Skrald i Thailand – og i Hua Hin

Skrald er et kæmpe problem i Thailand, og det er det også her i Hua Hin. Der er ingen affaldssortering og genbrugspladser – heller ingen indsamling af affald ved private huse som standard. Det kan vist fås for den fyrstelige sum af ca. 100 baht pr. måned.

Som danskere er vi jo ikke vant til, at der ligger skrald overalt, men det gør der godt nok her i Hua Hin og også mange andre steder i Thailand. Jeg har lavet en lille billedreportage herfra, og det er bestemt ikke noget, jeg er stolt af!

Skraldebjerg – som vi havde det i Danmark i gamle dage

I 2016 var der her i Hua Hin vejspærringer og ballade over vores eget skønne affaldsbjerg. Det lå vest for byen ude i midten af ingenting, men desværre boede der alligevel mennesker i nærheden. De protesterede over lugten og over grim væske, der vældede ud af bjerget. Billedet øverst oppe er det store skraldebjerg – og det skal retfærdigvis siges, at det ikke er så stort endda mere. Det er forrest i billedet.

Hvad gør man så? Ja, man flytter det et andet sted hen. Så nu ligger det tæt på en militærbase i nabobyen Pranburi, 25 km syd for Hua Hin. I 2016 dumpede Hua Hin så 150 tons affald – hver dag – på dette sted. Og det er nok ikke blevet mindre i mellemtiden.

Hvad gør man med sit affald?

Vi har ikke dagrenovation i privat huse i Thailand – ihvertfald ikke her i byen. Det gør det bøvlet at komme af med affaldet for mange. Man skal altså tage det med hen til en “offentlig” skraldespand. De bliver til gengæld tømt dagligt og er ikke mere ulækre end en container ved en boligblok i en dansk storby. Faktisk er jeg ret imponeret af de gutter der kommer med skraldebilen – de knokler hårdt!

Sådan her ser vores nærmeste skraldespand ud, og den ligger ikke mere end 200 meter væk. Der er sjældent langt til nærmeste skraldespand, men man skal lige have det ind i bilen eller bag på sin motorcykel.

Affaldssortering

I Thailand har vi “human affaldssortering”. Det vil sige i de fleste tilfælde smider man bare alt i skraldespanden, og så kommer der nogle andre og sorterer det bagefter. Lyder det vildt? Nej, det er helt almindeligt “arbejde” for mange mennesker i Thailand. Derfor ser man også tit folk stå og rode i skraldespandene. De får penge for pap, plastic og dåser og flere andre ting, og de kan derved skaffe sig en ekstra skilling hver dag på måske 50-100 baht.

Her sorteres en stor bunke affald ude på en mark

Her i husholdingen sorterer vi affaldet, som vi altid har gjort i Danmark. Vores havefolk tager pap, plastic, dåser mm som de sælger – restaffaldet kører vi selv op i de blå tønder. Vi fandt faktisk også ud af, at man kan komme af med sine brugte batterier i Blueport her i Hua Hin, hvilket var en lettelse. Jeg har ikke glemt reklamen “Skal du fucke med mit grundvand” – jeg tror ikke jeg har smidt et batteri i skraldespanden siden!

Hvad så med haveaffald og byggeaffald?

Den er straks værre! Nu er der jo temmelig langt til Pranburi, og derfor ser det sådan ud mange steder på de små veje her i Hua Hin:

Og hvis det er rigtig slemt, så blander man de to ting – gerne med lidt husholdningsaffald, som man så kan sætte ild til og brænde af!

Derfor er der af og til lidt “tykt” med helt klare toner af brændt affald i luften. Afbrændinger finder også tit sted om natten. Det er ikke lovligt, og det giver en bøde.

Uofficiel skraldecentral

Der findes dog en uofficiel skraldecentral ude i nærheden af det gamle skraldebjerg. Her kan man angiveligt aflevere alt muligt mærkeligt, og det bliver sorteret og solgt. Man skal nok ikke komme med skraldespanden med fiskeskrog og kartoffelskræller, men ellers alt mulig andet.

Det ser ikke ud til, at man bliver rig af skrald for de bor vist i “privaten” bagved.

Skraldekampagner

Der er store kampagner mod skrald i gang i landet i disse dage – også som effekt af de mange globale kampagner. Man sparer på sugerør og plasticposer, og et supermarked i Chiang Mai er begyndt at pakke grønsagerne ind i bananblade. 7-11 har sparet 237 millioner plastikposer i løbet af 3 måneder – makes you think!! Her i Hua Hin er der mange mennesker (flest udlændinge), der hver eneste søndag eftermiddag samler i hundredevis af kilo skrald på strandene og langs vejene.

Og i det store perspektiv, så bliver der i Thailand importeret plast til fremstillingen af genbrugsplast. Ud af de 2 millioner tons plastaffald der genereres i Thailand hvert år, genbruges kun 500.000 tons. Der ligger nu et lovforslag om, at importen af plastaffald skal stoppe senest i 2020, og målet er at genbruge 100% af plastaffaldet.

En kæmpe færge er ved at skifte kurs, men det kommer til at tage lang tid at lave en adfærdsændring i det thailandske samfund på dette punkt. Det er landet, hvor det meste mad spises af plastposer og polystyrenbakker, og der drikkes enorme mængder drikke af plastickrus. Alt selvfølgelig udleveret i plastikposer. Man importerer skrald, og man kan ikke komme af med sit eget skrald på en fornuftig måde. Og så vil jeg slet ikke komme ind på affald fra havet, som ikke nødvendigvis kommer fra Thailand…..

Der er masser af muligheder for forbedringer.

2 thoughts on “Skrald i Thailand – og i Hua Hin

  1. Det er dejligt med nyheder fra Hua Hin, også de lidt mere kedelige.
    Vi var for første gang i Thailand i Hua Hin en måned i jan/feb.I begyndelsen var det hele meget overvældende ,larm og lugte.Vi vænnede os dogtil det og kommer igen i 2020 Det er nu sjovere at være et varmt sted i jan/ feb.
    Men godt vi kan følge lidt med i livet i Hua Hin,Yak for det.
    Vh Ulla

    1. Mange tak for de pæne ord! Jeg er glad for, at du kan bruge mine små opdateringer. Hua Hin er en rigtig dejlig by, og vi har bestemt ikke fortrudt, at det netop blev her, vi slog os ned. Venlig hilsen Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.