automatisk komme masser af vand i for at strække den. Kigger man godt efter her i huset, kan det faktisk ses flere steder, for vandet kom ikke op i spanden i afmålt mængde men blev tilsat malerbakken i ukontrollable mængder! Nu kunne vi jo ikke sidde på nakken af dem hele tiden, så det må vi bare leve med.

Den mentale valium er nok et af de vigtigste råd. Vi har været så langt ude, at vi har sunget Christiania sangen: “I kan ikke slå os ihjel” og vi drukket thai whisky i større mængder for at overleve. Den mentale valium gælder også for personsikkerhed, for det er en by i Rusland her! En vinkelsliber kører bedst uden værn, man kan svejse iført en styrthjelm, og at balancere på et gammelt faldefærdigt hegn i bare tæer er ikke noget problem!

Sidst – men ikke mindst – skal man have sit lager af øl og sodavand godt fyldt op. Jeg gik ud hver dag sidst på dagen med en kurv med drikkevarer til dem. Der var et pænt udvalg af både det ene og det andet. Når de gik hjem, var kurven tom! De drak en enkelt ting her – resten røg i tasken! Ha ha – nå pyt!

Godt at vi forhåbentlig ikke skal have håndværkere igen foreløbig! Det er en hård omgang – hvad det jo også kan være i Danmark, for nogle gange er de ikke meget bedre. Men jeg er sikker på, at håndværkerne gerne vil arbejde her igen – selvom de synes, at vi er lige vel hysteriske med tingene.

 

3 thoughts on “5 gode råd, når du skal have håndværkere i Thailand

  1. Dejlig og interessant at høre fra jer igen. Jeg nikker genkendende til alle jeres problemer – for eksempel, at de er hundeangste for en limspatel og istedet klatter rimeligt meget ud som de presser flisen ned i = tredobbelt forbrug eller at en åben teaktrappe danser i alle vinkler og afstande ( det laver man selv ved at under/overbore efter fyraften, hvor man har gemt lidt materialer til samme. Jeg satte mig på en kasse på kritiske tidspunkter med begrundelsen om at jeg jeg ville lære at gøre det på thai maner og smilte meget venligt, når jeg til gengæld viste dem den danske metode. El og vand fik jeg tit lavet om af andre sidst på aftenen. Det endte nu altsammen godt for små omkostninger.

    1. Tak for din kommentar John. Jeg tror, jeg kunne skrive en hel roman om emnet. Vi har nogle venner, der har bygget et nyt hus, som de flyttede ind i december 2019. De får stadig lavet ting om. De har fået lagt flere hundrede fliser om feks. Det er en rigtig gyser! Jeg må indrømme, at jeg indimellem skal lade være med at tænke på det, når jeg feks. ligger i tandlægestolen…..
      Venlig hilsen
      Janne

  2. Hej !
    Er der nogle som står og skal bruge ” lidt bedre DANSK håndværkshjælp ” i Thailand , ved godt det er en lidt anden pris men i den sidste ende er der meget at hente både tidsmæssigt og kvalitet og alle de gange vi har udført arbejde er alle blevet tilfredse og uden nogle fejl / mangler .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *