Om at købe gulvfliser med bind for øjnene

At købe gulvfliser, der skal matche de eksisterende, som man ikke har hverken mærke eller farvekode på, er som at købe fliser med bind for øjnene. Det udmærkede kamera i min Samsung mobiltelefon tager fine billeder, men at købe fliser på det grundlag er sin sag! Vi er stadig i gang med vores lille projekt “renovere værelser” her i Hua Hin, og det giver sine daglige udfordringer.

At matche farver generelt

De fleste har prøvet det – man vil gerne købe noget, som skal matche noget man har i forvejen. Er man heldig, kan man tage et stykke eller en del med af det eksisterende med hen i forretningen. Hvis man feks. har en ekstra flise eller en halv rulle tapet – resten af en bøtte maling eller en stofrest.

Man kan altid tage et billede af noget, og så prøve at matche op henne i butikken. Men der er sandsynligvis neonlys eller LED belysning, og du tog dit billede med solskinnet strømmende ind ad vinduet.

Er det gråt eller grønligt? Sand eller beige? Er overfladen halvtrekvart blank eller er der faktisk mønster i en flise. Selv hvis man har en prøve med hen i butikken, kan det vise sig, at det ser anderledes ud derhjemme.

Vi skal lægge nyt gulv i to værelser, hvor der er et eksisterende flisegulv i gangen udenfor. Tidligere var der trægulv ( Pergo – made in Sweden – med vandskader), og egentlig skulle der trægulv på igen, men vi ombestemte os, og så skulle der flisegulv på. Helst i stil med det eksisterende i gangen, men gerne lidt mere beige og mindre gråt.

Forskellige måder at løse problemet på

Man kan gribe det an på forskellige måder, og det diskuterede vi også, inden vi kørte ud for at lede efter 36 m2 gulvfliser til to værelser, hvor fliserne i gangen skulle bevares. Der er ikke noget dørtrin, fliserne er 60 x 60 cm så ikke meget at gemme sig under.

Man kan købe noget, der ligner så meget som muligt i farve og struktur. Man kan købe noget helt andet og så lave en fodliste for at adskille gulvene. Man kan vælge et helt andet materiale. Der er mange muligheder.

Man kunne også købe en pakke fliser med hjem og se, hvordan de matcher. Her kan man ikke lige låne en flise, så man må købe sig til det. Så kan man dælme hurtigt få carporten fyldt med vareprøver!

Hvordan gik det så?

Vi havde en såkaldt presball – altså, hvor man er godt og grundigt under pres. For at få kabalen med håndværkere af forskellig slags i projektet, skulle fliserne pludselig købes og leveres nu og her. Vi tog et billede med mobilen i forskelligt lys og afsted det gik i går formiddags.

Første sted havde halogenlys og uden for vinduerne er der overdækket med et grønligt tag så det var svært at bedømme farven på fliserne. Næste sted havde de en fin flise – 7-10 dages leveringstid (nok nærmere to uger) og så ville prisen ikke være den samme ved en ny ordre (men ikke noget om, hvad den så ville være). Sidste sted – mest fliser med Mickey Mouse og røde kinesiske karper.

Tilbage til første sted, Boonthaworn, hvor der var tilbud på fliser i denne måned. Til sidst bestemte vi os så for en flise og fik bestilt. I dag kom fliserne og limen så – frit leveret.

Spændingen var stor, da vi tog en flise ud af pakken og lagde ud mod det eksisterende gulv.

Men – not too bad! Godt boldøje, og vores maler kiggede og sagde “suay” – smuk på thai. Pris for fliser endte i 330 baht pr. m2 – ca. 63 kr. pr. m2 – fliselim 7 sække = 300 kr. Lægning koster 10.000 baht, men det inkluderer også opsætning af vægfliser i vores køkken.

Så 36 m2 gulv i 60×60 fliser lavet for ca. 25000 baht – altså 5000 kr. – med materialer og arbejdsløn. Det kan sikkert gøres billigere her i Thailand, men vi er happy – lige nu ihvertfald.

Mere når fliserne ligger godt og sikkert! Her kan man se den nye flise mod de gamle – igen som man siger: Papir er tålmodigt – og det er billeder også!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.